Това шубето е голям страх

Човешко е да изпитваме страх, а напоследък има и достатъчно поводи за притеснение. Светът го е страх от трета световна война, от Ким Чен Ун и прическата му, от нова икономическа криза, от хакерски атаки, които за секунди те оставят без пари в банковата сметка и без снимките от морето.

Живеем в интересни, направо смутни времена, и това не се дължи само на мръсният въздух в големите градове.

В България също ни е обхванал страх, трябва да сме в крак все пак. Но за добро или лошо нашите фобии са доста по-необясними и на моменти откровено абсурдни или, както би казал някой ученик, "яко зле". Ако чуждестранен изследовател реши да провери какво точно всява ужас тук - ще му е много забавно да разбере какви съвременни Торбалановци сме си измислили и то сам-сами, без външна намеса. Ето няколко примера...

Мъже с токчета

Не е напълно ясно защо, но мъжете с рокли/ перуки/ токчета станаха едно от най-големите страшилища. Истината е, че високите токчета най-често са неудобни, с тях се ходи трудно по разбитите софийски тротоари, а перуките спарват и пречат. Сериозно ли ви е страх от създание, което ходи бавно, не може да тича, не може да се бие и му е горещо дори и през зимата? Няма място за паника, господинът в леопардовото Gucci нищо няма да ви направи и е напълно безобиден. А и роклята сигурно е менте...

Джинджъри

Джендъри. Джокери. Джойстици. Нямаме идея какво е, но много плаши. Гошо от съседния вход онзи ден видял джендър и вече трети ден не е спал.

Старци на родителски срещи

Да, явно има и такава фобия, очакваме група руски учени да излязат със становище по темата. Тя се поражда от факта, че е напълно възможно докато на родителската учителката събира пари за нови щори, човекът до вас да се окаже не дядо, а баща на детето. Или майка. И изведнъж класната стая ви напомня на сцена от "Странният случай с Бенджамин Бътън". Бррр!

Криско ще се изучава в училище

И по музика, и по литература, а защо не и по философия. Всеки път, в който габровецът изкара ново парче (надяваме се, че повече няма да пише книга), а) песента се превръща в неминуем хит б) всички я знаят наизуст в) родителите са в шок, че още утре Криско ще влезе с гръм и трясък в учебниците, за предпочитане с картинки от клиповете му. И ще измислят раница, която показва на тия хора как "са мята". За разлика от мъжете в токчета, каквито все пак сме виждали, такова нещо не се чуло никъде.

Да се изложим пред чужденците

Ултимативният страх, който и без това е дълбоко залегнал, се засили покрай началото на европредседателството и достигна до обсесивно разстройство. "Война на световете" и "Атомното Ку-Ку" бледнеят. Ще се събуят ли гостите на прага, ще им хареса ли бозата, ядат ли кюфтета, пред НДК дали няма да мине някое улично куче (за протокола - минават). Повечето от тези притеснения са напълно ирационални и абсолютно ненужни.

Да стоиш на течение

В някои държави хората си предават от поколение на поколение като наследство скъпоценни бижута. В България от поколение на поколение се предава страхът да стоиш на течение и да седнеш на цимента. Може навън да е зверска горещина, но прозорците обикновено стоят затворени "на подводница". В офиса, в трамвая, у вас, навсякъде. Вече си имаме и официално алиби - "въздухът е мръсен".

Европа ще ни забрани...

Шкембето, дреболиите, кръщенетата, снежните човеци, дишането и тункваните вафли. И ние ще заживеем в тъжен и сив свят, в който в неделя сутрин трябва да се яде мюсли, а не чорба, на шест години децата ще стават сатанисти, а през зимата ще правим човечета от розова хартия и брокат. В останалото време ще водим войни с джинджърите и джойстиците.

За съжаление за много от тези фобии все още не е измислена адекватна терапия, а наличните идеи като "Четете повече" не сработват. Така че чакаме или становището на групата руски учени, или от Европа да ни забранят достъпа до интернет. А защо не и двете?

#1 Виктория Пенелопова 07 30.01.2018 в 21:35:39

ха-ха!! Хубава дисекция

#4 niemen 31.01.2018 в 12:26:16

Кафето съвсем го удариха през просото. Яко зле, както самата афторка пише.

#5 follow_the_cash_flow 31.01.2018 в 14:37:25

Ми що не легализират марихуанта? Що не легализират продажбата на оръжие и не променят наказателния кодекс? Примерно, влиза някой в имота ти, и по американски - може да го застреляш на място, защото си преценил че те застрашава. И ТОП въпроса: - защо не се пусне конвенцията за референдум - защо не се пусне отделно джендър теорията за референдум Еми, защото - "това шубето е голям страх"

#6 follow_the_cash_flow 31.01.2018 в 14:42:20

Между другото, ако по време на председателството проведем референдум, СПЕЦИАЛНО за и против джендър теорията в истанбулската конвенция, може да се предизвика ревизия на ратификацията във всички подписали държави. Дет са вика, въпрос на лични позиции и цивилизационен избор. Дет са вика, това е демокрация. Демокрацията НЕ СЕ налага отгоре. Жалко, че има някакви малоумни поколения, които нито са живяли по комунизма, нито са възприели уроците от историята. Демокрация не се налага с диктат. Свободата не е налагане на норми. Най-малкото пък малцинства, които са нетолерантни към чужда позиция, да налагат мнения на мнозинството, което пък няма право на глас. Това е АНТИ демокрация.

