Кървави сблъсъци в Одеса, Русия вини Киев (Галерия)

Сблъсъци между проруски активисти и поддръжници на украинското правителство в Одеса доведоха до смъртта на 46-ма души.  Медицинска помощ са потърсили 174 души, от които 25 в много тежко състояние. Обявен е траур на 3-ти и 4-ти май. Сред загиналите няма българи.

Двете групи са се срещнали в района на Съборная площад във вечерта на 2 май. След четири часа улични боеве поддръжниците на властта отиват на Куликово поле и подпалват палатковия лагер на противниците на властта.

Огънят се разпространява и към Дома на профсъюзите, където привържениците на федерализацията се скрили. И двете страни започват да се замерят с коктейли Молотов, камъни и взривни пакети. Поддръжниците на правителството не са позволили на хората да напускат сградата - който успявал да се измъкне, е бит навън.

Активисти на радикалния „Десен сектор"  са спирали пожарната да гаси пожара. В резултат на огъня в Дома на профсъюзите, възникнал в резултат на, са загинали 30, а още 50 са били ранени.  Загиналите са се отровили с изгорели газове, а осем души са умрели от наранявания, скачайки през счупените прозорци.

На покрива все още има петдесетина души, сред които и деца. Твърди се, че в палатковия лагер на проруските активисти не е имало оръжие.

Бившият премиер на Украйна и кандидат за президент Юлия Тимошенко е пристигнала в Одеса.

Вътрешният министър Аресн Аваков е наредил служебно разследване за сблъсъците на 2 май в Одеса, съобщи пресслужбата на украинското вътрешно министерство. Уволнен е началникът на ГУ на МВР в Одеска област Пьотр Луцюк.

Президентската администрация на Украйна обяви, че за насилието в Одеса са отговорни руските служби за сигурност, за да отклонят вниманието от антитерористичната акция в Славянск, където в центъра на града се се появили 11 бронирани машини и автобуси с пехота.

Външно министерство на Русия обвини местните власти в безотговорност.

След трагичните събития в Одеса за Русия и която и да е друга страна ще бъде невъзможно да убеди хората в Югоизточна Украйна да се разоръжат, тъй като има пряка опасност за живота им, заяви пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков.

Той подчерта, че в Одеса са „изгорели живи невъоръжени хора" и обвини за това киевските власти. Според него те  носят отговорност за престъплението, извършено в Одеса, и фактически са съучастници в него.

Президентът Владимир Путин поднася дълбоките си съболезнования на семействата на загиналите в Одеса, каза още Песков. "Путин е крайно обезпокоен от начина, по който се развива ситуацията в Украйна, и от начина, по който тя се трактува от международната общност", добави говорителят. Той отбеляза, че Кремъл със съжаление констатира одобрението за „наказателната акция" в Югоизточна Украйна и смята за недопустими думите на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън за монопола на киевската власт за използване на насилие"

Песков добави, че Путин внимателно следи ситуацията в Украйна във връзка с по-нататъшните действия на Русия, но се затрудни да отговори на въпроса за възможна военна помощ за Югоизточна Украйна от страна на Москва. „Не мога да отговоря на този въпрос. Безусловно, държавният глава най-внимателно следи това, което се случва, и анализира ситуацията по отношение на по-нататъшните действия на Русия", каза Песков.

Операцията, с която правителството се опитва да си възвърне контрола върху Източна Украйна продължава и в Краматорск. През нощта десетима са ранени, един е загинал. В района на Ясногорка между Краматорск и Славянск, пред колона от над 10 БТР-а проруски активисти и мирно население са направили „жив щит".

През нощта е започнала е стрелба, при която има убити и ранени. Местни полицаи отказват да изпълняват заповеди. Те твърдят, че сред атакуващите отради на властта има платени участници от Майдана в Киев, в който през февруари загинаха над 100 души.

През нощта армията е успяла да поеме контрол върху телевизионната кула в Краматорск, обяви министърът на вътрешните работи в Украйна Арсен Аваков. Преди няколко дни тя беше превзета от противниците на властта. Операцията е проведена от бойци на националната гвардия и на украинските въоръжени сили.

При сблъсъците са загинали 10 души, а близо 30 са ранени, съобщи един от лидерите на проруските активисти в града. По думите му всички те са били невъоръжени. В резултат на обстрел от страна на украинската армия са ранени 30 души, от тях 10 души са хоспитализирани в Славянск, а останалите са в болници в Краматорск.

