Лютви Местан се обиди на New York Times

Председателят на ДПС Лютви Местан поиска право на отговор от главния редактор на New York Times.

Причината за недоволството на Местан е определението за ДПС като "проруска партия" в статия от 30 декември под заглавие "Как Путин изкова сделка за тръбопровод, която се провали".

"Изборите в България изглежда също са работили в полза на Путин. Те довели до странно коалиционно правителство между две проруски партии - социалистите и партията на турското малцинство", пише в оригиналния текст на статията.

Русофили ли са ДПС?

"Това е дълбоко некоректно и невярно твърдение. Подчертавам, че от създаването си на 4 януари 1990 г. до днес ДПС е най-последователната евро-атлантическа партия на България", заявява Лютви Местан в писмото си, чийто текст е публикуван на сайта на ДПС.

В кратка историческа справка, Местан посочва в своя защита, че ДПС било първата българска партия, която извела като приоритет членството на България в НАТО в своите партийни документи.

Той припомня, че през 1999 г. ДПС подкрепя в парламента искането на кабинета на Иван Костов да даде въздушен коридор на НАТО по време на акцията срещу Слободан Милошевич, както и че България става член на ЕС.

Коалиция "Южен поток"

Местан заявява, че позицията на ДПС по повод проекта за руския газопровод е, че създаването му е възможно само "със съгласието на Брюксел и евро-атлантическите партньори на България".

"ДПС бе сред партиите, които поставиха въпроса за необходимостта Проектът да покрие изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС и с връщането на страните в полето на международното право", пише председателят на ДПС.

Между редовете на Местан

Председателят на ДПС пропуска обаче да коментира онази част от статията на New York Times, която споменава частния търговски интерес на депутата от ДПС Делян Пеевски в строителството на "Южен поток".

Местан оставя без коментар и твърдението в статията, че сривът на КТБ съвпада по време с момента, в който Пламен Орешарски обяви спирането на "Южен поток" до пълното му съгласуване с ЕС "заради отчаяната си нужда от възстановяване на еврофондовете".

"Почти в същия момент се случва мистериозна криза в Корпоративна търговска банка - банката, която си партнира с руската инвестиционна компания ВТБ Кепитъл, и която е обслужващата банка на държавния холдинг, който контролира българското участие в "Южен поток", пише в статията на американското издание.

В края на писмото председателят на ДПС изразява "силното си огорчение от публикацията" и заявява, че очаква от главния редактор на изданието да публикува правото му на отговор.

#1 Шамито 06.01.2015 в 19:17:50

Ох как боли като не ни оценяват за верни лакеи.На Запад също не уважават предателите.Изказът на Местан е истинско словоблудство.

#2 deowin 06.01.2015 в 22:21:50

Момент, ДПС не управлява ли от край време в коалиции с БСП? Как така хем уж не са проруска партия, хем десетки години любов, прегръдки и целувки с най-върлите, отявлени, горди с русофилията си социалисти?

#4 Mr Norris 07.01.2015 в 09:48:33

"Като видя турски имена в политиката, се ядосвам... Не знам защо толерираме турски управници в държавата..." Пешо, какъв ти е проблемът с имената? По-спокоен ли щеше да се чувстваш, ако не се казваше Лютви Местан, ами Авраам Розенблум или Джон Смит? Управниците са българи, за съжаление. Имената нямат значение.

#5 kol4o 07.01.2015 в 11:53:31

На "Запад" съдят по делата не по приказките. Може да са гласували коридор за нато преди 15 години но това не е защото са много толерантни а защото искаха да предпазят мюслитата в Сърбия. Колко години са в коалиция с БСП. Отделно Д. Пеевски и интересите към Южен поток. За жалост ДПС е, и ще си остане партия на необразованите малцинства разчитайки на долни страсти , подкупи и страхове от минали епохи.

