Окончателна забрана за бурките на обществени места

Парламентът забрани окончателно носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето.

Законът, предложен от Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и група депутати от "Патриотичния фронт", беше гласуван на второ четене с подкрепата на ГЕРБ.

Текстът забранява забулването на всички граждани "населяващи територията на Република България или пребиваващи временно или постоянно в нея" - т.е. ограничението засяга и чужденците.

Забулени лица не могат да се появяват във "всички официални институции и обекти на урбанизираната територия, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдеих, спорт, култура и комуникации".

Изключения ще се правят само ако облеклото се налага по здравословни или професионални причини, или ако е в рамките на "спортни, културни и други подобни прояви".

Облекло, прикриващо или скриващо лицето, са "плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето".

При носене на такова облекло на публично място наказанието е с глоба в размер на 200 лв. за първо нарушение, в размер на 1500 лв. за всяко следващо.

Депутатите от ДПС напуснаха демонстративно заседанието на Народното събрание, като обвиниха мнозинството в подмяна на дебата и използването на страховете за националната сигурност в предизборната кампания.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че действията по приемане на закона са на "радикални и ксенофобски настроени хора, но преди всичко отговорността се носи от ГЕРБ".

#1 GETI 30.09.2016 в 13:37:33

бе,що ДПС напускат демонстративно,след като бурките са забранени в Турция от 1997 г.

#2 Шамито 30.09.2016 в 14:42:24

Забележете колко е немощна тази курвенска демокрация.България е залята от инвазията на чужда култура и ценности те взели да се занимават с бурките.Залбележете.Местан става все по нагъл.Играе ва банк.И е прав защото чувства че му отстъпват.

#3 Дракон с кисело зеле 30.09.2016 в 15:25:04

Шамито пак с к********та демокрация. Гати кретеноида. Както и да е, искам да видя как ще приложат същата забрана - която подкрепям, бтв - около Хелоуин сега. Искам някой полицай да спре батманите и спайдърмените и да им каже да си покажат физиономиите.

#4 GETI 30.09.2016 в 16:51:32

Толераст с кисело зеле прочети закона,след тва умувай! “…Разпоредбите на закона няма да се прилагат, ако носенето на облеклото се налага по здравословни причини, от характера на упражняващата професия, в рамките на спортни, културни и образователни или други подобни прояви, в молитвените домове на регистрираните вероизповедания и когато със закон е установено друго”

#5 Дракон с кисело зеле 30.09.2016 в 17:00:04

И как точно ходенето по улиците с костюм на комиксов супергерой е културна проява в по-голяма степен от носенето на облекло, съобразено с културата на човека, който го носи?

#6 GETI 30.09.2016 в 18:10:24

„как“ и „точно“ най-добре ше ти го обясни Мустафа Карадайъ от ДПС,обърни се към него. анадънму!

#7 Дракон с кисело зеле 30.09.2016 в 19:25:41

Ясно. Нямаш си и представа какви ги плещиш, както обикновено.

#8 dedo adji 30.09.2016 в 19:36:01

Доживях да видя закон анти ДПС. Ходенето в шантави костюми е некултурна проява, както са некултурни (за нашата култура) и бурките. И следва да проявяваме толерантност. Ама я, да уточним, що е то толерантност. Проверих в речника. Толерантност значи търпение, понасяне. Да толерираш някого значи да го понасяш, да го търпиш. Да не го убиеш, да не го малтретираш, да не го прогониш. ПРИ ОПРЕДЕЛЕНИ УСЛОВИЯ, КОИТО ОПРЕДЕЛЯШ ТИ. В една къща може да има един хазяин и квартиранти. И не хазяинът трябва да се съобразява с тях, а те с него. И Европа започва, все още бавно и колебливо да се усеща за това. Ама трябваше да гръмнат бомбите в Парижево и да пропищят германските булки в Кьолн. Без поне мълчаливото съгласие на високопоставени европейци, бате Бойко едва ли би посмял да подкрепи анти ДПС закон. Да се върнем на костюмите. Халоуинчетата са некултурни и неприятни, но не са опасни. Мюсюлманите СА. Може да се търпи и понася и зъбоболът. Когато стане непоносим зъ бът се вади. Когато крайник гангреняса се ампутира.