#6 Оня Дето Го Трият 03.05.2014 в 15:48:17

"...На покрива все още има петдесетина души, сред които и деца. ..." Има ли деца - има. Има ли американци - няма. Значи ако кажеш, че има деца използвани като човешки щит е пропаганда и няма такова нещо, обаче ако каже някой че има американци и всичко това е американска работа, няма нужда от доказателства - чиста монета

#11 Vijay_Mastersun 03.05.2014 в 16:48:30

Много обичам когато хора, които са на хиляди километри от едно събитие го коментират сякаш са го видели от първо лице. Е аз по стечение на обстоятелствата се намирам в Украйна и ще се опитам да ви разкажа какво точно се случи в Одеса. В момента тук се върти аматьорско видео, което разкрива следната ситуация: Украински ултраси вървят по улицата и скандират за Украйна, както и пеят не ососбено приятна песен за Путин. В този момент са атакувани от проруски сепаратисти, които са добре подготвени и въоражени. Но както и българските, така и украинските ултраси никога не излизат от къщи неподготвени и започва бой. Руските сепаратисти, които обичайно нападат демонстрации на украински граждани съставени от мирни хора и деца и ги пребиват, този път губят битката със ултрасите и тръгват да се спасяват с бягство към профсъюзния дом. Естествено както винаги става в такива конфликти покрай сухото гори и мокрото и проруските протестиращи мирно граждани също са въвлечени в конфликта. В профсъюзния дом очевидно останалата част от проруските сепаратисти вече са подготвени с оръжия и коктейли молотов и започва кръстосан огън между двете групи. По интересното обаче тепърва предстои, ултрасите палаят входната врата, което ясно се вижда на видеото, но същинския пожар започва от прозорец на третиа етаж и то без до там да е хвърлян коктейл молотов. Оказва се, че хората...сепаратистите се запалват сами по грешка...или нарочно това вече не може да бъде доказано, единствено е ясно, че пожарът не е предизвикан от украинските ултраси. Всеки сам да си прави изводи.

#16 Vijay_Mastersun 03.05.2014 в 18:05:55

Тук се върти по някои телевизии. Вероятно ще го видите и по нашите телевизии във вечерните новини. Ако не със сигурност скоро ще е в интернет.

#19 Ampeli Kuku 03.05.2014 в 20:20:24

Щайга, ти путьоновец ли си или просто за рубли си си цанил кухавелата?

#24 John Smith 03.05.2014 в 21:29:23

Currencies Commodities Bonds ETFs Name Price Change % Chg EUR/USD 1.3871 +0.0001 +0.01% USD/JPY 102.21 +0.01 +0.01% GBP/USD 1.6874 0.00 0.00% AUD/USD 0.9275 -0.0002 -0.02% USD/CHF 0.8781 +0.0002 +0.02% More Currencies » Australian Dollar / U.S. Dollar0.9275 -0.0002 (-0.02%) Защо австралийският долар пада? Конспирация няма !!! ))))))))

#29 mima 04.05.2014 в 08:42:53

Янукович си подаде оставката при по-малко жертви. Колко още трябва да умрат, за да си тръгне Турчинов или тези не се водят граждани?

#47 Ampeli Kuku 04.05.2014 в 18:27:30

Аз се чудех защо смислените коментари в този сайт намаляват, а той се оказва място за срещи на зомбирани просавецки лайномети! Фрида, браво! Точната истина трябва да се пише , па който е българин да чете и разбира, който е савецки блюдолизец да пише простотиите си за рубли! Народе????

#57 tamlin 05.05.2014 в 11:07:09

Фрида, имам една молба към теб - спри да се опитваш да оригиналничиш и да пишеш на супер развален руски (много явно си личи, че става дума за неграмотност). Едно че се излагаш, но и дразниш хората, които знаят езика.

#70 Оня Дето Го Трият 05.05.2014 в 16:37:36

Пузев Лично Путин ли трябва да дойда да ти бръкне в окото, та да видиш кой подклажда всичко? То бива гьонсуратлък, ама толкова па на черното да викаш бяло е вече малоумие.

#74 Ampeli Kuku 05.05.2014 в 19:43:58

Тъпи и упорити са нашите русофилистици , но най вече тъпи! Бойчовци!

#93 Ampeli Kuku 06.05.2014 в 18:11:33

Кой като славянските русняци с подухване към Путин вертолети свалят!? Какво да кажем за нашата духова русофилистична музика? С духане какво ще свали? Признавам истинските българи не са духачи. Но и ай -големите духачи да духат срещу народа на Украйна няма да могат да му навредят. Болшевиките са генетично осакътени маймуночовеци, антихристи, тъпи лейки, духачи а копейки и кво още а да .... анти българи! Да живее България и Свободна Украйна. Успех на Руския Народ в борбата му срещу долната паплач на БОЛШЕВИКИТЕ! Лоботомията на комуно-русофилистиците ще спаси човечеството!

Новините

Най-четените