Филмът, който подпали Арабския свят

Новият фитил на леснозапалимите арабски народи се оказа пародиен аматьорски филм с липса на вкус и чувство за мярка. Вече трети ден в Египет и Либия има протести срещу видеото "Невинността на мюсюлманите", което от тази сутрин е свалено от YouTube.

Никакви декори, евтини костюми, смешен грим и твърде много плосък американски хумор осмиват "раждането" на Мохамед до нещо като полубог за околните. Той решава, че е Господарят и всички му се кланят, принасяйки му в дан жените си. Дори и магаретата са с него. В началото пък ислямисти нападат християни, съсичайки жена, носеща кръст.

Мохамед, бял мъж с пропуски от тъмен грим по лицето си, твърди, че всички, които не искат да приемат учението му трябва да се убиват. Жените им се заробват, а вещите им се продават, за да се купи оръжие. Поне такива са наставленията му към неговите сподвижници, единият от които се оказва гей.

Откровено плосък и ужасяващо евтин, филмът предизвика масово недоволство в Близкия изток, горени бяха американски знамена. При такъв протест бе убит и американският посланик в Либия.

Днес американските медии тръбят, че предполагаем автор на клипа е египтянин - копт, тоест християнин. 55-годишният мъж с богато криминално минало е набеден за ключова фигура в снимките на филма в Лос Анджелис.

"Толкова съжалявам. Няма начин да върнем нещата назад. Не знаех какво ще стане", казва със сълзи на очи участничка във филма, която влиза в ролята на майката на Мохамед. Продуцентът пък се оказва фантом. Твърди се, че той е американски евреин, целящ да покаже хиперболизирането на исляма.

Това е поредното доказателство колко нищожна е сигурността в новоосвободените арабски държави, които поеха по непознатия им път на демокрацията.

САЩ губи съюзници

Най-масови се оказаха протестите в Кайро, където тълпата нападна сградата на американското посолство. "Няма никакво оправдание за актове на насилие като тези", обяви американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Новият президент на страната Мохамед Морси е ислямист, но с американско образование. Той вече заклейми филма като „неприемлив". Неговата партия, първата политическа сила в Египет, "Мюсюлманско братство" ще организира мирни протести пред джамиите, като недоволните ще сядат на земята. Акции пред посолството на САЩ не се предвиждат.

Президентът Барак Обама заяви, че Египет не е нито съюзник, нито враг на САЩ. Представителствата на САЩ в Близкия изток са поставени под висока степен на опасност от нападение.

Опасна игра

Турският премиер Реждеп Ердоган също се включи в критиките на филма, поругаващ исляма, но не оправдава последвалите го прояви на насилие. Такива вече има и в Судан - пред посолствата на Германия и Великобритания.

В Либия пък гневна тълпа нападна ресторант на веригата за бързо хранене KFC.

За никого не е тайна, че мюсюлманите са много чувствителни, когато стане дума за шеги и закачки с тяхната религия, дори в подобен глуповат вид. В тази част на света политика и религия често са едно и също нещо, коментира Би Би Си.

От друга страна, все по-реално става пророчеството, че падането на режимите ще отприщи надигане на екстремистки и крайни настроения в тези общества, където съжителства различни направления в исляма, етноси и религии.

Арабската пролет започна да се превръща в зима - противопоставяне, агресия и отприщване на омраза, таена и подхранвана в продължение на десетилетия.

 

 

#2 Чинчифон 14.09.2012 в 12:13:20

Западът не може да прости на арабският свят,че е създал числата.А в същност цялата им днешна цивилизация идва от Изток.И както всички недоразвити умове,старае се да дразни различните,които ги превъзхождат!По този начин съзнателно бавят обединяването на човечеството в COMMON WORLD /общ свят/ и настъпването на комунизма.

#3 Bobby_gBG 14.09.2012 в 12:53:19

Арабската пролет започна да се превръща в зима - противопоставяне, агресия и отприщване на омраза, таена и подхранвана в продължение на десетилетия. ----------------------------- Защо, някой е очаквал да се получи нещо различно ли? "Злите диктатори" бяха единственото нещо което пречеше на фанатиците да почнат масово да се колят на племенен/религиозен принцип. Като се колят за дори само някакво малко по-различно течение на исляма. Да живей демокрацията дет се вика!

#4 John Smith 14.09.2012 в 14:07:17

Другарю Чинчифон, COMMON WORLD е новото име на new world order и няма защо да го чакате , то комунизма вече е тук, начело с Другаря Ротшилд.

#5 imperiall 14.09.2012 в 14:15:26

Бъдете по-точни - продуцентът бил евреин, ама спонсориран от 100 други евреи ;D

#6 MacAllister 14.09.2012 в 17:02:48

Ай стига вече наистина! И без това взехме да ставаме диктатури ами сега и някакви им се накривила шапката от един филм и затуй разбираш ли държавата и целия народ виновни. Ами тъй е, има различни хора, ако ще се сърдите сърдете се на тоя дето го е направил - свобода значи и свобода на изява, пък ако има обидени да се разбират по между си. Ако арабите наистина бяха дорасли за свобода щяха да са дорасли и до това разбиране, ама явно не са.

#8 Xaoc 14.09.2012 в 17:46:29

Малоумни мюсюлмани.

#9 MacAllister 14.09.2012 в 18:09:04

Числата казваш, ами има 10 типа хора, тия, които разбират за какво иде реч и другите дето не разбират.

