Радев: Атаките срещу мен и семейството ми придобиват уродливи измерения

Президентът Румен Радев коментира по време на посещение в Техническия университет в Габрово разпространените от прокуратурата СРС-та.

„За съжаление, вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - „държавна измяна" и „нарушение на Конституцията", като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха", каза президентът пред журналисти преди срещата си със студенти.

„Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата", посочи още президентът.

По думите му тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. „От независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", коментира още държавният глава Румен Радев.

#1 Дарби 29.01.2020 в 17:02:35

Работя близо до Президентството и всеки ден на обед ходя до едно кафене, на 100 метра от централния вход на тази институция. Днес ми се случи да стана неволен свидетел на разговор между двама мъже, пиещи кафе изправени до входа на кафенето. Застанах до тях, пиех и аз кафе и ги слушах какво си говореха. Единият казваше на другия, че ако сега в този момент Радев президентът дойде да пие кафе не като държавен глава, а като обикновен гражданин, както са те двамата, няма нищо лошо. Но ако Радев, съблазнен от златната му запалка (единият от двамата държеше запалка), по някакъв начин я открадне и се разбере това, следва ли да има досъдебно производство, обвинение и накрая съдебен процес? Онзи към когото беше питането, каза: Не, има имунитет и ще чакат да му свърши мандата и чак тогава ще има такава процедура. И тогава този се обади, който питаше: Затова Гешев пита Конституционния съд - ако Радев извърши престъпление извън служебните си задължения, може ли да бъде съден както всички като мен и теб? Къде виждаш в огласените записи Радев да върши престъпление? - го попита другия. Тепърва ще има още записи - отговори приятеля му. Колегата на Радев в записа, генералът, казваше, че няма да даде всички документи, изискуеми от КПКОНПИ, а Радев, вместо като морален стожер на нацията да му се скара, мълчеше и се съгласяваше с него. Това не е ли съучастничество в случая на президента?

Новините

Най-четените