Големите шампиони: Кобрата и тези преди него

Големият боксов мач наближава!

На 3 декември в зала „Арена Армеец” нашият Кубрат Пулев ще се бие с нигериеца Самуел Питър-Кошмара за Интерконтиненталната титла на Световната боксова асоциация (WBA) в свръхтежката категория.

За пръв път шампионски пояс от подобен ранг, и то при най-тежкотоварните боксьори, ще бъде заложен на ринга в България. Преди това негови носители са били братята Владимир и Витали Кличко, Николай Валуев, Дейвид Хей и др.

От първия си двубой като професионалист през 2009 г. досега 35-годишният Кубрат Пулев натрупа общо 23 победи, от които 12 с нокаут, и само една загуба - във финала за световната титла срещу Владимир Кличко.

Съперникът му Питър е 36-годишен, а активът му на професионалния ринг се състои от 36 победи, 29 от които с нокаут, и пет загуби. Нигериецът дори спечели титлата на Световния боксов съвет (WBC) през март 2008 г., но седем месеца по-късно я загуби от Витали Кличко.

От своя страна, Кобрата вече притежава в трофейната си колекция титлата на европейски шампион, спечелена по-рано тази година срещу британеца Дерек Чисора в Хамбург, както и Интернационалната титла във версията Международна боксова федерация (IBF). Въпросните отличия са едни от най-ценните в цялата история на бокса у нас.

Кои са големите ни боксови шампиони преди Кубрат Пулев?

Само допреди четвърт век професионалният бокс беше абсолютно табу в България, зачеркнат в годините на комунизма като „капиталистически спорт”. Затова успехите, драмите и скандалите на ринга бяха в аматьорския бокс.

Ще разкажем за тях в навечерието на двубоя между Кобрата и Питър.

В галерията представяме четиримата олимпийски шампиони на България.

Следващия петък очаквайте:

Драми на ринга

  • - Американци прецакват Моката на игрите в Хелзинки-52
  • - Петър Стоименов – българинът, който победи Ленъкс Люис
  • - Сашо Христов боксира с тумор в бицепса при скандала в Сеул-88
  • - Серафим Тодоров – един талант, прахосан на вятъра

Новините

Най-четените