Каракачанов иска референдум за гей браковете

Вицепремиерът Красимир Каракачанов излезе с предложение за провеждане на национален референдум по въпросите на "гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България".

Идеята му идва броени дни след като БСП внесоха предложение за референдум, формулирано по следния начин: "Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?".

Каракачанов обаче вдига залозите на евентуалното допитване, като казва, че "конвенцията не може да бъде единствена тема на референдум, който касае бъдещето на моралната, правната, религиозната и националната идентичност на България".

Според него въпросът, поставен от БСП, може да бъде оспорен пред Конституционния съд, защото не включва легитимното юридически заглавие на конвенцията - "за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие".

"Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

1) Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2) Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3) Съгласни ли сте с признаването на еднополовите бракове в България?", пише още в позицията на Каракачанов.

Той призовава лидерите на всички парламентарно представени партии да се съберат на консултации и да "откликнат държавнически на гласа на народа".

Казусът около евентуалното ратифициране на Истанбулската конвенция беше отложен за неопределно време, а ГЕРБ поиска Конституционния съд да се произнесе по текстовете й.

Какво пише в документа, който предизвиква близо едномесечна полемика, вижте тук.

#1 TheRock 01.02.2018 в 18:22:01

Каракачанов е мазен ДС-гей!

#2 popleta 01.02.2018 в 20:02:05

Прилича на :Гузен негонен бяга.Деба шопара,патреот русофил.

#3 Виктория Пенелопова 07 01.02.2018 в 22:54:43

Каракачанов е просто един шопар, докопал се до власт. Чака го Коледа, нищо друго.

#4 The Seeker 01.02.2018 в 23:34:22

@popleta | 01.02.201820:02 "Прилича на :Гузен негонен бяга.Деба шопара,патреот русофил. " Той е русофил колкото Павето Не мога да ви разбера, толкоз рев срещу Русия (която всъщност не е "толерантна" към джендърите и всякаквите им разновидности) и защитаване на запада и САЩ, какво ви става сега, та ревете срещу резултатите от западната политика? Хем запада добър за България, хем не щем джендъри, конвенции и гей бракове . Може би има надежда да прогледнете...

#5 TheRock 02.02.2018 в 09:15:39

The Seeker | 01.02.201823:34 Някои неща не можеш ги разбра, капацитетче ти липсва.

#6 Дракон с кисело зеле 02.02.2018 в 13:35:26

СТИГАСТИЯДЖЕНДЪРИБЕБРАХМУЛАЙКАТАМРЪСНА! С други думи, в официалния превод на конвенцията думата "джендър" не се споменава изобщо. За трети пол не се говори изобщо. Не се разрешават еднополови бракове. Въх.

#7 dedo adji 02.02.2018 в 15:15:46

А ти, Търсачо, искаш ли да просвещават децата ти още от детската градина за нестереотипните роли на половете? Искаш ли така просветеният ти син като порасне да ти доведе зет или дъщерята снаха? ВНИМАНИЕ, хора с малки деца. От 5 години някакво НПО с благословията на зам министърка на образованието провежда анкети с джендър насоченост по училища и детски градини. И това е още преди ратификацията на истанбулската мерзост. Заинтересувайте се какво насаждат на децата ви, преди да е станало късно, като в Швеция.

#8 JB 02.02.2018 в 16:04:53

дедо, сигурен ли си в това, което пишеш или повтаряш непроверени и недоказани слухове? http://www.reduta.bg/%d0%b2%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b0%d0%bf%d0%bd%d0%be-%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%b4%d1%80%d1%83%d0%b6%d0%bd%d0%be-%d0%be%d0%b3%d0%bb%d1%83%d0%bf%d1%8f%d1%85%d0%bc%d0%b5/ Ако линка не се отваря, може да провериш в reduta.bg - статията на Седларска "Внезапно и задружно оглупяхме". За да не ме разбереш погрешно - не одобрявам това, което критикуваш, но с ръсене на необосновани твърдения не се постига нищо. По-скоро се получава обратният ефект.

#9 dedo adji 02.02.2018 в 18:00:40

JB, понеже не идва от деосвин, последвах препоръката ти и отворих редута. За сайта по-нататък. Преди това съм прочел цялата конвенция в превод, който ми се струва калпав, и мнения на професионални юристи, ХЕ политолози или психиатри, които потвърдиха лаическите ми опасения. За анкетата. Ако Седларска заслужава повече доверие от Цачева, новината е като лъжливото овчарче. Вълк няма. Но има лисица. А и те са опасни, разнасят бяс. И никога не е излишно родителите да се интересуват на какво учат децата им. Самата Седларска признава, както и всички поддръжници на конвенцията в тоя форум, че у нас има всички необходими закони и институции за защита. И че това, че в много случаи не работят няма да се оправи с никакви конвенции. Така, че в най-добрия случай е излишна. Единствения аргумент на Седларска е, че с ратификацията се присъединяваме към т.н. цивилизовани страни. Е, с извинение, някои аспекти от тая цивилизация не ни трябват. В някои цивилизовани страни няма майки и бащи. В други има неутрален пол. В трети произнасят присъди за отказ на подкрепа за гей бракове. В четвърти въвеждат нова секс конфигурация - мъж, жена и нотариус. И във всички правят големи отстъпки на маргинални групи, които претендират за привилегии. В конвенцията има членове, които могат да се тълкуват в духа на тия маргинали. И главното е, че тълкуването ще се прави не от българското правителство, парламент или съд, а от международна мониторингова група, за компетентността и почтеността на която имаме само думата на Седларска, Цачева или ако щеш Юнкер. Има и пресен пример - резервите на Полша са анулирани. За капак, понеже съм заядлив, забелязах, че сайтът е на фондация Америка за България. Сори, ама в благите намерения на Америка към България имам вяра колкото в патриотизма на данчо ментата ефенди, също промотър на ИК.

