Кризата с Украйна заплашва енергийните доставки

Сигурността на енергийните доставки заради кризата в Украйна и напрежението с Русия ще бъде обсъдена днес в Брюксел.

През Украйна минава над една трета от природния газ, който Русия доставя на Европа. Около 25 на сто от синьото гориво, което се консумира в европейските страни, идва от Русия. Но при петрола зависимостта е по-голяма - там има тенденция за увеличаване на доставките. Според статистиките на Международната енергийна агенция, две трети от приходите на Русия в енергийния сектор идват от продажбите в ЕС.

Опасенията на анализатори са, че някои страни-членки на ЕС, сред които и България, са силно зависими от руските енергийни доставки и Кремъл може да ги използва като "заложници", като спре кранчето.

Като цяло в ЕС предпочитат кризата в Украйна да бъде уредена чрез посреднически действия. Страните в общността са разделени в позицията си дали трябва да се използва политиката на санкции спрямо Русия заради действията й в Крим.

Съветът на НАТО се събира извънредно

Вашингтон вече прекъсна военните връзки с Москва, както и търговските преговори, освен това заплаши, че може да наложи и допълнителни санкции.

Съветът на НАТО днес отново се събира извънредно по темата Украйна по искане на Полша, на базата на член 4 от Вашингтонския договор. Текстът предвижда консултации между съюзниците, ако е застрашена териториалната цялост, независимостта и сигурността на дадена страна от алианса.

Позицията на Полша е, че събитията във и около Украйна са заплаха за граничещите с нея държави от НАТО и имат директни последици за сигурността на евроатлантическото пространство. НАТО вече отправи призив към Русия да изтегли войските си от Украйна.

Снощи на извънредно заседание се събра и Съветът за сигурност на ООН. Руският посланик в световната организация Виталий Чуркин заяви, че сваленият украински президент Виктор Янукович е поискал в писмо до руския държавен глава Владимир Путин Русия да използва военна сила в Украйна, за да защити украинското население.

"Руската интервенция в Крим има за цел да защити нашите граждани и сънароднниците ни", каза Чуркин и добави, че действията на Русия в Украйна са напълно адекватни и легитимни.

Руските войски приключиха с "демонстрацията на сила" край границите с Украйна

Руският президент Владимир Путин нареди всички войски, участващи във военните учения, да се върнат в местата за постоянна дислокация. Това съобщи пред журналисти неговият говорител Дмитрий Песков. Това се случило, след като Путин се запознал с доклада за успешно проведените учения.

Президентът лично наблюдава вчера финалния етап от ученията на полигона в Ленинградска област, които са част от внезапната проверка на войските в Западния и Централния военни окръзи, включително на силите на Северния и Балтийския флот. Ученията започнаха на 26 февруари. В ученията участваха 150 000 военнослужещи, почти 1000 танка, над 100 вертолета, самолета и бойни кораби.

"Русия ще обсъжда със западните си партньори ситуацията в Украйна и пътищата за излизане от кризата само ако се изпълнява споразумението от 21 февруари и ако в преговорите участват всички политически сили в Украйна", съобщи източник от външно министерство пред РИА Новости. Споразумението от 21 февруари, подписано от Виктор Янукович и опозицията, предвижда провеждане на конституционна реформа в Украйна и сформиране на коалиционно правителство.

Още на следващия ден след подписването му обаче събитията в Украйна взеха рязък обрат, довел до завземане на властта от опозицията и прогонване на Янукович.

Москва продължава да настоява, че навлизането й в Крим е заради защита на рускоезичното население в района.

#1 Rowan 04.03.2014 в 10:05:33

На поляците им е лесно, достатъчно е да обявят война на Китай и Русия вече няма да е заплаха за тях ...

#3 Mr Norris 04.03.2014 в 11:37:17

А бе, за всеки случай да повишим цените на тока и всичко останало, пък после ще му мислим...

