Няма ден без бой

Около 120 арестувани, 10 тежко ранени и Бог знае колко други наритани и бити, както и неизвестен брой потрошени коли и заведения във Варшава. Това остана след мача Полша - Русия във вторник. И не е изолиран случай, а венец на 5-дневни побоища, които бележат Европейското.

Само глупак можеше да си мисли, че това първенство ще мине мирно. В Полша хулиганизмът разцъфтява, там битките са свирепи, бандите - многобройни, а рядко минава сезон без футболни жертви. Украйна е люпилня на много неконтролируеми процеси като зараждане на някакви хулигански групи, повечето с крайнодясна ориентация. Русия - тук говорим вероятно за най-многобройните футболни хулигани в момента в света.

И всичко това е съчетано с безграничната омраза, която съпътства сблъсъци като Полша - Русия. Исторически, нямаше как да мине мирно и тихо. Имаме и няколко групи с „любезни" гости като хърватите и англичаните, както и често немирните германци, и ето ти взривоопасен коктейл.

Евро 2012 се прочу и с постоянните случаи на расизъм, вероятно в повечето моменти преувеличаван и преекспониран. Тази вечно модерна тема набра сили в последните месеци, а затова допринесе и сезонът в английската Висша лига, където расизмът бе шлагер.

Ако съберем 2 и 2, ще видим, че това е най-мрачното първенство извън терена, поне от Италия'90 насам, когато на остров Сардиния бяха събрани англичани, холандци и ирландци. През 2000 г. също имаше побоища, но битките за Шарльороа между британци и германци продължиха "само" 2 дни. В Полша се бият вече 5 поред.

Въпросът е не само да се констатира. Източна Европа се превръща в нов център на футболно насилие, но въпреки това Полша и Украйна получават домакинството на това първенство. УЕФА е наясно какво чакаше там гостите от други страни. Затова на мача Франция - Англия имаше общо едва около 10 000 фенове от двете страни! Хората се оказаха прави да не пътуват, защото освен, че може да ги оберат с нереални цени на хотели, може и да ги набият. Защо Полша и Украйна бяха избрани, ще остане въпрос за историята.

Днес играят Германия и Холандия, което гарантира сблъсъци. Руснаците си остават в Полша още 3 дни, докато дойде последният им мач от групата. Това също значи всеки ден по някой набит.

Хърватите срещат Испания и Италия, но те с когото и да играят, ще има сблъсъци. Задава се и среща на Англия с домакините...

До края на първенството ще четем далеч по-интересни хроники от улици и площади, отколкото за някои от мачовете, които без съмнение ще започнат да избледняват.

#1 янаки 13.06.2012 в 09:54:28

Ето ви нещо от euronews.com http://ru.euronews.com/2012/06/12/polish-and-russian-fans-clash-ahead-of-euro-2012-match-/

#2 greenstreet 13.06.2012 в 10:38:35

Малко преувеличава Дидро що се отнася до самото ЕП. Вярно е, че поляци и руснаци му отпуснаха края вчера, но като цяло засега гледаме изключително гостоприемно първенство. Най-приятното за мен е, че се провежда в сърцето на Европа и е пълно с чисто футболни фенове, а не с армии с вувузели, които бяха на стадиона само за да го напълнят.

#3 Scooby Doo 13.06.2012 в 11:03:30

И защо полицията им пречи да си празнуват феновете

#4 imperiall 13.06.2012 в 12:23:22

пфф. дебили.

#7 dedogo6 13.06.2012 в 13:21:02

Добре бе, какво значи фенове?Те не са отишли там за да гледат мач, а за да пият и да се бият.Това не са фенове, това е просто маса от пияни глупаци, които обаче харчат по някое евро , и за това всички са си свалили гащите, и чакат да е намазан с вазелин, ама не е.... .Парите ,които тия келемета ще оставят там, няма да стигнат за ремонта и застраховките на дори една трета от потрошените коли и заведения.Запалянковци ли?Фенове ли?Банда пияни простаци.... Извинявам се на тези, които наистина ходят за да гледат мач, но предполагам че и на тях не им е комфортно да ги тупа полицията по погрешка...

#8 Quick Trick 13.06.2012 в 13:29:20

Футболното хулиганство е необратим процес. За добро или лошо, то е част от модерната култура, нещо повече - то е начин на живот. Футболните хулигани са малко по-хард версия на антиглобалистите. Значи когато антиглобалисти могат да трошат и да се конфронтират с полицията - всичко е ок, когато националисти атакуват чужденци или гей-паради - почти ок, но когато футболен фен, умножен по сто, се развилнее - дайте да го разпнем. Не бих казал, че футболното хулиганство е проблем - проблем са нравите на обществото, в което живеем.

#9 post deluvian 13.06.2012 в 13:33:53

Има хора, за които футболната агитка е единствената им общност - там се чувстват приети и са фактор; а да чупят, да се бият и да рушат след мач, явно е начин за себеутвърждаване и за доказване на собствената им значимост и сила; пък и гледам, че навсякъде по света се толерира този начин на канализиране и изливане на агресията и недоволството. По-добре да трошат седалки на стадиони, отколкото да строшат некои глави, които го заслужават.

