Кървавите улици на Дака разкриват същността на брутална традиция

Столицата на Бангладеш - Дака - привлече вниманието на световните медии през последните дни с невиждани досега "кървави реки". Комбинацията от обилни дъждове и кръвта от хиляди заклани животни наводни улиците и оцвети водата в яркочервено (видео).

Шокиращите кадри от улиците на Дака обикалят мрежата от вторник насам, когато започнаха жертвоприношенията във връзка с края на мюсюлманския празник Ейд ал-Адха.

Празникът е по-познат по нашите ширини като Курбан Байрам и представлява традиция на ритуално жертвоприношение на животни, чрез която приключва хаджът в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.

Според легендата Ибрахим се съгласил да дари сина си в жертва на Бог, но Господ се смилил над него и му дал да убие овца вместо детето си. Именно за да почетат милостта на Господ към Ибрахим, много мюсюлмански семейства жертват овца, крава или теле, след което раздават месото на бедните.

Този празник е вторият по големина в мюсюлманския календар след Рамазан Байрам (Ейд ал-Фитр на арабски).

Властите в Дака определиха около 1000 места в града, където хората могат да убиват животни в името на традицията, но вместо това доста от местните жители предпочетоха да извършват жертвоприношенията на улицата, според Dhaka Tribune, цитиран от CNN.

В същото време в столицата на Бангладеш почти постоянно има наводнения, заради лошата отводнителна система на града.

Източник на видеото - YouTube

#1 boris 15.09.2016 в 13:21:29

Сто души атакуват вакуума, сто идиота си подават ръка, сто миража потъват в бездната, а някакъв тип си мели кайма. Много сенки разменят местата си, много искане тъне в мрак, едно петно се носи по вятъра, а някакъв тип си мели кайма! И никой не пита: "Защо?" ...а-а, това е машина за месо Много въжета дърпат кокала, големи надежди от ниско ниво, всичко това е част от машината, гадна машина и то за месо! Много тела се мачкат в трамваите, силна енергия загива така, разливат се новости, текат по релсите, а някакъв тип си мели кайма! Каймата, другари, е част от народа, месото се тика в казан - ей така, едни са гаднярите, други за Бога, но никой не пита: "Какво е кайма?" Сложна машина мели живота ни, всеки напредва натам без глава, никой не може да мисли повече, защото участва в тази игра!

#2 TheRock 15.09.2016 в 15:12:58

boris | 15.09.201613:21 Мдааа, страхотна песен на Милена Славова!

#3 cheung 15.09.2016 в 16:51:34

Нека започне лицемерното възмущение на западняците-месоядци СЕГА!

#4 Бам 15.09.2016 в 17:22:17

нема нищо лошо, това са културни особености, да си се колят като искат, не ми пречат, ама да си пазят скапаната култура у Бангладеш, а то кво става - вземат та се довлечат насам и почнат и тука да колят. После, аре десетилетие на бангладешкото интергриране и културно сближаване.

#5 e-mil 15.09.2016 в 22:22:29

"... в столицата на Бангладеш почти постоянно има наводнения, заради лошата отводнителна система на града." Глупости. Цялата държава е силно податлива на наводнения, поради 7-8 природни причини и още толкова човешки. Само че там няма къде да се прави отводняване, понеже страната е ниска. Все едно да правите отводняване в Холандия. Точно обратното е - една от многото причини е, че в Бангладеш лошо си поддържат дигите, т.е. защитата преди наводнения, а не отводняване след тях. Но и трябва да се признае, че само дигите не биха ги спасили. Там трябва сериозен комплекс и много скъп от мерки. Просто природата здраво ги натиска.

Новините

Най-четените