Няма такава тема

Хайде да поспорим за гей парада, искате ли?! Нека сблъскаме гледните точки, да се скараме разгорещено, да изпаднем в крайност, да напишем серия от обидни коментари, да се отдадем на дълбок и проникновен медицинско-сексуален или либерално-естетически дебат и да се насладим на усещането, че светът е полудял (от хомофобия или нравствено разложение - което от двете намирате за по-страховито), но ние сме от правилната страна, от другата са лошите. Готови ли сте да го направим с целия хъс, на който сме способни? Да, нали?!

Ама вие сериозно ли?! Шегувахме се. Във втората декада на 21 век гей парадите в европейските столици са точно толкова актуална и смислена за дебатиране тема, колкото кърменето в молове, връщането на казармата, ланския сняг и качествата на Копринарката и Селямсъза за епитропи. Много може да се каже, ама усещането за абсурден анахронизъм си седи - и у онези, които смятат, че сексуалността е прилепчива и се предава чрез възпитание, и у другите, които държат да афишират половите си предпочитания, за да покажат, как афиширането не би трябвало да има значение в едно смислено общество.

Темата е толкова безинтересна, че е достойна единствено за сутрешни блокове в началото на астрономическото лято, когато спасение от скуката се намира главно в новините за смъртоносни болести, пренасяни от комари-пришълци, климатичните аномалии на съвремието или авангардните идеи за справяне с "войната по пътищата". На този фон парадът с всичките му за и против е манна небесна за сериозно обществено напрежение, понеже ние умираме да се караме за глупости, а в тази поне на пръв поглед има хляб.

Даваме си сметка, че тук рискуваме да попаднем под смесения обстрел и на самоотвержените бойни правозащитници, и на радикалните консерватори, болезнено притеснени за неприкосновеността на колебливата си мъжественост. И за двете групи темата е от жизнена важност, тя дава уникалната възможност да се изприказват куп старовремски баналности, опаковани като обществена загриженост.

Но истината е, че у нас нито едно от двете противостоящи парадирания не се ползва с живототрептящ интерес у обикновения гражданин. Той възприема всичко като един гигантски сеир и нито веселяците в изрязани гащета, нито разпенените бранители на традиционния морал го печелят за каузата си.

Първоначалният смисъл на идеята отдавна е трансформиран, побългарен и превърнат в някакъв вид чуждо подражание, в което ние сме много добри. И това най-ясно си личи от факта, че темата не присъства в публичното пространство извън дежурното заяждане в навечерието на събитието. А и то обикновено е доста по-вяло от желанието и на привържениците, и на противниците му.

Спокойно, „не ме интересува" всъщност съвсем не е лоша позиция в случая. Тя не бележи пословичната ни незаинтересованост по ключови социални проблеми, а показва, че сме абсолютно толерантни в апатията към демонстрацията на сексуална принадлежност и нелепите страхове от възможността насилствено да я променим. Но ако държите да спорим по въпроса, разбира се, че може да го направим. Освен ако не смятате, че е по-добре да бяхме обсъдили Копринарката и Селямсъза. Искате ли да се скараме стават ли за епитропи?

#1 maznislav 26.06.2015 в 11:12:50

Преди години попаднах случайно на гей парада в Брюксел. Нямам против никой ама общо взето парада там си беше едно надпиване и оповръщане в центъра на града. Ако така искат да си промотират правата определено не мисля, че печелят симпатизанти.

#2 Никой 26.06.2015 в 11:44:48

Я, кафето не трие коментари с изписани думи като гей и педал... То парадите в БГ са за да се настрои обществеността срещу гейове и лесбийки... Както и когато се въведе думата РОМи, за да се очерни още повече негативната асоциация към циганския етнос

#4 Никой 26.06.2015 в 11:56:15

То стана толкова интересно, че ще взема утре да намина на прайда... Стига полицаите (повече от парадиращите) да ме допуснат да се полюбувам на ГОЛИ МЪЖКИ ТЕЛА