#10 Дракон с кисело зеле 02.02.2018 в 19:34:13

Искаш ли така просветеният ти син като порасне да ти доведе зет или дъщерята снаха? --- Две неща. Първо, точно от мен едва ли ще прозвучи шокиращо, но не виждам проблема в това. Ама изобщо. Ако имах деца, на първо място бих искал да са щастливи, а не хора като теб да им обясняват, че нямат право на това заради нещо, над което нямат власт - без значение дали това нещо е ориентация или, де да знам, височина или цвят на очите. Второто е, че от начина, по който пишеш, човек съвсем спокойно може да си направи извода, че предпочиташ училище с насилие и стереотипи, породени от пола. Ами, добре, че нямаш деца в училищна възраст тогава.

#11 dedo adji 02.02.2018 в 21:07:36

Драконче, първо си завъди деца, че тогава мисли как да са щастливи. Аз моето го изгледах, то ми роди внуче, сега само чакам да порасне да го водя за риба, ако дотогава съм още на собствен ход и обща храна. За възпитанието му ще се погрижат майка му и баща му, здрави, нормални българи, дъщеря ми не би взела някой космополитен джендър. Ще те питам след 30г, всъщност, едва ли ще ме има да те питам, сам си отговаряй.

#12 JB 02.02.2018 в 21:10:42

дедо, благодаря, че ми отговаряш толкова подробно. Не беше нужно, защото аз ти писах, че не съм поддръжник на конвенцията. Имах само предвид споменатата от теб анкета. Конкретно за нея съм склонен да вярвам на Седларска, защото тя е поместила и въпросите, а и е пояснила, за какво точно става въпрос. Не знам, дали твоите източници могат, да я оборят. Чел съм доста статии на Седларска и я ценя много като журналист, но не ти я препоръчвам, понеже ми изглеждаш много "надъхан". Що се отнася до Редута - сайтът съществува от няколко години, като преди това дори имаше предшественик (ако д-р Филипов ти говори нещо, но едва ли). Фондацията се включи може би от година или малко по-дълго. Това не ме интересува много, знам как пишеха Седларска, Русева и Филипов (Тенев) от почти десет години. Без Америка.

#13 dedo adji 02.02.2018 в 22:19:41

JB, отгговорът ми беше предназначен не само за тебе, а за всички, които искат България да запази малкото останали независимост и суверенитет. И щом срещу нас играят нечестно, както е казала мисис Тачър, two can play this game. Дали с референдум или по друг начин, конвенцията трябва да отиде в контейнера. Макар, че съм гласувал и пак ще гласувам за патриотите, референдумът на Каракачанов не ми се струва особено ефикасен. Колкото и да са ми противни червените боклуци, тоя на курнелия обхваща 3-те въпроса само в един: "Против ли сте ратифицирането на истанбулската конвенция?" ДА! И точка. Умният ползва и мунициите на противника. С дявола стани ортак, докато минеш моста.

#14 deowin 02.02.2018 в 23:16:00

>С дявола стани ортак, докато минеш моста Лафът не беше ли "С дявола стани ортак, мекотело без гръбнак"? Разбирам защо може да предпочиташ твоя вариант - предполагам не е особено приятно да мислиш какъв характер издава този вид поведение, затова се фокусираш върху целта, която - както всеки знае - оправдава средствата, били те лишаването от определена основна за скелета носеща костна структура.

#15 dedo adji 03.02.2018 в 00:10:03

Прасчо, това не е лаф, а народна поговорка с еквивалентни у всички народи. Народът е по-мъдър от мене и тебе и твоите калпави стихоплетства не отменят народната мъдрост. Предизвикваш ме да спомена някои от ортаците на твоите господари, от които дяволът би се скрил в деветия кръг, но няма да ти направя това удоволствие. Целта често, не винаги, оправдава средствата. Твоите писюрски средства, обаче, не помагат на целта ти да захраниш болното си его, затова ги повтаряш отново и отново, и все незадоволително. Както и да е, въпросът беше за истанбулската конвенция. Два пъти избягваш да отговориш на въпроса ми, агитираш ли в американски сайтове за ратифицирането й. Щото и твоята страна нещо не бърза с което, макар че нея нищо не я застрашава, никой не може да я принуди, за разлика от бедна, малка България.

Новините

Най-четените