#7 Conspirator 07.01.2015 в 13:37:56

Екзактно се е обидил бай Местан на New York Times.Нали от ТАМ ги създадоха.Както казва бившият министър Вълков от правителството на Луканов... ''Малко ни понатиснаха от Вашингтон,за да допуснем Движението/за права и свободи/да се обособи като политически субект...'' Няма за какво да се сърди Местан.''Създателят''винаги прави така.Първо натиска малко,а като не се получи натиска и много. Папкането зависи от слушкането. Пример.Ердоган не слушка,но иска да папка.Следователно е ислямист.

#8 Шрайка 07.01.2015 в 15:01:05

"...хем десетки години любов, прегръдки и целувки с най-върлите, отявлени, горди с русофилията си социалисти?" ------------------------------------------- Гоше, не бъркай политиците с електората им! Старите кадри на БКП, винаги са гледали келепира и само келепира. За това, в момента в който задуха западен вятър, моментално се завъртяха по него и станаха върли защитници на евроатлантическите "ценности". Това Дойнов, това Луканов, да не би да теглеха към Русия? По-младите, синчетата, си бяха възпитани в същите "ценности" още от малки. И те винаги са ориентирани на там, от където могат да паднат парички. Освен това са големи шубелии и мижитурки. Сакън, Господаря на Бялата къща да не си помисли нещо лошо за тях. А и сериозно ли мислиш, че някой ще позволи на Станишко да стане председател на ПЕС, ако имаше и грам съмнение на къде си е обърнал задника? А, за келемета като Вагинин (помня, че те кефеше ;) ) и любовника на Майчето, дето го бяха назначили за министър, да не отварям дума. Подобни безхарактерни гъ.олизци, утре, ако недай боже ни харижат на Турция, първи ще сложат фесовете. И ще обърнат ибриците в друга посока. Тъй че, преосмисли си тезата.

#9 deowin 07.01.2015 в 18:56:05

>те винаги са ориентирани на там, от където могат да паднат парички Което ги прави различни от огромното болшинство от обикновени български граждани как точно? >Вагинин (помня, че те кефеше Факт. Все още мисля, че е доста интелигентен и способен човек. Просто не предвидих, че с такава лекота, охота и окончателност ще се оттърве от гръбначния си стълб. >преосмисли си тезата Коя теза, че ДПС вече много години се коалира охотно с БСП? Това не е теза, това е наблюдение на обективен, измерваем факт от реалния свят. Че БСП са проруски? Това го говорят самите те вече 25 години. Охотното и безпроблемно коалиране с проруските социалисти е индикация за проруска ориентация на самите ДПС. Ходи като патка, кряка като патка, ще го нарека патка. А ако тя самата се обижда или дори се мисли и изживява като различна птица - това е без каквото и да било значение, защото за всяка практическа цел (ходене, крякане) е точно патка. >Гоше Това обръщение препратка към животното на аватара ми ли е, или някак си си се убедил, че знаеш кой съм и как се казвам?

#10 Шрайка 07.01.2015 в 23:41:24

Това го говорят самите те вече 25 години. ------------------ Що ли бях останал с убеждението, че си достатъчно пораснал? И ако съм прав, защо тогава не си разбрал досега, че политиците говорят едно, а вършат точно обратното? Малко ли бяха примерите? "Ние сме лява партия" - а, въвеждат плосък данък, "Ние сме за социална справедливост" - а в ръководството пълно с олигарси, "Искаме нова АЕЦ" - но не подписват, "Искаме Южен поток" - и спират проекта. Както казах, не бъркай политиците с електората им. Дето викаше Бареков - "Не ме гледайте какво правя, а ме слушайте какво говоря". Та, съветвам те, ти не ги слушай какво приказват, а ги гледай какво правят. От къде цоцат? Къде са им сметките? Къде учат децата им? Кой пръв се изока в подкрепа на кървавия Майдан? Кой обвини Русия в шпионаж и провокация на границите ни? Кой сключи споразумение с „Уестингхаус”? И не ми отговори, как Станишев стана шеф на ПЕС? Щото е роден в СССР? Между другото колко публикувани проруски приказки ще ми намериш на тези хубостници? Само не ми цитирай Страхилчо или някой подобен, моля те. Така че, нито ходи като патка, нито кряка като патка, що му викаш патка, не знам. >те винаги са ориентирани натам, от където могат да паднат парички Което ги прави различни от огромното болшинство от обикновени български граждани как точно? -------------------------- Тук си прав, ще се съглася с теб Тъй наречените "евроатлантически ценности", така се омешаха с традиционната ни ориенталщина, че майцепродавството за келепир скоро ще се преподава като научна дисциплина в училище. Това обръщение препратка към животното на аватара ми ли е, ------------------------------ Ако това, че традиционното прасешко име е Гошо, не ти харесва, мога да ти викам Джордж. Тъкмо звучи по-нюйоркски.