#7 follow_the_cash_flow 31.01.2018 в 14:46:04

Но всъщност, какво има да се учудваме. Нека разгледаме какви неща стават в общественото пространство: - думата демокрация в общи линии я НЯМА. Не се използва. - думата солидарност е изместена от думата толерантност. Под толерантност се разбира, мнозинството да е толерантно към малцинството. НО, не и в обратна посока. - гражданското общество е заместено от НПО-та. Колкото по организирани и финансирани са, толкова по-влиятелни са. Кой финансира НПО - Скрити елити. Т.е. Не гражданското общество. НПО е обратното на гражданското общество, за съжаление.

#8 Уточнител 31.01.2018 в 15:32:07

АВТОРЪТ ИЗГЛЕЖДА Е от политкоректните малоумници, които ни увещават, че нема нищо страшно...Е, може да те вкарат в затвора, ако кажещ, че не обичаш гейовете*, ама нема нищо страшно... ____________________________________________ * справка Германия&Франция: "езикът на омразата" е вече углавно престъпление

#9 SamVaims 31.01.2018 в 16:53:55

"И ТОП въпроса: - защо не се пусне конвенцията за референдум - защо не се пусне отделно джендър теорията за референдум" Еми, защото част от българите са кръгли идиоти, които никога няма да прочетат конвенцията, която е едва 32 страници. Думата "джендър" не се среща никъде там. Нито понятието "трети пол".

#11 SamVaims 31.01.2018 в 18:23:07

"Ами ако не искат да я четат изобщо защото смятат че време за почивка от мулти-култи тъпотии" Чакай, да позная. Ти си един от тези, които не са са чели конвенцията /нито пък конституцията/, но вече си имат изградено мнение и то изключва "мулти-култи тъпотии"? Защото има задръстващо прости индивиди, съм изцяло против референдумите в България.

#12 follow_the_cash_flow 31.01.2018 в 19:19:38

Освен че има тъпи хора, покрай тях всички несъгласни с либералната партийна линия, се обявяват за ретроградни. До голяма степен, наличието на тъпи хора се определя от оскотяването по икономически причини и социалното разделение. Всички тези модни либерални глупости се налагат с цел контрол и .... дефакто запазване на статуквото на социално разделение. --- Издигането нивото на хората и качеството им на живот, което явно не е цел на 'либералните' идеологии, би довело до повишаване на качеството на гражданското общество. Оттам, качеството на един резултат от референдум. Обществото би станало една саморегулираща се система, без елити, които да го манипулират, с цел да си запазят и подсилват високия статус и власт. --- Саморегулиращото се общество е ВЪЗМОЖНО НАЙ-ЛИБЕРАЛНОТО нещо до което можем да достигнем. Но, ПСЕВДОЛИБЕРАЛНИЯ модел, който се пробутва чрез лобиране и корупция - през представителната демокрация (кратуните дето им делегиране права ТЕ уж да 'решават') пречи на това. Болшинството от НПО организациите, финансирани от скрити елити, също се борят против саморегулиращото се общество.

#13 Kenny McCоrmick 31.01.2018 в 19:49:49

"По тази логика хора без средно образование не трябва да гласуват" - това е прекрасна идея. "Ама тога ще ревнете че им се ограничават правата." - не. "... време за почивка от мулти-култи тъпотии" - ами чудесно. Хайде да започнем от теб. Хвърляй телефона и компютъра веднага, сто процента не са български. Минаваш на строга диета от шкембе, бахур, кисело зеле и кисело мляко. Ще пиеш само ракия, бирата не сме я измислили тука. Секс - само в мисионерската и само за размножаване. Другото са извращения и мулти-култи тъпотии. Баба ти не е гледала порно, и ти няма да гледаш.

#14 deowin 31.01.2018 в 20:13:39

>това е прекрасна идея Не, не е. По-точно, не можем да твърдим, че идеята е прекрасна, ако държим да се аргументираме с емпирични данни. Ограничаването на правото на глас противоречи на основната идея на демокрацията. Независимо от това дали считаме демокрацията за успешна, благотворна и конструктивна форма на държавно управление, за този вид управление имаме доста наблюдения. За различните видове олигархични модели на управление - технокрация, плутокрация, аристокрация и т.н. - имаме по-малко наблюдения, и дори тези, които имаме, далеч не показват еднозначно предимства на тези вид управления пред демокрацията. По-скоро показват, че олигархичните модели са по-малко благоприятни за развитието на човешката цивилизация отколкото е демокрацията, защото фокусират властта в някакво подмножество (често много малко) от обществото, а властта, както отлично знаем от цялата история на човечеството, има силно корумпиращо въздействие върху човешката психика, което пък води до извращения, които далеч не са оптимални за развитието на човечеството като цяло. Защо, как, какви са точните предпоставки, еволюционни причини и прочие да е така не е важно в случая. Важно е, че е така. Съответно, не, по-скоро не е прекрасна идея. По-скоро идеята е лоша.

Новините

Най-четените