Словения иска кранската наденица да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пасти, пише британският в. "Сънди телеграф". Словения твърди, че приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната, предаде БТА.
Плановете й обаче предизвикват недоволство в Австрия, която смята, че наденицата е нейна. В Австрия колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес.
Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара заяви за BBC, че наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана.
"Виенските сергии с наденици са търговска марка на града и трябва да се предлага кезекрайнер. Франкфуртската наденица (кренвиршът) се нарича виенско саламче в Германия и това не е проблем", каза той.
Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането.
Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва да се произнесе Европейската комисия.