Затвор за лидерите на "Наглите"

Софийският градски съд произнесе присъдите по делото срещу групата за отвличания "Наглите", като за виновни бяха признати само четирима от осемте подсъдими. Процесът започна в края на декември 2010 г.

Съдът се съобрази с искането на прокуратурата, тъй като похищенията са особено тежки и обществено опасни, присъдите да бъдат завишени. Така за Ивайло Евтимов-Йожи, Прокопи Прокопиев-Културиста и Даниел Димитров-Релето те бяха увеличени с 6 години и в крайна сметка всеки от тях получи по 18 години лишаване от свобода.

Присъдата на Любомир Димитров-Гребеца беше увеличена с 5 години и стана 15 г. Йожи и Културиста са смятани за организатори на банката. От присъдите ще бъде приспаднато времето, излежано от подсъдимите в ареста - от края на 2009 г.

Наказанията бяха наложени за 11 отвличания и един опит, с изключение на отвличането на Румен Гунински-младши. За него съдия Виолета Магдалинчева посочи, че като доказателства има само обясненията на Гребеца, който по-късно заяви, че са изтръгнати насила, и не е установена дори и къщата, където е бил държан. Бащата на Гунински - бизнесменът Румен Гунински, коментира, че не е доволен от присъдата.

Четиримата осъдени ще трябва да платят общо 915 000 лева на гражданските ищци - за всяка от жертвите различни суми между 15 000 и 120 000 лв. Те ще трябва солидарно да заплатят и над 16 800 лева разходи за експертизи, както и 36 600 лева държавни такси, освен това да поемат и 10 000 лева разходи за адвокати на трима от пострадалите.

Братята Радослав и Митко Лебешковски получиха наказания само за държане на боеприпаси - Радослав - 1 година условно с 3 г. изпитателен срок заради 50 патрона, а Митко - 2 г. условно с 4 г. изпитателен срок заради два пистолета.

Пред журналисти Радослав Лебешковски коментира, че ще си търси правата за това, че е лежал незаконно в ареста, предаде БТА. Той очаквал оправдателна присъда и не може да си обясни защо е бил зад решетките. 

За невинни за отвличанията бяха признати и Павел Петков-Прасето и Цветозар Славчев-Църо. 

Нито един от подсъдимите не призна да е отвличал хора и всички поискаха оправдателни присъди.

Участниците в "Наглите" са обвинени в това, че са образували и ръководили организирана престъпна група, създадена, за да извършва отвличания. Според прокуратурата те са извършили 11 отвличания и един опит, съответно на Илиян Цанев, Мехмед Чакър, Михаил Краус, Джорджио Марков, Венислав Величков, Ангел Бончев и Камелия Бончева, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов, Румен Гунински и Борислав Динев (опит). 

Миналата седмица съдът прекрати наказателното преследване срещу eдин от подсъдимите по делото Кирил Кирилов-Шкафа, застрелян на 24 март. Появиха се съмнения, че е бил убит, тъй като се е канел да проговори.

Съдийката уточни днес, че по време на процеса категорично е било доказано участието в престъпната банда на Кирилов, както и на крадеца на коли Иван Пайнавелов-Сапата, чийто труп беше открит край София след арестите на заподозрените в края на 2009 г. 

Част от "Наглите" са били и Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, срещу които обаче не бяха повдигнати обвинения, тъй като свидетелстваха срещу съучастниците си и получиха статут на защитени свидетели.

#1 Falconetti 02.04.2012 в 20:26:35

Това че Милата Татковина се описва като турски кенеф от европейците е възмутително. Обаче, добре че им е бедно въображението да опишат лайната в лайнарника наречен Бантустан! Миризмата би била по ефективно убийствена от зарин за всякаква човешка и космическа цивилизация!

Новините

Най-четените