С комбайна

26-годишен русенец с наркоманско минало е задържан с марихуана и е наказан с двугодишна условна присъда и солидна като за провинцията парична санкция. Ако седнете на пейката в най-близкия съд до вас, ще видите да водят под конвой поне дузина като него. При някои от тях, топчето в джоба носи ефективна присъда. Престъпници, какво да ги правиш.

Всеки ден около НДК навъсени полицаи тарашат размъкнатите ученици в търсене на нещо, за което да поискат първия рушвет в живота на децата. В централните новини вървят кадри от пресцентъра на МВР с комбайни, които атрактивно "събират" реколтата на канабиса. Накрая на всяко тримесечие марихуаната помпа статистики за разкриваемостта на свързаните с наркотици престъпления. Ден и нощ ни се повтаря, че всеки, който пуши джойнт, е долен наркоман.

И най-накрая даже и някои от пушещите вярват. И насила се вкарват в приятелски кръгове, където се въртят неща, значително по-вредни от тревата. Така или иначе обществото те смята за боклук, защо да не заживееш като такъв? Не е известно някой да е умрял от джойнт, но всички познаваме поне по един, който се е затрил покрай лоши приятели.

Вероятно и 26-годишният русенец е тръгнал по кофти път заради неподходящи хора. Така е стигнал до метадона, а преди него - и до хепатит С. Заболяването, поне според ТЕЛК, го е направило почти инвалид, а съдът на втора инстанция е признал болкоуспокояващия ефект на марихуаната, с която полицаите го заловили. Точно поради съдебното решение и знаем за този човек.

Иначе щеше да си понесе наказанието, както поне половин дузина мъже и жени само в рамките на днешния ден. През 2004 г. "Новото време" прокара в парламента инкриминирането на дозата за лично ползване. С помощта на този политически ход хиляди хора станаха клиенти на правосъдието или се наложи да влизат в корупционни практики, за да не си съкратят живота. Според мнозина, ефектът е, че едрите дилъри минават между "едната доза".

Какво да се прави, обществото е непримиримо. Държавните статистици от НЦИОМ са на мнение, че към 81% българите са против легализация на леките наркотици. Същевременно, един от четирима младежи е пушил трева поне един път през живота си (според официални изследвания, реално са почти двойно повече). Парадокс.

Българинът е сграбчил социално приемливите смъртоносни дроги "гроздова" и "цигари без бандерол" и решително слага под общ знаменател всичко останало, макар и на него да не би отказал, ако му предложат на аванта. За пред хората се възмущаваме, а по-овластените от нас трупат точки с героичните си рейдове в нивите на старци и студентски общежития.

Междувременно, в „Бърза помощ" всяка вечер пристигат деца в прединфарктно състояние, а фармацевтични предприятия тихо произвеждат през нощните си смени... неща, които не искате да попадат в кръвта ви. Заради химическите отрови се стига до метадон, ТЕЛК и хепатит.

Марихуаната е лесна - създайте й рецепти, акциз и дрегери и гледайте хората (и особено непълнолетните) да спазват правилата. После само ще трябва да измислите какво да жънете пред камерите с комбайна.

#1 Borracho 14.12.2012 в 17:34:15

"Държавните статистици от НЦИОМ са на мнение, че към 81% българите са против легализация на леките наркотици." Не от българите, а от предварително подбраната група от българи, която са интервюирали. Личи си, че от цялата група поне едно 70% са подбрани да са над 55 годишни и от малки градчета/селца, със сигурност не са от София. Поръчано е проучването, поръчан е и резултата и великите "статистици" правят това на което тази "наука" ги е научила - нагласят елементите така че да получар желания резултат. Хората в белия свят нагласят проучванията за далеч по-важни неща, та ние ли няма да се справим с едно проучване за нагласата на народа към тази зелена смърт - канабиса

#2 stizi 14.12.2012 в 17:56:09

Кой нормален човек ще иска легализиране на тревата? Да и плащам налози, данъци, бандероли, да ми определят стандарт за качество, строго определени места за консумация и т.н. За кой.. всичко това? Единствения проблем е в инкриминирането на дозата, но от друга страна преди дилърите на попа стояха с по една доза от съответния стимулант и куките не можеха да ги хванат и да искат, всичко друго беше по пощенските кутии наоколо. Сега сериозно - не мисля, че този въпрос има лесен и еднозначен отговор, за съжаление.

