Когато Венгер дриблираше, а Ван Гаал пазеше Кройф

Преди няколко дни Арсен Венгер нервно хапеше ципа на въздългата си шуба (поне бе успял този път да го затвори), а Луис ван Гаал стискаше нервно тетрадката със записките, докато на терена отборите им Юнайтед и Арсенал се биеха здраво за място на полуфинала за Купата на ФА.

Венгер този път победи.

Но помните ли дните, когато самият той дриблираше в халфовата линия?

Знаете ли къде е играл, на какъв пост? Виждали ли сте снимки по шорти на дългунестия и слаб французин?

Венгер е полузащитник на Страсбург през 70-те, когато завършва и икономическо образование в родния му град. Не е кой знае какъв играч, да не говорим за звезда. Но явно е научил туй-онуй на терена, защото постигна много като треньор на Монако, а от 18 години води Арсенал.

Ван Гаал също " се е събувал по къси гащи", както гласи жаргонния лаф от запалянковския фолклор у нас.

Холандецът е играл в Спарта (Ротердам) над 200 мача, има и двубои за АЗ Алкмаар, както и белгийския Антверпен. Пак халф - но опорен. Венгер, разказват архивите, е бил по-градивен, повече нацелен към атаката.

Каква полузащита можеха да направят, ако към тях прибавим и Жозе Моуриньо - също полузащитник, който успява да изиграе по-малко от 100 мача за 9 години в тимове като Рио Аве, Беленензеш и Сесимбра, а накрая и в отбора от родния му град Сетубал, който тогава се казва Униао Комерсия е Индустрия.

Сега е просто Витория Сетубал.

Моуриньо едва ли е бил толкова добър, щом не е бил често в титулярните състави. Както казва сам днес - липсвала му е бързина и мощ за професионалист на високо ниво. Е, обаче око за играта и тактиката определено не му липсва!

Благодарение на в. "Guardian" можем да видим какви са били днешните водещи мениджъри в английския футбол по времето, когато са излизали на терена по екип.

Галерията е интересна.

Ван Гаал пази Кройф, Венгер дриблира, а Моуриньо гледа лошо преди мач с гранда Бенфика...

Новините

Най-четените