Каракачанов подписа договорите за F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е подписал в четвъртък договорите за закупуването на осем самолета F-16 Block 70. Общата стойност на сделката 1 256 153 980 долара.

На основание решението на Министерския съвет от 10 юли Каракачанов е разписал:

- международни договори (LOAs) BU-D-SAB, "Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка" (F-16 Block 70 aircraft and associated support);

- международен договор (LOA) BU-D-AAA, "Боеприпаси в подкрепа на F-16" (Мunitions in support of the F-16);

- международен договор (LOA) BU-P-AAD, "Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги" (Sidewinder AIM 9X Block II Missiles, associated material and services);

- международен договор (LOA) BU-P-LAR, "Многофункционална система за разпределение на информация

- Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване"(Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment).

С тях се договаря доставката от правителството на САЩ за българските въоръжени сили на 8 самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение.

За да влязат в сила, договорите трябва да бъдат ратифицирани от Народното събрание. Предстои документите да бъдат обсъдени от Комисията по отбрана, а до края на месеца да минат през гласуване в пленарна зала.

"Отчитайки финансовите ограничения на България, Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. долара посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България. Предстои искането на Държавния департамент да бъде разгледано от Конгреса на САЩ", съобщават от МО.

#1 GETI 11.07.2019 в 16:36:57

Ето го договора, с който се орязва пакета по сделката за Ф-16! http://epicenter.bg/article/Parvo-v-Epitsentar-BG--Vizhte-dokumenta--s-koyto-se-oryazva-paketa-po-sdelkata-za-F-16--/187781/2/0/2 ОРЯЗВА се пакета по сделката за Ф 16, елиминира се въоръжението въздух земя, намалени са и резервните части и консумативи, които след това ще се купуват десетократно по скъпо, намален е броя на резервните двигатели, елиминират се цели оборудвания... орязват се една камара и други неща. Изобщо остарялата технология самолет от 70-те год. се осакатява напълно, но се Гарантира безопасността на Боко Борисоф, който така си купува Индулгенция от Тръмп да остане на власт! Ами, какво остава още да се добави ... Президентът Радев е бил прав, както в интервюто за Панорама, така и вчера, отговаряйки на журналистически въпроси, относно сделката по закупуването на еФките!

#2 Онуфрий 11.07.2019 в 23:29:57

Подбирай по-внимателно източниците си на информация. Може и да с скатали половината ракети, но ние тепърва ще има да купуваме въорение о минуции за тези самолети, така че това не е чак такава болка, а и нали не се каним да нападаме никой? Въвъ всеки случай ако бяхме взели Грипените, там цената беше без муниции и без системи, които после допълнително трябваше да се купуват, така че по-добре самолет с всичко по малко, отколкото уж по-евтин, но с нищо. СЪщо така се подгответе психически за още няколко милиарда харчове за пехотата и флота, а след това и за още 8 самолета.

#3 GETI 12.07.2019 в 09:42:34

Онуфрие, не можеш визуално да различиш два коренно различни автомата, а си тръгнала самолети да сравняваш. Тази сделката е едно голямо набутване. Ще плащаме много пари и ... пак няма да имаме бойни самолети. Всички сделки с нова авиационна техника до сега са провал. Като започнем от 'беловете' и завършим със 'Спартаните' . Решението за Ф-16 е политическо ( не е нито икономическо, нито военно) и ние плащаме на американците да си направят 'предно изнесена база' с инфраструктура и оборудване за ТЕХНИТЕ нужди. Така си направиха полосата (ПИК) на Безмер за кацане на тежки транспортни (десантни) самолети. Базата за подготовка на 'рейнджърите' е на Ново село, няма и 30 км. Ако някой си мисли, че ни пускат "аванта" - много се лъже. А на фона на поръчаното въоръжение и ПВО-то, с което разполагат всички комшии, тия 8 аероплани, че и още 8, са равни на нула. Две ракети за Бук (които гарантирано свалят Ф-16) ще струват на Сърбия жълти стотинки в сравнение с цената на златният вече за нас Ф-16. Същото важи и за ракетите за С-300 и 400, с които разполагат Гърция и Турция. При С-300/400 даже и 1 ракета стига. Един залп само на една установка - и всички български Ф-16 изчезват. В съвременните условия Ф-16 има смисъл само като платформа за нанасяне на удари отдалеч с помощта на нисколетящи стелт крилати ракети (вкл. баражиращи) и особено на планиращи бомби (доста коварно оръжие)..Нищо подобно не е нито поискано, нито дори помислено в цялата история с Ф-16... Освен това, нали едно от условията беше - самолетът да е бил в експлоатация?! Когато започне реалната му експлоатация и започнат да се отчитат фабрични (конструктивни) недостатъци, кой ще плаща? Нали сме 'пазарни икономисти' и 'европейци'. Плащаме за нещо, което не е произведено и то от "трета" страна. Едни хвърлени на вятъра милиарди ( и няма да са само толкова), това имаме като резултат. И едни играчки, с които да правим паради и плашим гаргите.

