Президентът ги събра, после се разотидоха

Заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), свикано днес на "Дондуков"2, отложи обсъждането на реформите в сектор "Сигурност" и назначенията там за ново заседание.

Към тази точка беше и скандалният избор на скандалния Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Формалният повод за отлагане на най-съществената тема, по думите на лидера на ДПС Сергей Станишев, било отсъствието на: главния прокурор (Сотир Цацаров), шефа на разузнаването (Драгомир Драгомиров), на шефа на ВКС (Лазар Груев), на шефа на НСО (ген. Тодор Коджейков). Не спомена ДАНС и запита защо не са били поканени.

Самият Плевнелиев, който беше доста твърд, обявявайки, че ще свика КСНС преди седмица и дори заговори за оставки, днес не засегна изобщо тази тема.

Законите за НРС и НСО си чакат

По думите на президента до следващото заседание "да не се приемат законови промени в сектор "Сигурност", защото трябва да има интегриран подход в тази чувствителна сфера, и за това бе постигнат консенсус през 2012 г."

Предишният парламент не успя да приеме законопроектите за НРС и за НСО, които отлежават и очакват да бъдат разгледани в пленарна зала. А дейността на двете служби продължава да не е регламентирана законодателно.

Постигнато бе общо разбиране, че гласът на протестиращите трябва да бъде чут; общ апел от всички членове на КСНС - протестите да преминават по мирен и демократичен начин, с призив срещу всяка форма и прояви на агресия и екстремизъм, каза Плевнелиев.

Обща е позицията да се работи за по-либерален, променен изборен кодекс, който да отстрани проблемите, за които част от хората протестират, каза Плевнелиев.

Няма да спра да се боря за стабилност. Ще стоя на страната на справедливостта и на народа си. Нека политическите партии намерят този тон и този подход, който да излъчва пред обществото отговорност, каза Плевнелиев.

ГЕРБ иска избори, БСП, ДПС и "Атака" - не

Всъщност участниците на КСНС са успели да се разберат само за това - ново заседание на КСНС. Оттам нататък позициите им са различни - БСП, ДПС и "Атака" застават изцяло зад премиера "Орешарски" и не смятат, че има нужда от избори сега, защото това обслужва единствено ГЕРБ.

А ГЕРБ категорично заявяват, че не работят за дестабилизация, вярват, че единственото решение за стабилност са нови избори, обясни президентът. Партията на Борисов отново е повторила, че ще участва в работата на 42-ото НС само по темите, свързани с Изборния кодекс.

За протестите - г-н Сидеров смята, че са подклаждани от други политически сили.

Росен Плевнелиев: Нямам офшорни сметки, не водя партизански войни

Декларирах и днес по време на КСНС, че не разполагам с банкови сметки и пари, в която и да е било офшорна зона, включително и в Кипър, заяви президентът. "Моите сметки са публични, откакто заемам държавен пост", заяви още той.

"Отправените към мен обвинения бяха, че съм източил немската фирма "Линднер" с $1 млн. в моя офшорна сметка в Кипър". Моята позиция още същия ден беше качена на сайта на президентството, по същия начин постъпи и "Линднер", която посочи, че ние сме работили заедно 20 години в една изключителна атмосфера на доверие и добро партньорство.

Категорично заявявам отново, че откакто съм в политиката, съм попълнил всички декларации и документи, те са публични, и всеки може да ги провери и да види банковите сметки, с които разполагам, какви са наличностите в тях и е въпрос на проверка в Сметна палата. Това не е първата атака срещу мен, няма и да е последната", коментира още президентът.

Запитан дали има война между правителство и президентство, президентът заяви: "Аз не воювам. Дори и да воюват с мен, аз не воювам". "Големият смисъл е в това е да вършим малките полезни неща, а не да влизаме в партизански битки", коментира още Плевнелиев.

В Офшорлийкс няма данни за президента

В списъка "Офшорлийкс", който представлява една много обширна база данни, до която аз имам достъп, няма данни за офшорни фирми, свързани с президента Плевнелиев, заяви журналистът от "24 часа" Станимир Въгленов в предаването "Преди всички".

"Това, което беше изнесено като информация и тръгна от един анонимен сайт и беше разпространено от всички медии, не отговаря на истината. Веднага уточнявам след това - дали президентът е бил свързан с такива офшорки - да, това е възможно. Веднага ново уточнение - дали това е незаконно - ако съдя от публикацията в "24 часа" днес, не е, защото НАП е била уведомена, това е стандартна бизнес практика - когато използваш офшорна фирма и двойно данъчно облагане, уведомяваш БНБ, НАП и ако имаш съответното разрешение, това е нормална рутинна бизнес практика. /.../".

#1 NannyOgg 20.06.2013 в 16:47:26

"по думите на лидера на ДПС Сергей Станишев" Близки са си, но не чак толкова, различни са им лидерите, поне като имена. Иначе - смях в залата. Ама тъжен. Един президент, който не е в състояние да наложи воля и все повече губи авторитет, ако изобщо е имал такъв. Заместник на същия или вице - да бе отишла на прическа или маникюр ... Едно странно момче, което все още мисли, че при нови избори ще възстанови това, което отдавна изгуби. Двама мешани, подпора на трети, вкупом неразбиращи или правещи се на неразбиращи. Говорят и само говорят, нагло, цинично и безпардонно, потъпквайки и последните останки на достойнство, ако изобщо някога са го имали. Пародия на политици и управляващи. Един друг, незаслужаващ споменаване - страданието му не бива да се храни с обговаряне и прожекторни светлини. Други действащи лица - статисти някакви. Национална сигурност ли?

Новините

Най-четените