КС пак отказа да касира изборите на 12 май

Конституционният съд отхвърли жалбите на РЗС и на Националния фронт за спасение на България за касиране на парламентарните избори на 12 май. Обединени в едно дело, те бяха внесени в КС чрез депутати от ГЕРБ заради нарушения на вота в Турция и в секции в страната.

РЗС оспориха трите депутатски мандата, дадени на ДПС в София, след като там бяха прибавени 62 000 гласа от Турция. 51 000 от тях са за ДПС, а 8200 за коалицията на Касим Дал. Партията на Яне Янев твърди, че 86 секции, разкрити на територията на Турция, се незаконни, в списъците са дописвани избиратели без право на глас или без документ за самоличност.

В сигнала са изброени и други нарушения на изборния процес в Турция, които в крайна сметка водят до завишен брой на подадените бюлетини в урните.

КС се е допитал до ГРАО, МВР, МВнР, експерти и неправителствени организации, чиято становища защитават тезата, че няма нарушения на изборния процес.

В българското посолство в Турция не са постъпили сигнали за дописване на избиратели, които не са имали право да гласуват, или избиратели, които не са разполагали с валидни български документи за самоличност и т.н. Завишеният брой на подадените бюлетини е обяснен с допълнителна кабинка за гласуване.

Експертите са установили незначителни нарушения, които не биха могли да повлияят по същество на изборния процес и резултатите. „Оплакването за незаконно откриване на СИК в Република Турция не се подкрепя от представените доказателства", пише в решението на КС, публикувано на сайта на институцията.

През юли Конституционният съд отказа да обяви изборите за незаконни по жалба на ГЕРБ. Бившите управляващи представиха три тома с доказателства за опорочаване на изборния процес - и изтъкнаха най-вече скандалът с бюлетините от Костинброд в деня за размисъл.

Новините

Най-четените