#12 strawsPulledAtRandom 13.06.2012 в 15:40:47

Квик трик, ма не бе, как ще е проблем футболното хулиганство... Защо да е проблем за някой, дето хич не се и интересува от футбол, че банда 15-годишни дебилчета са му откъртили огледалата и са му счупили джамовете на таратайката, само щото е паркирал на пътя на някоя прибираща се след загуба агитка? Или кво и пука на някоя тетка, дето още по-малко я интересува футбола, че същите пикльовци са изпочупили стъклата на автобуса, в който се вози? Или пък на мен кво ли ми пука, че от моите пари се плаща на няколко хиляди фуражки да ви пазят случайно да не се изпоизтрепите по стадиона? И откъде ти дойде на акъла да правиш сравнения с антиглобалисти и националисти? Те поне имат някаква идея срещу кого и защо насочват насилието си. Не коментирам дали са прави, просто казвам, че имат своите причини. Но какъв е смисълът някой да чупи, само щото е гледал 90 минути спорт, през това време е изпил три редки наливни бири и от това тестостеронът му е скочил като на културист в анаболен цикъл? Хайде, да чупи стадиона и главите на чуждия отбор, ок, не е болка за умиране. Ама защо трябва да изнасяш агресията си извън стадиона? Предполагам и на теб няма да ти е приятно докато си гледаш европейското с биричка в ръка, у вас да влязат 5-6 момчета от някой боксов клуб и да изпочупят ей така, за кеф, щото имат излишен тестостерон, а ти живееш близо до залата им. И после да те питат какво имаш против ММА. Кажи де, проблем ли ще е това за теб?

#13 vanko 13.06.2012 в 15:57:54

"Футболното хулиганство е необратим процес. За добро или лошо, то е част от модерната култура, нещо повече - то е начин на живот. Футболните хулигани са малко по-хард версия на антиглобалистите." Куики, този ник не е добър избор, щото явно мисълта ти тече много бавно Ето ти жокер - за какво се борят (точно това се опитват да правят!) антиглобалистите и за какво пикльовците, създаващи проблеми по футболните мачове??? Футболни фенове??? Друг път!!! Повечето то тях не са стъпвали на футболен терен през живота си

#15 tytyrytka 13.06.2012 в 20:53:08

изхода е само един: спрете футболните срещи по света! вместо футбол, на терена да видят 11 метли и лопатки и указателни адреси, къде има да се чисти като доброволец. да видим кой ще направи едно добро дело от футболните запалянковци? а побои... няяяяяяяяяяяяяяяяяяма да има.. елементарно!

#17 Quick Trick 15.06.2012 в 17:21:23

@strawsPulledAtRandom Сламка, недей да ми философстваш. Аз съм бил част от футболното хулиганство. Това, което вие смятате за "хулиганство", момчетата приемат като протест. Като мини-революция. Имат си и своята идеология. Вярно, има и тъпи парчета, но къде ли няма (тук са много). Естествено, че ще трошат - събират кинти за съботния мач цяла седмица, а на излизане от стадиона виждат кола, която струва колкото половината град. Покрай тази кола минава просяк, който рови из кофите. Некви промити чалгари се шляят самодоволно и си говорят за Азис. Днес е мача, утре започва новата седмица с всичките скучни ограничения и убийствено изнервящо робско ежедневие. Какво трябва да се направи? Ей, я виж там - още един символ на робския ред. Дай да му видим сметката! П.п. И не виждам въобще какво общо има ММА с футбола? Багата и той беше с некви аверчета, а некви не-ММА хулиганчета го развенчаха по един от многото възможни начини. Пожелавам му скорошно оздравяване, за него има надежда, за еснафското мислене - не.

#18 Voin 17.06.2012 в 16:12:40

Куики, рядко тъпо оправдание си измисли. Ама какво се чуя, ти сам си каза, че си бил част от тях... То и автобусните прозорци са много скъпи, затуй ви дразнят и ги чупите...символ на суперлукс... А ти знаеш ли колко време съм събирал парици а си купя мотора? Толкоз билето за мач не си похарчил сигурно, нищо, че моя е от евтините и малките, че и втора ръка. Да взема да троша всяка кола и мотор по пътя, дет са по- скъпички... Рядко тъпи парчета сте...

#19 brisko 21.06.2012 в 22:22:50

Не са хулигани тези, които ще тормозят незаинтересовани хора - това са комплексарски истории и във вс голяма група се намират по няколко такива. А това, че им показвате страха си само ги стимулира да ви изкарат душицата. Не са хулигани тези, които бият по-малка на брой тълпа. Бях във Варшава за една седмица по време на европейското и ще ви кажа, че беше напълно толерантно и в реда на нещата всичко, дори очаквах да е много по-зле. Още от понеделник, 24 ч преди мача, беше пълно с руснаци по центъра на Варшава. Имаше руснаци и руснаци - тези които си го търсеха, го намираха много бързо. Защо не се учудвате, че има много хора по клишпчетата, които наблюдават странично събитията и никой не ги закача. Отделно, като е толкова тежко положението, защо на Полша-Русия имаше 120 арестувани, а след последната титла на Легия Варшава за една вечер е имало 600 прибрани (пак само във Варшава)?!?! Отделно, руснаците, или по- скоро тези от тях, които провокираха стабилно преди парада, си го намериха. Просто се объркаха - на чужд терен са, където противникът си е вкъщи, а не всички руснаци могат да си позволят да дойдат. И, моля ви, не намесвайте бойните изкуства в хулиганството, защото първо стават хулигани, а след това тренират, за да им помогне в боевете. Повечето от т.нар. хулигани в БГ просто налитат с групата, а са мн далеч от каквото и да е ниво в боя. Лично за мен организирани боеве между групи няма нищо лошо - разбират се на определено място и участват само заинтересовани. Като нищо до няколко години ще си е спорт който се излъчва онлайн на живо. В БГ на Левски ЦСКА е много по-зле... По Варшава беше пълно с азиатци и чернокожи с шалчета и фланелки на Полша, а аз и компанията си говорехме на български и никой не ни каза гък. ХОРАТА ИСКАТ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАТ. Толкова от мен

Новините

Най-четените