#4 dedogo6 04.03.2014 в 11:54:14

Да го пейстна от другата статия: Големите пак си мерят п*шките, а тука едни се ръгат с гол г*з между тях.... . Мойта скромна прогноза знаете ли каква е? Ще ни резнат доставките на газ (само на нас!) , щото имало политически проблеми (думи на говорителя на Газпром, макар да се говореше за Европа) а нашите дупедавци тука няма да си мръднат пръста ,за да решат проблема.Европа ще си внася газ с танкери, и ще се оправи някак, защото там има хора мислещи.Тука ние ще почнем едно баааавно потъване към по долното дъно (щото сега сме на дъното и копаме) , цените ще започнат да се вдигат, понеже газ няма , ама цените ще се вдигат, за да може като дойде(не ясно кога) , да го продават на по високи цени, и покрай това ще поскъпне абсолютно всичко, имащо и нямащо значение с вноса на нещо, което не се внася , понеже нашите тапири няма да намерят решение, а ще чакат да се смилят над нас ония , при които е кранчето... .Щото за толкова години никой нищо не предприе, за да сме поне маааалко независими от единствен енергиен доставчик, на който не му дреме за нас.То не бяха Южни потоци, Бургас-Александруполиси, газови връзки между нас и други държави , и кво - едно голямо нищо. Аре сега , господа политици, да ви видя какво ще се случи, като заизстиват радиаторите на ТЕЦ, за който ни дерат по три кожи разни междинни звена като топлинни счетоводители, как точно ще се оправдаете, че плащаме, ама не получаваме, а вие ще кършите театрално рЪце пред някоя политически коректна телевизия ,собственост на вашите хора. Това малко като отклонение се получи. Иначе, аз като нормален човек се притеснявам, че на някой шапкар в Русия няма да му е гот на сутринта след препиване, и ще затрие света, барабар с нас... .Америка ще се почуства длъжна да отговори, и броя на населението ще бъде редуциран много, ама много бързо и жестоко. Чуди се Кой крив и кой прав в Украйна , не ми е много ясно, а това което показват по всяка една медия може да се манипулира, но пък може да послужи за повод някой да си пробва оръжията за масово поразяване...

#5 Борката 04.03.2014 в 16:20:53

На нас криза не ни трябва!Ние много успешно си го начукваме сами: http://www.nek.bg/cgi от 1.07.2014г.,0.00331лв за кВтч-честито!И всичко това на фона на поискано нула увеличение от страна на Козлудуй.Сега ще ми е много интересна позицията на ДКЕВР, след като гарантираха,че няма да има никакво увеличение поне до 1.09.Никакво!А сега сме пред почти тройно вдигане на цената три месеца предсрочно!Е така просто, около празнично с размътени мозъци, решили да включат кражбите към технологичните разходи и да преизчислят разпределението.

#7 Борката 04.03.2014 в 22:57:50

Едисон,безмозъчно говедо и линк съм ти дал , и пак не четеш.Става въпрос за доставка на енергия,бе тъпунгел, а това ще се отрази и на тотала на тока дето го плащаш в мизерната ти панелка.Само,че има хора ,които плащат ток за производствени нужди и всяко увеличение им разказва играта.А колкото до НЕК ,я фалираха е такива специалисти и дървени философи,като тебе. От 1,32МВч на 3,31МВч ПС:Направо се чудя някой път,какви идиоти има,не е истина...

#8 Абе 05.03.2014 в 00:10:48

Ужас! Мръсници гадни! Погледнах си консумацията за месеца, и се оказа, че този 1мВч, ще го изпапкам за по-малко от 3 месеца. Т.е. увеличението от 1.99 ще ми коства около 3 цигари по-малко на месец! Обирджии нйедни! Долу НЕК! ОстаФка!

#9 Борката 05.03.2014 в 01:10:18

Я, още един математик...Ама тоя,като му гледам консумацията май го шибат и от Топлофикация. А сега, кажи ,като си такъв математик, ако потребяваш по 650-700МВч на месец, пак ли ще са 3 цигари по-малко?А, като не знаеш колко ще ти струва продукцията след 3 месеца, точно поради ето такива малоумни решения на различни държавни фирми, какво ще оферираш? А и с твоето битово примерче пак не е точна сметката,щото цената на тока е компонента на всички стоки , които потребяваш за месеца и пак няма да са 3 цигари. Ама всеки си знае колко му е висока камбанарията...

