Валери Симеонов е осъден за реч на омразата

Вицепремиерът Валери Симеонов е осъден на първа инстанция заради своя реч от 2014 г., в която нарича ромите "нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни".

Осъдителното решение е на Районен съд - Бургас по жалба от ромските журналисти Кремена Будинова и Огнян Исаев, представлявани от Правната програма на БХК.

Речта на Симеонов беше произнесена от трибуната на Народното събрание през декември 2014 г., когато той все още беше депутат от "Патриотичния фронт". Конкретният повод за думите му беше дебат, предизвикан от серията нападения над екипи на Спешна помощ, които предизвикаха министъра на здравеопазването Петър Москов да заплаши, че ще забрани изпращането на линейки в ромски махали при липса на полицейска охрана.

"Защо хората, които по времето на социализма преди 25 години работеха, пращаха децата си на училище, даваха своя принос в създаването на обществени блага, сега са се превърнали в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки? Кое създаде убеждението у нашите мургави сънародници, че всичко им е позволено, че всичко им е разрешено и че всички са им длъжни да ги хранят, обличат и лекуват безплатно?...", беше част от речта на Валери Симеонов.

Съдът приема, че думите му водят до накърняване на достойнството на ромите, като създават враждебна, принизяваща, унизителна и обидна среда.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване. Обезщетение по делото не е поискано.

#1 TheRock 25.10.2017 в 15:29:03

А Мира Добрева кога? Тя нарече шофьор на линейка "НЕЧОВЕК"!

#2 dedo adji 25.10.2017 в 15:44:03

Да има една невярна дума в цитата?

#3 dedo adji 25.10.2017 в 16:11:57

Паве, чети пошвнимателно, бе. Не прочете ли кой съди Симеонов? Двама цигани, представлявани от анти българския хелзинкски комитет. За тях циганите, които нападат лекарите и шофьорите на линейки не са нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, а мили, любезни и хуманни херувимчета. От тях ли чакаш да съдят колежката си, която нарича фелдшера, оказал помощ на афганската й приятелка, безжалостен. БХК ще осъди шофьора.

#4 TheRock 25.10.2017 в 16:21:45

Видях. Симеонов не трябваше да ги нарича "човекоподобни", а само "същества". Така щеше да си спести неприятностите. Не знам само кой и по какъв повод реши циганите да бъдат наричани "роми"? Това е върха на цинизма, сигурно римляните се въртят из гробовете си и така се прави подмяна на исторически факти. По време на турското робство само българските земи са наричани "Румелия" и "Рум илли" или римска земя а сега циганите ги кръстиха "роми"!

#5 Дракон с кисело зеле 25.10.2017 в 20:53:48

И правилно. Че осъден, в смисъл.

#6 vikki 25.10.2017 в 20:59:23

Ако ги беше нарекъл " Хомо еректус" дали пак щяха да го /о/съдят?

#7 dedo adji 25.10.2017 в 21:16:22

.... Че осъден, в смисъл. .... Какъв смисъл, бе драконче? Смисълът е в думите на Симеонов.

#8 Уточнител 25.10.2017 в 22:32:06

НЕ СЕ КОРКАЙТЕ, БЕ Новината е направо потресаваща! От една страна е ЕЛЕМЕНТАРНО конституционното правило (във всички демократични страни), че ДЕПУТАТЪТ ИМА ИМУНИТЕТ относно изказванията и дейността си в Парламента. От друга страна се твърди, че депутат Е ОСЪДЕН от съд в РБ, за свое ИЗКАЗВАНЕ В ПАРЛАМЕНТА... Е от това по-голем нонсенс НЕМА! Щом съдят депутат за изказване в парламента, по-добре тогава да закриваме държавата (този случай мож еда бъде ЕДИНСТВЕНО проблем на Етичната комисия към НС). Явно некой некъде се е объркал! Такива ми ти работи пиленца...

#9 Уточнител 25.10.2017 в 22:56:34

ПОДВЕЖДАЩА НОВИНА Чисто и просто НАРОЧНО, новината е подвеждаща. Става въпрос не за наказателно дело (на каквото навежда съобщението на комитета), а за гражданско, което всеки може да заведе срещу когото си поиска, напр. срещу Светия синод или срещу Петко от Кочериново. Само че има една тънкост в материята - дали може да се заведе гражд. дело срещу служебно лице (май че не може), а още повече дали може срещу Народен представител, а? Нищо чудно да го прекратят на по-горна инстанция...

#10 Уточнител 25.10.2017 в 23:25:16

И САМАТА "ПРИСЪДА" Е СМЕШНА Смисълът (поне, както беше цитирана) го разбираве така: Умолява се ......да не прави повече така... Некаква детска градина. Съмнително отвсекъде.

#11 Дракон с кисело зеле 25.10.2017 в 23:49:24

Какъв смисъл, бе драконче? Смисълът е в думите на Симеонов. --- Не е.

#15 dedo adji 26.10.2017 в 09:14:35

От циганите и анти БХК друго не може да се очаква. Интересно е името на мъдията, постановил това соломоновско решение.

#16 TheRock 26.10.2017 в 12:18:29

Интересно дали БХК ще погне Мира Добревал

#17 Алилуйщина 26.10.2017 в 15:46:30

Езикът на омразата не е престъпление, защото омразата е човешко чувство. И защото именно тази омраза, в повечето случаи е оправдана. Самата идея законът да преследва не самото деяние, а мотивите за него е безумно абсурдна! Чия свобода или собственост заплашва езика, пък бил той на омраза, гордост, ревност, завист, презрение ... Що за идиотия е да задължаваш някого какво да чувства? Къде е свободата на съвестта? Несправедливостта и не защитата спрямо българския етнос,не е ли насаждане на етническа омраза?! Какво означава, когато държавата/заради едно НПО/ с десетилетия си затваря очите и правосъдие няма за ромските кражби и престъпления,ако не потъпкване на правата на българите?! Българите да не сме изкупителна жертва на етническия мир в собствената си страна?! Защо малцинствата получават привилегии по линия на криворазбраната политическа коректност? Човешките права не са ли ИНДИВИДУАЛНИ ПРАВА, А НЕ КОЛЕКТИВНИ ПРАВА?! Дадат ли се КОЛЕКТИВНИ права на едно малцинство, това не е дискриминация и автоматично да води до нарушаване на човешките права на всички останали?! Ето това не е ли критерий за омраза? Но и той трябва да бъде потъпкан от БХК, за да породи още по-голяма омраза.Докога??

#18 deowin 26.10.2017 в 17:36:01

>Езикът на омразата не е престъпление, защото омразата е човешко чувство От което става пределно ясно, че не си успял да развиеш изпълнителните функции на мозъка си, както обикновено е редно ако имаш навършени 10-12 години. Има огромна разлика между чувства/мисли и поведение. Децата на около 6 започват да развиват контрол върху поведението си, което се счита за естественото развитие на човешкия мозък. Да, явно не и за теб, след като очевидно не правиш никаква разлика между чувство и поведение. Поривът към оцеляване и набавяне на необходимата храна е естествен и природен, кражбата все пак е престъпление. Сексуалният нагон е естествен и природен, изнасилването все пак е престъпление. Гневът и яростта са естествени и природни, убийството все пак е престъпление. Не би било лошо в един момент да се усетиш, че чувствата ти не са оправдание за първосигналните ти действия. Хора, които не могат да контролират поведението си, не пасват в човешкото общество, и в края на краищата свършват или в дупка в земята, или в затвора, независимо дали имат поне умствения капацитет да разберат защо тази съдба е напълно естествена за такива като тях.

Новините

Най-четените