Англия в Шампионската лига: 15 години купи и мъка

Англия остана без отбор в Шампионската лига още след осминафиналите.

ПСЖ елиминира Челси с 1:1 и 2:2, Монако удържа Арсенал - 3:1 в Лондон и 0:2 на свой терен, Манчестър Сити падна два пъти от Барселона с 1:2 и 0:1.

Ливърпул напусна турнира още наесен, когато не успя да излезе от група с Реал, Базел и Лудогорец.

Обрулени, угрижени и анализиращи проблемите на Висшата лига, довели до ранния провал, англичаните обаче отчетоха, че 15-те години след 2000-а не са само мрак и мъка за представителите на страната в турнира.

Три купи - Ливърпул, Манчестър Юнайтед и Челси, както и още пет загубени финала (единият е на Челси срещу Юнайтед) са отлична статистика.

Повече пъти близо до купата са били само представителите на Испания за този период.

А и нещо повече - сега може и да няма английски четвъртфиналист, но в последните пет сезона шест отбора от Висшата лига стигаха този етап. Пак само Примера се гордее с по-добър рекорд - 7.

Сега започват коментарите - да има ли зимна пауза, която да облекчи натоварванията на отборите, които влизат в елиминациите през февруари след около 40 мача от сезона в ритъм през 3 дни?

Дали да не се премахнат преиграванията в турнира за Купата на ФА? И така нататък...

Ето галерия с английските походи в Шампионската лига за 15-те последни сезона, отчитайки последното стъпало, до което представител на Висшата лига е стигал в съответната година.

Нещата не са толкова черни, нали?

Новините

Най-четените