#10 dedogo6 05.03.2014 в 02:36:26

Борка, баце, какво пушиш? 1 Мвт = 1000 Квт .На месец аз харча по 120 Квт.Горе долу. 700 Мвт може би е харчело предприятие с размера на ... де да знам и аз , няма вече работещо такова. СлЕзи на земята , и спри свободните асоциации. По 1000 Мвт са двата блока на АЕЦ Козлодуй... Общото производство в България в момента не надхвърля 6000 Мвт (няма кой да му трябва повече, сичко се разсипа). А и по подразбиране , първо вдигат тока за битови абонати (ние) и после за промишлеността.За това изравняваха на времето нощна и дневна тарифи за бита... Та, кво викаш?

#11 Борката 05.03.2014 в 09:06:26

Дедо , за втори път демонстрираш страхотна техническа неграмотност.Бъркаш понятия като: месечна консумация,произведена енергия за един час и т.н.Първия път ти се обясни за какво пее радиото.Щото пак се беше изрязал нещо от сорта> къде видя джаули в сметката за тока?Но с този пост се убеждавам, че си завършен идиот! Дано и в това ,което работиш не си толкова безкрайно некомпетентен!

#12 qhasper 05.03.2014 в 10:26:10

Дедо Гошо, еквивалентът на твойте разбирания за тока е тва да не правиш разлика между скорост и разстояние. Не те ебавам.

#13 Оня Дето Го Трият 05.03.2014 в 10:55:53

@ Абе Абе, Абе, нали ти беше тоя дето под другата статия лепеше етикети за патриоти и безродници? Ама що все така се получава, че тия дето се пишете патриоти сте тъпи като гъдулки? Тоя МВч ако ти е само в твийта сметка за тока, свиркай си. Ама не ти ли минава през патриотичната главица, че всяка стотинка по-скъп ток означава и по-скъпа продукция за всички от които купуваш хляб, мляко, салам, зеленчуци, дрехи, услуги, транспорт и какво ли още не......аа да, и цигари също, щото и там ток май консумират като ги произвеждат. Не е само твоя електромер и твойте 3 цигарки на месец, а се наслагва по всички сметки, по всички фронтове. Само че дай да викаме "Булгар, Булгар" под всяка статия, па акъл за кво ни е. Нали колкото за 3 цигарки имаме ... Това по твоя проблем. Кризата с Украйна ще я коментираме под друг текст

#14 qhasper 05.03.2014 в 11:31:13

Някой знае ли колко ток харчи БДЖ? Търся, но не намирам...

#15 Оня Дето Го Трият 05.03.2014 в 11:55:47

Харчи колкото си иска, нали е държавно и ти го плащаш. За кво да дават обяснения

#16 Борката 05.03.2014 в 12:19:48

Каспър, http://abzp.eu/%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B8/%D0%BE%D1%82%D1%87%D0%B5%D1%82-%D0%B1%D0%B4%D0%B6-2013-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/ в отчетите за приходи и разходи

#17 dedogo6 05.03.2014 в 12:58:49

Завършен идиот викаш... Айде да ми обясните тука разбирачите, кое поскъпва тогава. И с колко, и за какво ревеш, Борка.... Колко е един квт/ч. Колко произвежда (примерно) АЕЦ Козлодуй/час. Кое поскъпва 1 квт/ч ли, или 1 квт? След това - месечно колко ще е разликата с великото поскъпване за консумация на 100 квт/ч.Щото в месечната фактура пише "консумирана енергия за периода" в мерни единици квт/ч. И последно , като си включиш уред на ток харчещ 2 квт, след един час кво ще е похарчил, и колко ще е поскъпването за тоя един час , за тоя уред. След което, може да ми се обясни какъв такъв идиот съм. Аз избягвам да слагам епитети, макар и да има на кой . Айде у лево. Искам цифри. И едно уточнение - ако няма кой да похарчи на МОМЕНТА произведената електроенергия, какво се случва с нея (ако никой не я купи). Чак тогава ще си говорим за идиоти.

Новините

Най-четените