#4 Онуфрий 12.07.2019 в 10:37:32

Тази сделката е едно голямо набутване. Ще плащаме много пари и ... пак няма да имаме бойни самолети. ================================ Същото може да се каже по принцип за всякакви пари похарчени за армията. Решението за Ф-16 е политическо ( не е нито икономическо, нито военно) и ние плащаме на американците да си направят 'предно изнесена база' с инфраструктура и оборудване за ТЕХНИТЕ нужди. Така си направиха полосата (ПИК) на Безмер за кацане на тежки транспортни (десантни) самолети. =============================================== Естествено, че решението е политическо. Това да не ти покупка на перланя или нещо подобно. Ако самолетите им трябват на американците за техни цели не мислиш ли, че ще искат да имат на разположение самолет с реални възможности, а не такъв за туристи? Освен това, нали едно от условията беше - самолетът да е бил в експлоатация?! Когато започне реалната му експлоатация и започнат да се отчитат фабрични (конструктивни) недостатъци, кой ще плаща? ================================================= Ако не си спшомняш много от първончалните условия отпаднаха след гласуване в НС. Освен това естествено, че самолетите имат гаранция, ако не се лъжа тя е 3 години. А на фона на поръчаното въоръжение и ПВО-то, с което разполагат всички комшии, тия 8 аероплани, че и още 8, са равни на нула. Две ракети за Бук (които гарантирано свалят Ф-16) ще струват на Сърбия жълти стотинки в сравнение с цената на златният вече за нас Ф-16. Същото важи и за ракетите за С-300 и 400, с които разполагат Гърция и Турция. При С-300/400 даже и 1 ракета стига. Един залп само на една установка - и всички български Ф-16 изчезват. =============================================== Това може да се отнесе за всякакъв вид самолети, следователно не трябва да купуваме никакви, защото някой може да ги свали. Все пак не се каним да нападаме никой от съседите си, нали?

#5 gothic 12.07.2019 в 12:31:44

Призракът на ефсикстийн взе да се материализира. Другариатът зави на умряло...

#6 dedo adji 12.07.2019 в 13:16:50

...не се каним да нападаме никой от съседите си, нали? ... А сигурен ли си, че никой от съседите не се кани да напада нас? Дори да са всичко, което Бойко и с-ие искат да пробутат, дори да вземем още 8, Турция има 245 само от тоя тип. А ние нямаме нито С-300, нито С-400. Нарязахме си и СС23 за кеф на големия брат, та да спят агите спокойно А Ердоган сънува Кърджали.

#7 GETI 12.07.2019 в 14:29:10

>Естествено, че решението е политическо. Това да не ти покупка на перланя или нещо подобно. **** Защо тогава имаше конкурс с оферти за придобиване на нови самолети?? Кой беше критерият за избор на изтребител? Повтори ли се конкурса? - Повтори се под натиска на ГЕРБ. Защо се повтори? - Дали защото спечели Грипен вместо Ф-16? На повторния конкурс кой самолет е победител? И какво направи ГЕРБ? - Влезе в пряка политическа договорка с правителството на САЩ. Защо така? Кой е корумпиран в случая? - Защо се мина към политически избор ( при това като се залага България и нейното население), който ни въвлича във война по избор на САЩ? И кой е нарочен за враг на САЩ? Необходим ли е на България изтребител, който да носи атомни бомби ? Ако България разполагаше с ядрено оръжие, да. Но ние забранихме касетъчните бомби, какво остава за ядрено оръжие. България ще участвали в бойни действия над Афганистан, Иран, Северна Африка и тн. ? Според нуждите на държавата ли се купуват изтребители , или за нуждите на други? >Ако самолетите им трябват на американците за техни цели не мислиш ли, че ще искат да имат на разположение самолет с реални възможности, а не такъв за туристи? **** Разбире се , че самолет с реални възможности искат, а не такъв за туристи. Но като няма кинти, ще чакат - пари от наема от военните ни бази им събираме... >Ако не си спшомняш много от първончалните условия отпаднаха след гласуване в НС. **** Това кога стана, преди, или след сделката да стане политическа? >Това може да се отнесе за всякакъв вид самолети, следователно не трябва да купуваме никакви, защото някой може да ги свали. **** До колкото ми е известно военната ни доктрина е отбранителна. На нас модерна защита ПВО комплекси ни трябва, а не самолети ( разбира се и те, но не и осакатени) ще решат нашата отбрана.