#5 Rowan 26.06.2015 в 12:07:31

В 21-ви век, хората са тотално промити и подвластни на предразсъдъци набити от медиите. Включително и онези с трибуна, имащи се за ментори на обществото. Искате ли да се обзаложим, че ако Таймс, Гардиън, Атлантик и прочее започнат да афишират наборната казарма, точно след половин година Бате Драго ще започне да нарича „анахронизъм“, „отживелица от началото на века“ и т.н. платената армия? Положението е същото за всички останали „нормални“, „отживели“, „закостенели“ и други подобни понятия. Включая и „мъжете“, които обичат да го поемат, вместо да го подават… Няма толкова елементарни и неспособни да направят собствен анализ, за да излязат с издържана позиция по която и да е тема, като журналистите. Като стадо са, клакьорки с единствен аргумент „в 21-ви век“… Ама то и какво да очакваме от хора без професия? Я питайте един журналист "Какво можеш да правиш?" Отговорът е "Нищо., обаче разбирам от всичко!"

#6 паяка 26.06.2015 в 16:24:22

Техните Превъзходителства Посланиците на Австрия, Белгия, Великобритания, Германия, Дания, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Съединените американски щати, Финландия, Франция, Хърватия, Швеция, Южна Африка са се подписали под това: "Бихме желали да изразим подкрепата си към всекиго, който активно участва или съдейства за организирането на тазгодишния София Прайд на 27 юни. Отстояването на принципа за еднакво отношение към лесбийки, гейове, бисексуални, трансполови и интерсексуални (ЛГБТИ) хора е важна черта на всяко толерантно и самоуважаващо се общество." В тая дълга редица от нестандартно изявяващи се сексуално са могли да допълнят, за да има изчерпателност и зоофили, и геронтофили, и некрофили,... пък скоро може да се наложи да впишат и защитят и тенденциозно пренебрегваната и умишлено игнорирана група на традиционните демоде хетеросексуални. Щото все пак единствено благодарение на нас, този свят го има.

#7 Мина 26.06.2015 в 18:08:38

Аз пък попаднах наскоро на гей парада в Бостън. Инвалиди, майки с колички, представители на църкви (и транспаранти по църквите в града с подкрепа), младежи с транспаранти на АТ&Т М1Т и прочие дефилират, музика, ръкопляскания, майки с деца в колички и в публиката. Та така. Нищо особено наистина!

#10 deowin 26.06.2015 в 20:28:04

>Във втората декада на 21 век гей парадите в европейските столици са точно толкова актуална и смислена за дебатиране тема, колкото ... Абсолютно точно. Керванът на западната цивилизация си върви, всевъзможните цинични, консервативни, предубедени кучета си лаят. И докато индивиди като Rowan и паяка се чудят как точно да извъртят нещата, така че да рационализират нетърпимостта си към различните от тях, която иначе си е обикновена, банална, прозаична предубеденост и тесногръдие, в загниващия запад нещата се движат напред: http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2015/06/26/417717613/supreme-court-rules-all-states-must-allow-same-sex-marriages Някой ден няма да има нужда от гей паради. От една страна е тъжно, че България определено няма да е от първите страни, в които тази нужда ще отпадне. От друга страна е иронично, че именно тези, които са най-силно против парадите, са причината парадите да имат смисъл - именно тяхното тесногръдие създава нуждата от парадите, които толкова ги дразнят. Когато си болен от краста като тесногръдие, предразсъдъци, предубеденост, можеш да я дръгнеш докато я разкървавиш, след което да мрънкаш, че, освен че все още те сърби, те и боли. А можеш и просто да помислиш как да се оттървеш от самата краста. Второто звучи доста по-практично, но е драстично по-рядко избираната опция.

#12 GRINGO 27.06.2015 в 10:29:40

Ква маца горе ама дали е гей? Чак ми заклокоти на

#13 Никой 27.06.2015 в 11:29:26

Хайде да правим паради след като България признае ГЕЙ-брака и затрие гей-ДС НПО-та, правещи "ПРАЙД" за наливане на пари към ДС.... В България "ИМА ХОМОСЕКСУАЛНА ДИСКРИМИНАЦИЯ", защото няма закони! Та Антоне, що не си намериш някой чужденец и не пробваш да го легализираш като твой партньор в БГ... Можеш да се обадиш на онези неандерталци от "Български хелзински комитет" да видиш как ще ти заврат нещо отзад, за да ти е приятно...

