Убийците на Чората невинни. Окончателно

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда петимата полицаи по делото за убийството на Ангел Димитров - Чората, с което 4-годишната съдебна сага приключи.

Решението е взето с особено мнение от председателя на 3-членния съдийски състав Пламен Томов. Според него делото е трябвало да бъде върнато за ново разглеждане. Другите двама съдии са Блага Иванова и Пламен Петков.

Първата присъда за смъртта на Чората е от 2007 г. Тогава Софийският военен съд призна Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Греховски и Иво Иванов виновни за умишленото умъртвяване на Чората с особена жестокост ги осъди общо на 91 години затвор.

Официалната версия за смъртта на Чората, убит при акция в Благоевград на 10 ноември 2005 г., беше кардиогенен шок.

Категоричният извод в експертизата на националния консултант по съдебна медицина проф. Стойчо Раданов по-късно беше, че Димитров е починал след удар или удари по главата.

Това е станало, когато на 10 ноември т.г. са го хванали благоевградските полицаи.

"Експертизата е категорична и аз съм взел за себе си своите решения", каза тогава министърът на вътрешните работи Румен Петков. Последваха уволнения в благоевградската дирекция на МВР. Оставки подадоха един генерал и двама полковници.

Проф. Раданов, който прави и експертизата на сестрите Белнейски, беше намерен обесен на детска площадка по-късно - на 17 октомври 2008 г.

Веднага след като бе обявен резултатът от експертизата, Иван Костов от ДСБ заяви в Народното събрание: "Най-голямата опасност за демократичното ни общество е, че в българското Министерство на вътрешните работи има убийци и хора, които ги прикриват. На 10 ноември 2005 г. служители на МВР умъртвиха по особено жесток начин българския гражданин Ангел Димитров. Законът в България бе погазен от хората, чийто дълг е да го спазват".

Министрите на вътрешните работи Румен Петков и на правосъдието Георги Петканов препоръчаха на служители от МВР да действат с "всички средства на ръба на закона" и дори "да го прекрачват", се посочва в декларацията.

Според депутатите от ДСБ двамата министри са си позволили да насърчават силно корумпирани и обвързани с организираната престъпност служители на МВР да прилагат насилие спрямо български граждани. "Прикриващите тези действия заемат най-високи постове в прокуратурата и в служебната йерархия на МВР", посочи Костов.

После се почна оневиняването...

През 2008 г. Военноапелативният съд отмени присъдата. При повторното гледане на процеса на първа инстанция наказанието беше намалено с общо 11 години затвор. След това присъдата беше потвърдена и от апелативния съд.

Върховният касационен съд обаче върна делото на втора инстанция с мотива, че Военноапелативният съд не е изпълнил задължението си да вземе всички мерки, за да осигури разкриването на обективната истина и не е взел решението си след "обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото.

След повторното гледане апелативните магистрати намалиха присъдите на петимата полицаи наполовина в края на 2010 г.

В обявеното днес решение ВКС констатира, че по делото е допуснато неотстранимо съществено процесуално нарушение, касаещо правата на подсъдимите, което може да бъде преодоляно единствено чрез тяхното оправдаване.

Върховните магистрати решават, че искането за връщане на делото за ново разглеждане е неоснователно, "защото спорните въпроси могат да бъдат решени в настоящата инстанция, и второ, защото евентуално връщане на делото би влязло в противоречие с принципа на "разумния" срок по смисъла на Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, а това несъмнено би нанесло вреда на доброто правосъдие".

В решението на ВКС приема се цитира, че Ангел Димитров е има редица заболявания като "масивни плеврални сраствания на двата бели дроба, хипертрофия на миокарда, хронична обструктивна белодробна болест, интрапулмонални съдови промени и др. и съпътстващи фактори, които в съвкупност улесняват развитието и настъпването на непреодолима дихателна недостатъчност". Върховните магистрати посочват и, че за смъртта е допринесъл фактът, че Димитров е употребил кокаин.

Едно от първите обещания, дадени от вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов беше да се заеме с присъдата на полицаите по случая "Чората". Може да го отчете като изпълнено...

Новините

Най-четените