Двамата брокери - с обвинение за атаката срещу банките

Софийската районна прокуратура повдигна обвинение на Кирил Джабаров (29 г.) и Робърт Димитров (40 г.), от инвестиционния посредник "Глобал Маркетс". Фирмата има лиценз от КФН от 2008 г.

Двамата бяха задържани в неделя в акция на ДАНС срещу участниците в информационната атака срещу банките. От името на инвестиционния посредник бяха разпратени стотици съобщения до физически и юридически лица, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки", който провокира масова паника сред вложителите.

Джабаров и Димитров са обвинени по чл. 326 от НК за "предаване на неверни данни за тревога". Предвижданото наказание е лишаване от свобода за срок до 2 години и глоба. Съставът, по който ще бъдат съдени брокерите, е част от престъпленията против реда и общественото спокойствие. По същия член биха били подведени под наказателна отговорност хора, злоупотребяващи с тел. 112.

В НК съществува отделен раздел, засягащ посегателствата срещу кредитната и паричната система, но в него не влиза разпространяването на невярна информация за банките. В момента то се третира като административно нарушение и се наказва с парична глоба.

По-рано днес от БНБ предложиха да се криминализират атаките чрез фабрикувана информация срещу банките.

Джабаров и Димитров са с мярка "парична гаранция" в размер на 3000 лева.

По-рано днес България получи одобрение да вложи 3,3 млрд. лева в банковата система за посрещане на последиците от петъчната ситуация.

От прокуратурата съобщават, че предстои да се установят и разпитат още свидетели и да се изготви техническа експертиза на иззетите компютри с цел документиране на цялостната престъпна дейност на двамата обвиняеми.

#1 Borracho 30.06.2014 в 17:12:03

"бай Мехмед и Гътю Паламарката от централния софийски like this"

#2 паяка 30.06.2014 в 17:29:53

Обикновено бюлетините завършват със следния текст: "Предупреждение за риск: Уеб-сайтът на ... има за цел единствено да информира. Данните, публикувани на него, не са предназначени да служат за основа на конкретни инвестиционни решения." Пак някой ще се опита да си измие ръцете.

Новините

Най-четените