#3 pueblo 14.12.2012 в 18:13:00

на сапун! и без тва бг е пълна със психопати,надрусани психопати-НЕ

#4 Лудколю Деликолев 14.12.2012 в 19:47:46

Баболюбците от "Новото време" за еднъ целивка от бабешки джуки, инкриминираха единия масур и съсипаха живота на сума ти деца. Да мрат в лайната.

#5 kakao 14.12.2012 в 19:55:56

Да го духат всички малоумници, крещящи за легализиране на марихуаната! Точно такива като вас са нужни на управляващите крадци - затъпели, измамно щастливи и фалшиво свободни, за да нямате мнение и отношение, за да правят ламтящите за власт каквото си искат

#7 straight 14.12.2012 в 20:40:25

Абе, автора, ти адвокат на дрогата ли си? Що за идиотщини, хайде сега да караме децата си да пушат джойнт, за да не пият ракия??!! Чия кауза защитаваш? Умерената консумация на алкохол не е вредна. Пушенето е доказано вредно. Наркотиците водят бързо до пристрастяване и не могат да се употребяват в умерени количества. Освен това, също са доказано вредни. Авторе, ти ако искаш с едната ръка си боди вената, а с другата опъвай джойнта, но си трайкай и не агитирай другите да правят същото.

#8 Govedo13 14.12.2012 в 22:33:33

Забавно е да гледам промитите ви мозъци, вземете се информирайте преди да пишете глупости> How Weed Won The West филм показващ защо има такива тъпи закони. National Geographic - American Weed / сериен документален филм относно този проблем. Cannabis: The Evil Weed? - документален филм относно този проблем. Има още няколко, всички може да намерите по българските тракери. Цялото е страхотен бизнес като всеки друг. Цигари и твърд алкохол са много по-вредни от трева, да не говорим за синтетиките, защо не са забранени? Всичко е незаконно, защото ако беше то би имало нормална конкуренция и щяха да се плащат данъци, същото важи и за проституцията. Въпросните дебили са направили поръчков закон, нищо ново.

#10 TheSpider 15.12.2012 в 09:44:06

Някои хора имат полза от това да е забранена тревата. От там идват всичките забрани и пропаганда. В никакъв случай не искам да кажа, че е нещо безобидно, но и не е "страшния наркотик", за който е представят. По принцип тенденцията е хората да я спират след 30-35 годишна възраст, докато алкохола и най-вече цигарите са... до живот. Не виждам с какво помага забраната - който иска си употребява. Просто създават излишни проблеми и съсипват живота на толкова много хора.

#13 Rodrigo Diaz de Vivar 16.12.2012 в 09:29:47

@Antonio Tanov Съвсем безпочвено е и твърдението ,че точно тази Дрога за ,която говорим е наркотик... Какво не е наркотик ? Всичко може да доведе до пристрастяване стига да имаш съответната нагласа ... И каква е причината Антонио, след като доказано имам "съответната нагласа", да се подлагам на действието на още един наркотик освен тютюна, алкохола и кафето? С какво ще ми/ни помогне? "... и няма да имате проблем със страх, агресия, злоба, завист.Тревата е едно от нещата ,които ми помогна точно за това." Как точно то помогнаха? Като те гледам какъв перфектен вид и интелектуалност имаш ... дори и да съм имал колебания относно легализацията, вече са изчезнали. http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/424324_343808902368614_1051012954_n.jpg И си мий зъбите редовно, не го правиш често. Съвет от мен просто.

#14 salmonella 16.12.2012 в 10:12:54

Ето малко литература за положителния ефект на марихуаната върху онкологично болни: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16908594 http://scienceblog.com/18538/thc-cuts-lung-cancer-growth-spread/

#16 Rodrigo Diaz de Vivar 16.12.2012 в 11:21:15

В кои по точно "западни страни" е легална Ханибале? Че чак и "половината". Аман от напушени неграмотници. Легална е в щат Вашингтон [САЩ], щат Колумбия [САЩ], в Холандия и в Бангладеш. Къде на друго място е "легална"? Правиш ли разлика от "декриминализирана" и "легална"? Явно не, като ти гледам и правописа.