#10 Бобо 14.09.2012 в 18:55:52

Онея , го заклаха Кадафито кат плъх, пред очите на целия свят- добре. Тея го заклаха посланика на свободата като псе пред целия свят. Викат око за око , зъб за зъб. Айде са некой да ми лаже кои са тея и кои са онея. ПП. Само не ми посочвайте като виновник ББ, комунизма, иван костов, турското робство, западната демокрция, хитлер, еврейте, китай, иран, азис, аец белене и.т.н.

#13 deowin 14.09.2012 в 21:13:44

>скруполи Явно вицовете за неграмотността на военните не са били абсолютни измислици.

#15 A4i 15.09.2012 в 12:22:57

Много са толерантни тези излямисти. И са невинна жертва на неверниците, пък САЩ ги третирали несправедливо като заплаха и потенциални терористи. Поне така пишеше тук в статия от 11.09 .

#16 Бобо 15.09.2012 в 20:48:49

А бе фридке, като ви гледам как плюете и срещу православни и срещу мюсулмани, и срещу живи, па и умрели, не се учудвам че ората ви вадат нож като чуят еврей. Шо така плюете бе, не е убаво , а па като некой ви каже истината за вашта измислена религия се фащате за холокоста като вдовици за .....ти си знаеш, да не обиждаме свещения инструмент?! И се увъртате като че ли некой вас ви е обрал, а не дъ одър уей ароунд. Да знаеш , завистта е един от седемте смъртни гряха както и алчноста, похотливоста, леноста, яроста, лакомия, гордост. Разяжда душата, изгаря тялото, и парализира мозъка. Да ти се струват близки по душа и далечни по отстояние останалите 6? Клахте го Кадафито, сега те малко че ви поколат, и кой от къде е . Ама ако триона се окаже прав, че одиме до лас вегас, да удариме по една молитва за живот и здраве?!

#17 imperiall 15.09.2012 в 23:33:14

Фон, Фридка би по бързо реагиране ;) А и ако не греша, антисемитизма така и така не ни е първа сила

#20 Зелен Бетон 16.09.2012 в 20:17:53

Филма го има още на youtube, само че май е на парчета: например http://www.youtube.com/watch?v=vElHfaiK93M&feature=player_embedded#! и http://www.youtube.com/watch?v=P26FYxkDbZg&feature=related Седнах с най-доброто намерение да го изгледам съвестно, за да видя с очите си за какво става въпрос. Е, с усилие изтраях три минути. Това е някаква абсолютна смешка, пълна тъпотия, крещяща елементарност откъдето и да го погледнеш. Едва ли има дори квартално киноклубче, което да прави подобни боклуци. Бил съм на любителски кинофестивали у нас – показваните там филмчета изглеждат като кандидати за Оскар в сравнение с тази боза. Въобще не мога да си представя как нормален човек може да се обиди от такова нещо. То по-скоро е повод за присмех (даже не присмех, а съжаление) над акъла на тези, които са го правили. Ако бях мюсюлманин, дори бих го разпространил, за да видят всички на какво ниво са противниците на исляма. За датските карикатури на Мохамед съм склонен да приема, че болезнено религиозен човек може да се подразни – те си бяха замислени за осмиване, и достатъчно интелигентно направени. Но това филмче е тотално недоразумение. Тоест, вълната от ислямски протести фактически НЯМА НИЩО ОБЩО с филма. Това е просто някаква (поредната) планирана масова манипулация, при която някой провокира едни тълпи, показвайки им „врага“. Очевидно е, че едва ли и една стотна от хората в тълпите са го гледали. Даже и трейлъра не са гледали. Те са излезли на агресивен протест единствено защото някой ги е настървил да го направят. Как точно – нямам представа. Вълната от протести идва да покаже единствено, че натрупани напрежения съществуват, и някой е решил да ги „изпусне“ точно в този момент. Филмчето е само формален повод, нищо друго. При това не самото филмче, а „новината“ че някой е направил нещо такова. Една от възможните цели е преброяване на промитите мозъци, които са достатъчно тъпи, за да бъдат използвани като оръжие с лека провокация. Да не забравяме, че всички протести пред посолствата със сигурност са надлежно заснети – и записите вероятно вече се обработват. Само че това върши работа и на ислямистите, и на службите за борба с тероризма. И най-вече – на тези, за които е изгодно тероризмът да се представя като повсеместна глобална заплаха, срещу която трябва да се предприемат решителни мерки. (Някак много лесно убиха американския посланик в Либия. Освен това и авторите на филма са подозрително удобни: египтянин-копт, финансиран от евреин...) Та не съм сигурен чия е инициативата. Сигурен съм само, че това е спектакъл. Защото ехото от 9/11 вече започна да заглъхва. А страхът трябва да се подхранва, за да може да бъде използван.

#21 Ицо 19.09.2012 в 08:51:20

Добре е казано във филма : Мюсюлманите са "програмирани" да беснеят и убиват. Ислямът е рак. И бунтовете наистина доказват това. Разбира се основния проблем е че са тъпи, необразовани, прости. Но точно това се изисква от един човек за да се моли по 6 пъти на ден надупен за дълго време. Войната с исляма е неизбежна и ... колкото по-рано разумните хора го разберат, толкова по-добре. Трябва да се изреже този рак от тялото на човечеството.

Новините

Най-четените