#11 deowin 08.01.2015 в 00:37:45

>политиците говорят едно, а вършат точно обратното Съвсем не и в случая с БСП и неприкриваната, отявлена любов към Русия и всичко руско. Политиците говорят и правят това, което се харесва на електората им. Избирателите на социалистите искат проруска реторика, искат любов с Русия, и няма никаква причина БСП да не им я дават, което и причината никога да не са преставали да го правят. Примери за сервилност на социалистите към Русия ли искаш, честно? Примери за обратното ми се струват значително по-трудни за намиране. Белене не го спряха БСП, нито Южен Поток. Напротив - те направиха всичко, което беше по силите им, за да подкрепят тези проекти. И успяха да погробят доста пари в Белене докато се усетим. Конкретно относно примерите, които даваш: >От къде цоцат? Къде са им сметките? Косвени улики. Нито ти знаеш, нито аз. Предполагаемите им източници на пари и сметки са предполагаеми. >Къде учат децата им? Косвено. Без значение. >Кой пръв се изока в подкрепа на кървавия Майдан? Ако си спомням добре, социалистите подкрепяха Майдана докато се видя накъде отива, след това започнаха със все сили да припяват песента на Русия за украински фашизоиди. Относно Крим, Донецк и Луганск позицията на БСП е изцяло на страната на руснаците. >Кой обвини Русия в шпионаж и провокация на границите ни? Това за мен е новост, за която бих прочел. Някакви източници имаш ли? >Кой сключи споразумение с „Уестингхаус”? Контекстът е важен. В случая, това стана след като се провали Белене и се разбра, че няма да могат да хванат лесния и познат кяр от "сътрудничество" с майка Русия по отработените вече десетки години канали и връзки. При провалена една сделка се търси друга. Това изобщо не противоречи на проруската ориентация на БСП. >И не ми отговори, как Станишев стана шеф на ПЕС? Как това е релевантно, мислиш ли, че ти знаеш истинската причина, и убеден ли си, че тя сочи към някакви конкретни следствия, които отричат русофилството на социалистите или дори в частност на Станишев (самият който вероятно знаеш къде е роден и учил)? Апропо, ПЕС също открито подкрепят Путин, който имаше приятелска среща с тях в средата на 2014, ако не ме лъже паметта. Приятелска в прекия смисъл на думата. >Между другото колко публикувани проруски приказки ще ми намериш на тези хубостници? Отвори сайта на Дума и чети. Вдясно на заглавната страница: "Руски дневник" (виж по-долу), "Внимание: Русия води до силно пристрастяване" (реклама за туризъм в Русия), линк към злословна статия за TTIP (споразумение, от което Русия отсъства, и на което Европа разчита, за да се справи с кризата с руския газ). В рубрика "Свят": статии, описващи проблеми в Европа, САЩ, Турция,. В рубрика "Общество": статия за възхода на Китай. И, естествено, едното от "Приложения" е "Руски дневник" (http://bg.rbth.com/), който, технически погледнато, дори не е под редакцията на Дума, а е част от RBTH, проект на "Российская газета". Която "газета", от своя страна, е 100% държавно предприятие. Руско такова, не българско. Та, кое викаш не ходело и не крякало като патка?

Новините

Най-четените