#9 Дракон с кисело зеле 01.10.2016 в 02:09:44

Дедо, проблемът е, че ако допуснеш батманите, а забраниш бурките, даваш на буркаджийките вратичка - жената с покрито лице може да ти каже, че косплейва някоя героиня от филм и има точно същите права като косплейващия Батман. И ще е права. Примерно. А за мен принципно не е ОК някой да се разхожда с покрито лице по улиците.

#10 dedo adji 01.10.2016 в 08:49:41

Драконе, ти ще и повярваш и ще приемеш доводите и. Аз не. Даже и сержант Чобанов няма да се хване. Духът на закона е ясен, макар буквата да размива понятията. А, че можело и тук таме някое хелоуинче да пострада, ти и тях не ги харесваш, кво ги жалиш. А те са и малолетни, за тях може да се направи изключение. Доколкото знам, и бурката става задължителна чак, когато момичето достигне пуббертет. Гледа ли снощи записа от негодното събрание? Един турчин, не му хванах името и партията, предизвика депесарите да цитират къде в корана пише за бурки.

#11 Дракон с кисело зеле 01.10.2016 в 13:53:53

Хелоуинчетата далеч не са само малолетни.

#12 Шамито 01.10.2016 в 15:13:02

Опа лянка.Какво значи да прекалиш с киселото зеле.Ами вкисваш се.Ето един ярък пример на курвенската демокрация.Принцип е да уважаваш мнението на опонента но демократ и в червата презира най меко казано опонента си.Когато свършат доводите идва ред на обидните квалификации.Роко от Мароко №2.

#13 dedo adji 01.10.2016 в 15:19:23

Може и да си прав, Драконе, нямам хабер, не съм ги поглеждал. Но те уверявам, че и сержант Говедаров, колкото и прост да е, може да направи разлика между поамериканчено гевезе и ислямски агент, и според случая да прояви строгост или снизхождение. Пък и хелоуин е веднъж в годината. Можем на тоя ден да отпуснем и айшетата. Между другото, благодаря, припомни ми един разкошен хелоуин, който карах преди 22 години в Ливърпул. Но нямам спомен за жени със закрити лица, напротив, доста открити бяха, и не само лицата.

#14 Дракон с кисело зеле 01.10.2016 в 15:26:39

Шамито, срещу олигофрен като теб доводите не работят, понеже разполагаш с умствения капацитет на лоботомирано шимпанзе - в най-добрия случай. Затова и в практически всичките ти коментари в последните месеци се говори едно и също - "к*******та демокрация т`ва, к*******та демокрация он`ва". Затова единственото логично действие срещу теб, при положение, че няма опция за игнориране на потребител, е да бъдеш гаврен, обиждан и подиграван. За друго не ставаш.

#15 Дракон с кисело зеле 01.10.2016 в 15:34:56

Дедо Аджи, един от по-гнусните терористични актове в последните години беше дело на фен на Батман, който се мислеше за Жокера. Хайде да забраним феновете на Батман сега. Норвежки метъли в един момент палеха църкви, убиваха хора и така нататък. Хайде да забраним норвежкия метъл. Християнски терористи редовно нападат клиники за аборти. Хайде да забраним християнството. И така нататък. Разбери го най-после - не можеш да удряш по този начин по едно малцинство, практически СТО процента от което не ти е направило нищо. Ако ще се забранява нещо, нека е със смислени, а не дискриминационни доводи. В забраната горе не става дума за бурки, а за "плътни или полупрозрачни дрехи, покривала, наметала, мрежести платки, маски или други подобни елементи, които прикриват частично или скриват напълно лицето". Това е нещо, което подкрепям до известна степен. Всъщност, по-точно казано, подкрепям идеята. Защото изпълнението е невъзможно.

Новините

Най-четените