#14 Miss Ivano 27.06.2015 в 11:33:48

Пък като сме отворили темата: Проблемът на гейовете не е, че аз ги смятам за второ качество хора, а че те се смятат за второ качество хора. И от тази си позиция, приемат, че всичко им е позволено. Те са ощетените от природата (Бог, Съдбата) и тази „несправедливост“ щедро я компенсират с нулеви морални задръжки във всяка ситуация. Това е в тяхната глава, това е изходната им позиция във всяка ситуация. Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени. Затова и хората с пари смело лансират гейове на властови позиции и в политиката. Защото не им пука за другите, нямат съвест и са лесно манипулируеми. Отделно са свръх амбициозни точно, за да компенсират второто си качество в главите им. Да не говорим, че са общност и се държат помежду си. Пък едно простичко сравнение навява елементарни изводи. Щатите налагат на Европа тази толерантност към гейовете, но повече от половината им конгресмени са завършили Уест Пойнт. А там обратни не приемат. Затова Европа винаги е в позицията на булката.

#16 Никой 27.06.2015 в 15:59:17

"Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени." Е, хайде пък сега... Това си е вече извращение и подстрекателство към сексуална революция... Това, което сте написали по-горе може и да важи за разни като водещите /лидери/ на гей-ДС НПО-та, каквото е Българския хелзински комитет (същия по никакъв начин не е свързан с оригинала). Горното не важи обаче за нормалния средностатистически хомосексуалист, който е женен, има деца и от време на време се навърта в гей-сайтове. Може дори вашия съпруг да е такъв, а Вие да не подозирате Но това е отклонение от темата... Някой ходи ли на прайда да каже дали полицаите пак бяха повече от разголените педали?

#17 Ролинс 27.06.2015 в 16:30:29

Не се интересувам кога има гей паради. От тези мероприятия май повече се интересуват нездравословно обсебените от гейовете (може би крият нещо за истинската си сексуална ориентация).

#19 veselavesela 27.06.2015 в 21:15:07

"Проблемът на гейовете не е, че аз ги смятам за второ качество хора, а че те се смятат за второ качество хора. И от тази си позиция, приемат, че всичко им е позволено. Те са ощетените от природата (Бог, Съдбата) и тази „несправедливост“ щедро я компенсират с нулеви морални задръжки във всяка ситуация. Това е в тяхната глава, това е изходната им позиция във всяка ситуация. Разбирате ли, мъжете си имат понятие за чест и достойнство, хомосексуалиста няма. Ще излъже, ще измами, ще те продаде без угризения на съвестта, защото нали той изначално е прецакания, а ти си привилегирования, следователно на него всички средства са му позволени. Затова и хората с пари смело лансират гейове на властови позиции и в политиката. Защото не им пука за другите, нямат съвест и са лесно манипулируеми. Отделно са свръх амбициозни точно, за да компенсират второто си качество в главите им. Да не говорим, че са общност и се държат помежду си." ------------------------------------------ Да наречеш милиони хора крадци, лъжци и хора без достойнство базирайки се на тяхната сексуалност си е чиста уродливост на мисленето. Всъщност не се учудвам, госпожицата съм я срещала да мрънка под друга статия тук , как не може да бъде успешна , заради ощетеният си от природата външен вид и липса на дадености, които според нея давали предимство на друг тип жени. Кой друг Ви е виновен Госпожице Иванова, да достигнете властта?!

#21 Никой 29.06.2015 в 00:08:49

Тук отново съм съгласен с Frida с едно изключение: "женици от третия свят, да им износват гените и да им раждат поколения - срещу заплащане, сравнително евтино - там вече мирише на фашизъм и няма особена разлика от секстуризма на педофилите. всяко прекалено нещо е най-малкото съмнително" Правото на жените да износват в случая си е свободен избор на жените, които получават заплащане. Същото може да се направи и в България... А в Гърция, поради хомосексуализирането на населението, се практикува масово.

#22 Папърдак 02.07.2015 в 20:18:10

Tези женици износват децата не само на педерасти и педофили, но и на нормални бездетни хора. Както и на собствените си бедни съпрузи(тези са безплатни). Те са по желание в тази ПЛАТЕНА "професия" и ще отбележа, че за нищо друго не ги бива. Така, че не само са ДОБРОВОЛНО там (като инкубатори), но са и щастливи ако им се ПЛАТИ да правят това за което жените са създадени- раждането на деца!ОТВРАТ!!!

Новините

Най-четените