#17 mitkopi4a 17.12.2012 в 01:03:35

Ванкувър - кметът забарани преселдването на разпостранителите !!!2005 за потребителите няма кво да говорим въобще. от ванкувърските фирми може да си поръчаш по пощата из цяла канада. бийн деър-дан дат Калифорния забрави ли колко лесно се взема рецепта ? Чехия отлгеждането на няколко растения е легално от средата на 90те северна италия - но проблем белгия разреши разпространението по холандски модел преди 5 години. но не съм виждал кофи шопове отворени още. във валенсия съм пушил хаш облегнат на патрулка още 97 в скандинавия естествено всичко е забранено без секса на открито и самоубийствата. в индия няма кво да говорим - не случайно се казва индийски коноп. в арабските държави за кво мислиш щи отсекат чура по-напред, за коресилиновица или за джойнт? и тва е едно от малкото "трезви" неща там ако някой въобще е луд да ходи в китай и северна корея не знам как е не съм бил ама кат гледам там и за къде по-дребни неща отиде и така родриго колкото по-строги и сложни са законите на една държава толкова по-бедствено е положението на народа и. преди 5000 години го е казал човека

#18 TheSpider 17.12.2012 в 11:15:25

Antonio Tanov | 15.12.201212:59 Затова е забранена тук още - заради такива глупаци като теб! И един друг, според който тревата била полезна за сърдечно-съдови заболявания Не е шега работа, но от друга страна няма нищо общо с твърдите наркотици. Трябва да бъде декриминализирана!

#19 SeoKungFu 17.12.2012 в 11:30:36

Разликате не е кой какво му харесва, разликата е в това, че по-зрелите общества знаят всеизвестните факти, че марихуаната НЕ е социален проблем, че никой НЕ откача и НЕ извършва престъпления за да си я "набави", и следователно ресурса се пренасочва за преследване на обществено значима престъпност, не за статискита с по един джоинт в джоба и комбайнери-милицуйнери. Но това е разликата. Общества и манипулирано стадо. Приликата е, че навсякъде, всеки ден, всеки час, по планетата Земя, който иска да се напушва се напушва.

#20 Drakona Darko 17.12.2012 в 12:24:26

Има политически и икономически интереси, които целят демонизирането на това растение, и подкрепата на вредни и десктруктивни за човека субстанции (като никотин и алкохол). КАНАБИСЪТ е растение помагало на хората хилядолетия! Като билка се прилага против главоболие, депресия, безсъние, стрес, липса на апетит, менструални болки, гадене, виене на свят, високо очно налягане и др (външно при псориазис). Използва се също като афродизиак, повишава чуствителността, поражда склонност за ценене и разбиране на природата/божественото, както за обособяване на филосфски и свободомислещ дух. Спомага креативността и сбособността да се погледне на света от една друга переспектива, сходна с тази на просветен човек, мъдрец или дете. Човек става мирен, спокоен, весел, толерантен и положителен. Канабисът е и много по-ефикасен и природосъобразен източник на хартия, текстилна тъкан, масла, бои, дори и строителен материал. Поради своето широко приложение, леснота на одглеждане и променящ мисленето ефект, растението сериозно застрашава интересите на фармацефтични, дърводобивни, и химични компании, както и на алкохол и никотин производители, както и на политици и властеимащи. За психоактивния си ефект може да се приема като се пуши или като се свари с масло или олио да се прибавя към всякакви кулинарни рецепти, които съдържат масло или олио. Каквото и да пуши човек, е вредно за белите дробове. При канабиса хубавото е, че от добър сорт нужна е само една дръпка за ефект 3-4 часа. За хората, които не обичат дима, кулинарния метод е за предпочитане, ефекта идва по-бавно, но и трае по-дълго. Активната съставка в ратсението не води до физическо пристрастяване, няма махморлук. Психологическо ''пристрастяване'', т.е. влечение и харесване е възможно. Най-разумно е да се употребява в спокойна, сигурна среда, с любими хора, или сред природата. Да не се шофира или работи с опасни инструменти.

Новините

Най-четените