#8 explorer 12.07.2019 в 15:46:01

деде, не знам Ердоган какво сънува, но това за турската заплаха, е комплекс още от падането под турско. Досега какво го спираше?

#9 GETI 12.07.2019 в 19:02:50

>деде, не знам Ердоган какво сънува, но това за турската заплаха, е комплекс още от падането под турско. Досега какво го спираше? **** И ти си кон с капаци, като Онуфрието! Ами виж какво е доктрината “Тургут Йозал”. Виж книгата на Ахмет Давутоглу „Стратегическа Дълбочина“, която засяга България и Балканите. Виж, от по ранните речи на Ердоган в които открито говори за Неоосманизма - (теза, че османските времена са били благодатни за Балканите) Реални думи казани и писани не от кой да е, а от висши турски политици. И Ердоган не се е спрял, политиката му на изток е една-военна, на запад друга...

#10 explorer 12.07.2019 в 21:38:42

гети, изчел съм вероятно повече от 2 вагона книги, и терабайти с цифрова информация. Въпросните писания не съм ги чел и смятам да ги пропусна. Ердоган не удържа стамбул, ти за Кърджали се косиш.

#11 Dox 12.07.2019 в 23:43:46

Правилно, Не удържа Истанбул. Но, ...... удържа Турция и продължава успешно да я удържа. Не е съвсем подходящо успокоението, на което си се спрял.

#12 Онуфрий 12.07.2019 в 23:46:20

На нас модерна защита ПВО комплекси ни трябва, а не самолети ( разбира се и те, но не и осакатени) ще решат нашата отбрана. =================================================== Скоро не съм чувал идеи за закариване на авиацията, така че изборът ни се свежда до следното: или не купуваме нов самолет и продължаваме да плащаме ежегодно за ремонти на руските, или купуваме нов и паричният поток на Изток/Северозиток постепенно, но безвъзвратно прекъсва и потича в обратната посока. Изгледжа това е камъчето в обувката, а за пред публиката е воят до небесата колко е "осакатен" и "орязан" самолета.

#13 GETI 13.07.2019 в 00:23:46

explorer | 12.07.201921:38 гети, изчел съм вероятно повече от 2 вагона книги, и терабайти с цифрова информация. Въпросните писания не съм ги чел и смятам да ги пропусна. Ердоган не удържа стамбул, ти за Кърджали се косиш. **** Аха, ясно, не си чел и смяташ. Аз пък съм чел и смятам - Ердоган взе С-400 и загуби стамбул и Кърджали, без завой на Турция към Русия Ердоган не би загубил нито стамбул, нито Кърджали. А цялостта на нашата родина се определя от политиката на партнерите. Така смятам! Нали може така да смятам? * Онуфрие, тази първа покупка на самолети в най-новата ни история е съдбоносно важна ! Тя ни обвързва с определена страна за десетилетия напред , и в случая това е САЩ ! Правилен ли е този стратегически избор ? Това ли е нашата принадлежност в бъдеще, или е Европа ? Преди месец на Бурже Франция, Германия, Испания, Италия представиха тържествено проекта за европейски МФИ 5-то поколение, наследника на Юрофайтер. Европейците са мудни , но хванат ли се за нещо ще го изпипат до край ! И резултатът ще е отново супердобър , какъвто е и към ден днешен Еврофайтера... Не бе ли по предвидливо, стратегически правилно, солидарно дори, да се 'закачим' към европейските ни партнъри? Да търсим участие тъкмо с тях в този проект, който ще усвои милиарди евро и ще даде огромни технологически възможности на страните участнички ? Какво технологично ще получим от САЩ за нашия ВПК с покупката на 8 бр. Ф- 16 ?

#14 gothic 13.07.2019 в 02:57:42

“…представиха тържествено проекта за европейски МФИ 5-то поколение, наследника на Юрофайтер…” А някаква идея за колко време един проект се превръща в реална техника? Особено бойна.

#15 Онуфрий 13.07.2019 в 10:51:50

Тя ни обвързва с определена страна за десетилетия напред , и в случая това е САЩ ! ========================================= Без да искаш си уцелил в какво точно се състои "проблема" с "осакатените" Ф16. Предвид че Щатите захранват НАТО и половината свят с оръжейна техника, не виждам какъв е проблема. Нямам против и да е европейски самолета, обаче доколкото си спомням офертата за втора ръка Юрогайтър беше най-лоша от всички.

Новините

Най-четените