Може ли догодина без бате Веско?

"Горчива обич нееека ме опивааа!"...

Припевът гръмва от телевизора и дотолкова ме стряска, че почти изпускам тавата с все корите за баница и късметите в тях. Бавно се обръщам, само за да установя, че за стотен път за последните няколко часа по някой от каналите върви концерт на Веселин Маринов.

Тази година реших да бъда от породата "домошар". А ако и вие сте предприели подобен ход, или просто сте преценили, че не ви се тегли петцифрен бърз кредит, за да карате Нова година по зимните ни курорти, със сигурност сте се зачудили в коя година са българските телевизии.

Там сте видели Веселин Маринов в обичайния му вид - разгорещен, разгърден, с развят перчем, пее с пълно гърло какво знае от старите винари и как пада лист от календара.

Освен него на малкия екран са почти всички представители на жанра, който кратко и с известно умиление наричаме "българска естрада".

Независимо дали става въпрос за националните телевизии или за някоя кабеларка - положението е "Мелодия на годината". Изключение прави само телевизия "Седем-осми", там програмата е ясна. Извън "7/8" българските канали се надпреварваха да излъчват концерти на естрадни изпълнители, а ситуацията може да се обобщи в "Посрещаме 2020-а, усеща се като 1990-а".

Започва се още на обяд на 31-ви, когато тъкмо сте седнали за лек обяд и, евентуално, една бира.

Прими на българската естрада излизат една след друга на сцената на Зала 1 на НДК, потропват с ниско токче и размахват ръкавите на брокатените си рокли.

Компания им правят колегите им мъже, които или са в костюми с три номера по-големи от необходимото, или са в нещо стил "пясъчна коприна". Или и двете.

Звучат песни, които не просто са омръзнали на широката публика, а направо я докарват до агресия. Декорите - и те са като от 90-те, тоест някой е отделил няколко часа, за да изреже парчета цветен картон или да окачи пет-шест сатенени пердета, които да се веят загадъчно зад изпълнителите. Балетът - и той като от друго време.

Не може телевизията по празниците да е "Сам вкъщи" и естрада.

Тъкмо си отдъхнем, че свършиха приключенията на малкия Кевин, забравен от разсеяното си семейство, и се започва - огън от любов, понеже вървят ли двама на дълъг път, камино, камино, там, преди сто лета, където големият кораб минава и за тебе хората говорят...

И за разнообразие - "съвременна българска музика", която пак не става за слушане, но понякога е малко по-приятна за гледане.

На оплакванията, че по българските телевизии по празниците менюто е постно не само за Бъдни вечер, мнозина веднага имат готов отговор, дори няколко. Имате си дистанционно, сменете канала, заповядват ви те. Прекрасно, но по съседния канал дават почти същото.

Кой въобще гледа телевизия, питат опонентите?! Всъщност повечето хора, останали си по домовете, пускат телевизора най-малкото "за фон". Направете си акаунт за някоя стрийминг платформа и няма да гледате глупости, съветват запознати! Имаме си, мерси!

Всъщност трябва да сме истински недоволни, че куп програмни директори ни имат за аудитория, която може да слуша естрада, да я редува с Гери-Никол и да е напълно ОК с това.

И че същите тези програмни директори смятат, че по празниците сме толкова пияни, че е все едно какво гледаме - предположение, което е доста далеч от истината.

Затова ще помолим учтиво - скъпи български телевизии, може ли догодина без "бате Веско" и колегите му?

#1 паяка 02.01.2020 в 17:19:24

Ману, vh1, mtv, magic.....

#3 Дракон с кисело зеле 02.01.2020 в 22:51:31

Това звучи като творение на Касимова. Мануела, точно тази личност е лош пример. И да, всъщност, и "Сам вкъщи", и Веско Маринов са лесни за пропускане - при положение, че със сигурност имаш компютър, имаш и връзка с Интернет, та можеш да си пускаш каквото щеш за гледане и слушане. Защо ще гледаш нещо, което не харесваш точно па около празниците?

#4 dedo adji 03.01.2020 в 01:26:32

Мило Мануелче, ако има с кого да се чукнеш, (с чаши, да не си помислиш нещо) спокойно можеш да забравиш и бате веско и кевин. ЧНГ от дяда ти хаджия.

