Спор за гражданството на шкембе чорбата

Шкембе чорбата принадлежи на Турция и българите нямат никакво основание да си я присвояват, обяви Назъм Йигит, председател на сдружението на ресторантьорите и кебапчиите в град Сивас, съобщи БТА.

Реакциите в съседката са предизвикани от статии в български медии, които призоваха - след запазването на марката "Горнооряховски суджук" в Европа, да бъдат патентовани още шкембето, пачата и ракията.

Йигит бе категоричен, че шкембе чорбата принадлежи на местната кухня и че турците няма да разрешат тя да бъде присвоена от други. "Същите проблеми имахме с гърците за баклавата. Те дори я патентоваха като свой сладкиш.

Целият свят знае, че шкембе чорбата, суджукът и пачата са турски вкусотии и не можем да си обясним защо българите искат да си ги присвоят. Ние ще продължим да отстояваме, че те принадлежат на турската кухня. Ако се наложи, ще организираме протести".

Как се прави шкембе чорбата

В България се използва телешко, свинско или агнешко шкембе. Според някои рецепти се добавя допълнително и телешки джолан, или свински уши и крачета, други ползват само нарязаното шкембе.

Шкембе чорба се яде на практика из целите Балкани. Препоръчва се и като идеално средство срещу махмурлук...

#1 stg 08.01.2012 в 10:37:57

в интерес на истината си е тяхна

#2 Gootin 08.01.2012 в 11:05:53

чакай, чакай - шкембето, суджукът и пачата не се ли правят от забраненото за кунсумация на мюсюлмани, каквито са турците, СВИНСКО месо?!?? как тогава тез неща са техни?!?

#6 sake 08.01.2012 в 12:07:56

Аз не зная кое ястие е българско,таратор,мусака,капама,кебап,сърма,кюфте,май огладнях,турски са и какво от това?!

#7 Оня Дето Го Трият 08.01.2012 в 13:41:16

Търсят си белята тия турци само. Подозирам, че в момента Божидар Димитров рови някъде из родния си край и ще намери камък с напис: "Пих ракия със суджук, а на сутринта шкембе чорба с боза и баклава Божидаре, от пра-пра-пра-дядо ти 2-ри век преди Христа" С което теоремата, че всичко що се яде и пие на балканския полуостров българско ще бъде доказана завинаги....

#8 pueblo 08.01.2012 в 20:27:47

абе и до шкембето ли опряхме вече,да го уеба.........

#9 pueblo 08.01.2012 в 20:29:53

тука верно има големи балъци шкембето е телешко или овче......алоу

#11 Gootin 09.01.2012 в 00:33:54

няма значение, понеже БГ е в Европа и в ЕС! Затова според Европейските закони може да си ги присвоим, а Турция нищо не ще може да направи, понеже Турция нито е в ЕС нито в Европа

#12 Jude The Obscure 09.01.2012 в 03:22:42

Пачата е турско ястие, радвам се, че тук нивото е по-високо от бедуините азиатски, пришълци на катъри от нюза, чиито деди и бащи не са оставили нищичко, освен руини, серейки на седлата, раждащи си копелетата в раван или в тръст от стреме - няма такъв сбирютък от племена, дявол да го вземе! И това ако е било държава, да спре още сега да ми шава НО ВСЕ ПАК, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МЕН, ЩЕ БЪДЕ ТЕПЪРВА, И КОЛКОТО И ДА НЯКОМУ НЕ ОТЪРВА, ЩЕ Е, ЩЕ БЪДЕ Класическата рецепта, запазила се през вековете, е 5 килограма крехко месо от теленце-сукалче, варени минимум 5 часа на бавен огън в котел, подправени с Vegeta и сол. Изважда се накрая, изсипва се в тави всичко и се оставя да престои на защитено, хладно и проветриво място минимум 24 часа. После си пълниш найлоновите торбички от по 250 грама с пачата, бухаш ги във фризера, и когато ти се дояде, просто отваряш според броя на гостите, като или подгряваш на котлона за супа, или само загряваш в микровълновата, колкото да се разстопи леда. Много върви с глави червен лук - биеш с юмрук по главата и хрупкаш от нея, без да го забелваш, разбииши, като сърбаш от чорбата или отхапваш от късовете п а ч а... Най-разкошното мезе за вино червено и бяло, за ракия и бира, за скоч и водка, ве! Та така и със суджука - телешкото винаги е основно, свинското е само придатък, колкото гяурското на раята от гои да се във вкуса на храната допривнесе. НЯКОИ ОТ ВАС ЗНАЯТ И ЗАТОВА ВАЖАТ Други така и ше си умрат мърцина - и у живота, и у чатовете

Новините

Най-четените