ПФ ще оттегли подкрепата си при промени в Изборния кодекс

ГЕРБ поиска спешни промени в Изборния кодекс, с които да се решат проблемите с ограничаването на възможностите за гласуване в чужбина и да отпадне отпадне тавана от 35 секции в чужбина, както и да се промени методиката на вота. При отчитането на отрицателния вот "Не подкрепям никого" да се потвърдят досегашните правила и вотът да се отчита като действителен не само при определяне на избирателната активност, но и на резултатите от изборите, решиха от ГЕРБ.

Това беше оповестено на пресконференция в Търговище, дадена от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и от члена на изпълнителната комисия на ГЕРБ и кандидат-президент Цецка Цачева.

По думите на Цветанов целта е да се спрат спекулациите от страна на опоненти и нагнетяването на изборната обстановка.

ГЕРБ ще иска да отпадне правилото в чужда държава да се разкриват не повече от 35 секции и ще бъде предложено при гласуване в чужбина да може да се създава повече от една урна в една секция, за да могат гражданите да упражнят безпроблемно правото си на глас.

Кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев ще прекратят временно предизборната си кампания, за да могат да гласуват в пленарна зала във вторник и да подкрепят решението, стана ясно още в Търговище.

Цачева заяви, че ще гласува като редови депутат, а не като член на ръководството на Народното събрание.

Междувременно в предаването "Беновска пита" по Канал 3, кандидат-президентът на "Обединени патриоти - НФСБ, АТАКА и ВМРО" Красимир Каракачанов заяви, че ако отпадне ограничението за разкриването на секции, както планират от ГЕРБ, коалиционните партньори ще оттеглят подкрепата си към правителството.

"Ние предложихме да няма ограничения за българите в страните - членки на ЕС, но да се контролира процесът в Турция. Върне ли се в съседна Турция безразборното създаване на секции и безконтролното гласуване, това за нас означава договорка на ГЕРБ с ДОСТ, Доган и Ердоган, и ние напускаме", каза той.

По думите му безконтролното гласуване в Турция на български избори представлява намеса на чужда държава във вътрешните ни работи и застрашава националната сигурност.

 

Новините

Най-четените