Съюзът на съдиите удължи срока за номинации за главен съдебен инспектор

Най-голямата организация на магистратите - Съюзът на съдиите в България (ССБ), съобщи, че удължава до 28 февруари срокът за номиниране на кандидати за поста главен съдебен инспектор.

Те ще бъдат обсъдени на консултации в гилдията, след които ще бъде излъчен един кандидат.

Досега са били издигнати девет съдии. А постът е вакантен от октомври м.г., когато Ана Караиванова подаде оставка. Нейният мандат обаче беше изтекъл още през януари 2013 г.

Преди месец 42 НС прекрати откритата в последните работни дни на 2013-а процедура за избор на главен съдебен инспектор, а БСП и ДПС оттеглиха номинацията на съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. След това започна нова процедура, като срокът за номинациите е 2 април.

Съюзът на съдиите обяви правилата си, по които ще проведе консултации, според които срокът за номинации беше до 21 февруари. Имената на кандидатите трябваше да останат в тайна дотогава. Допълнително условие е номинираните да дадат съгласие да участват, когато кандидатурите им се обсъждат от професионалната общност.

Очакваше се днес да бъдат публикувани имената на тези кандидати, които са дали съгласие да участват в обсъждането, но срокът беше удължен.

Съюзът на съдиите призовава професионалната общност в удължения срок да продължи активно обсъждане за тези магистрати, които притежават качествата, посочени в профила за длъжността, и да ги номинира мотивирано.

За да бъде избран главен съдебен инспектор кандидатът трябва да получи в парламента 2/3 от гласовете на народните представители.

След  БСП и ДПС номинираха съдия Веселина Тенева, публично изтекоха данни за имотни сделки между нея и майка й.

Тенева не коментира публично информациите, а Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която я изслуша, не намери нищо осъдително - ставало въпрос за "строго лични имуществени отношения".

Новините

Най-четените