#5 Dox 03.01.2020 в 09:19:53

Този път съм на едно мнение с Мануелка. Вече 30-на години телевизията ни по новогодишните празници все едно е застинала някъде в началото на 90-те. За кой ли път се дава "Сам вкъщи", Нотинг Хил" и подобни. Сякаш времето е спряло. Това означава липса на генерална визия у програмните директори и, разбира се, на пари. А пък липсата на визия е резултат от липса на генерална стратегия какво въобще трябва да прави нашата държава в дългосрочен план. Липсва онази далечна цел, виждаща се малко над хоризонта, около която да се обедини цялото общество. Целите в момента са с максимален срок от 1-2 седмици и включват пари, но не за друго, а за ядене, пиене и евтини забавления, които също са краткосрочни и незапомнящи се с нищо. Не съм съгласен със съветите "смени канала" или "влез в нета". България не е само София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас. По малките градчета и по селата хората нямат интернет и разчитат на националната телевизия. А там - все същите хрантутници от соца - В.Маринов, Б.Карадочева, Ст.Димитров и пр. Вярно е, че техните песни се харесват от много хора, защото са в онзи по-лек, мелодичен стил, но ... извинявайте, В.Маринов лично за мен означава преди всичко липса на вкус. ОК - пуснете го 1-2 пъти и стига толкова. Без да се прекалява. Мисля, че в този стил най-хубави, дори красиви са песните на Ст.Диомов изпълнени от В.Костова и Тоника-СВ. Но, все пак не всеки може да миксира добре по празниците музика, филми, комедии, научно-популярни филми, загадки и пр.интересни предавания. За това също е нужен талант, /майсторлук /. По време на соца хората очакваха с нетърпение ТВ-програмите по празниците. Това е възможно и сега, но за целта са необходими три неща, които тогава ги имаше, а сега ги няма: Пари, Иван Славков и Хачо Бояджиев.

#6 kakao 03.01.2020 в 11:49:19

Не, не може! Но всеки може да си намери друго занимание, освен гледането на телевизия. Никой не е длъжен да забавлява скучаещите. Намерете си приятели и няма да се налага да прекарвате времето си пред екрана.

#8 dedo adji 03.01.2020 в 13:12:13

Каква програма? Докс даде рецептата, бе Маринов, а аз мисля, че Хачо би се справил и без Батето. ама Мануелка не помни Хачо. Аз пък, не помня работещ телевизор тая нощ, когато бях на нейните години.

#9 Latrell Spencer 03.01.2020 в 15:02:40

Моята версия е, че просто се залага на сигурното, защото се търси рейтинг. Тези които гледат телевизия са 50+, а тях масово ги гони носталгията и предпочитат Сигнал и Веселин Маринов, пред Михаела Маринова и Графа. Не всички, но статистиката сама говори. Филмите по същия начин.

#12 deowin 03.01.2020 в 22:10:54

>Но как да превключиш цялата държава Общо взето, що-годе практичните решения са две - терминал 1 и терминал 2.

#13 Nikkor 03.01.2020 в 23:59:24

Аман от мрънкащи и оплакващи се. Тия де са поели за чужбина да не би да гледат нещо по свястно по тамошните телевизии? Бил съм навън и по Коледа и по Нова година. По нищо не разбрах че е празник. И при цялото ми уважение към Графа и Виконта и Уелския принц и Камила, на мен ми харесва БГ естрадата. Имаше по нещо за всеки. На Орлин Горанов концертът с Акага си беше супер. Няма как всичко през цялото време да бъде 10. Престанете да се оплаквате за всичко и да си псувате страната. Виж Веско и на мен ми е омръзнал, но не го правя политически въпрос.

#14 dedo adji 04.01.2020 в 14:22:45

Разчитайте на Мако да оплаче безалтернативността на соц лелевизията. съжалявам, че съм пропуснал пундаменталния му пост, ама в това кафене е така, най-свежото се трие. разчитайте на деосвин да ви каже каналите за превключване. да, ама Мануелка пробвала и други ефирки и кабеларки и не могла да избяга от бате веско. а в тоя сайт мярнах, че и канадската лелевизия излъчила същата клиширана скука, само без бате веско, но пък разнообразена с полит коректното изрязване на тръмп. Като Мануелка и ние с баба хаджийка прекарахме у дома, понеже бяхме дежурни по внуче, докато майка му и татко му, малко по-големи от Мануелка и малко по-малки от Мако, празнуваха някъде в провинцията, бас ловя, без лелевизия. И си пуснахме БНТ за фон. Бате веско ми се губи. Освен липсата на бай Хачо, единственото, което ме впечатли беше силиконът на Нели Рангелова. И единственият коментар беше на внука, като изключих звука на президента: "Ма дядо, тва не е реклама". Хайванчето още не знае що е президент и има ли почва у нас, но знае, кога дядо му изключва звука.

#15 Dox 04.01.2020 в 21:01:40

Има една древна българска поговорка: Който пост трие другиму, него целия ще го затри.., пардон - закри..., всъщност не - затрия..., така де - закрият..., а бе - все тая. Има и друга - Вола рие, рие, ама на рогата му пада.

#16 Кольо Търнокопа 11.01.2020 в 12:49:57

Все пак е по-добре Веселин Маринов, отколкото Дриско или подобни нему недоразумения. А това да си пуснеш лелевизия (дедо Аджи - харесва ми как си определил) в празнична вечер е меко казано смехотворно

#17 Kenny McCоrmick 11.01.2020 в 13:11:37

Само не ми се изкарвайте, че по празниците слушате само Виенската филхармония и класическа музика и не припарвате до дистанционното...

#18 dedo adji 11.01.2020 в 15:16:39

Леле, чукчата така яко е празнувала с виенската кифлармония, че се осеферила чак на 10-я ден. На кой канал е Магадан ТВ, канче?

Новините

Най-четените