Плевнелиев смята да даде третия мандат на Реформаторския блок

Президентът Росен Плевнелиев обмисля да даде третия мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок.

В петък Плевнелиев даде първия мандат на най-голямата парламентарно представена партия - ГЕРБ, които го върнаха.

"Третият ще е последният ми мандат. Няма как да дам мандата на някой, който ще постави под въпрос европейското бъдеще на България и достойното представяне в НАТО, на политически сили, които няма да могат да ме убедят, че посоката, в която аз работя, ще бъде спазена с мандата, който връчвам", каза Плевнелиев пред БНТ, визирайки заявеното от Патриотичния фронт желание да съставят кабинет в рамките на този парламент.


Плевнелиев определи РБ като "логичният избор". При невъзможност за съставяне на редовно правителство Плевнелиев с мандата на това Народно събрание, държавният глава трябва да назначи служебен кабинет. Неговият срок на действие обаче ще бъде по-къс от обичайните 3 месеца, тъй като на 22 януари 2017 г. изтича мандата на сегашния държавен глава.

Според Плевнелиев сегашният парламент все още има потенциал, а в следващото народно събрание ситуацията може да се окаже още по-тежка.

"Партиите трябва да си дават сметка какво ще стане, ако допуснат улицата да определя какво да е изборното законодателство", каза още държавният глава.

По повод спекулациите, че следващият пост на Росен Плевнелиев може да е комисарски, той отговори:
"Аз съм президент, а не кандидат за комисар" и призова премиера Бойко Борисов да побърза с назначението, защото това в интерес на България.

 

Новините

Най-четените