Речта от Каталуния, която никой не чу

Вчерашната емоционална реч на каталунския премиер Карлес Пучдемон предизвика много вълнения както в автономния регион, така и в Испания и в цяла Европа. Решението му да поиска мандат за обявяване на независимост, но да отложи самия акт, за да се търсят преговори с Испания, даде поле за множество коментари.

Всичко това обаче отклони темата от последвалата след минути реч на неговия основен политически противник в Каталуния - 36-годишната лидерка на либералната, антисепаратистка партия "Гражданите" Инес Аримадас, която осъди действията на Пучдемон, определяйки ги като част от миналото.

Нейната реч бе не по-малко силна и съдържаше послания за обединение, развитие в Европа и борба срещу "примитивния национализъм".

Тя заяви, че мнозинството каталунци се възприемат като каталунци, испанци и европейци и че те няма да позволят на регионални политици "да разбият сърцата им".

"Това е преврат. Никой в Европа няма да приеме декларация за независимост, независимо дали е отложена, забавена или на фази. Никой в Европа не ви подкрепя и никой в Европа не призна референдума. Само медиите в Каталуния, свързани с вас, признават резултата от него", обърна се тя към регионалното правителство, цитирана от OFFnews.

"Всички в Европа знаят, че вече 11 години вие следвате политиката на национализма. Национализмът сее разделение. Ето защо никой не ви подкрепя в Европа. В Европа национализмът се смята за пълна противоположност на това, което сме изградили, на основните ни ценности. Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност - във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство", коментира още тя.

"ЕС беше основан, именно за да се противопостави на примитивния национализъм. Вие грешите в кой век живеем, сега е ХХI век. Вие сте част от миналото. Днес вие отваряте кутията на Пандора и събуждате духа на сепаратизма в другите страни в Европа, а това е много опасно", заяви лидерката на "Гражданите".

Най-страшното, г-н Пучдемон, е че вие се опитвате да рушите единството не само с Испания, но и единството вътре в Каталуния. Вие направихте така, че днес всеки е срещу всеки в Каталуния. Моите родители, моите братя живеят в Андалусия. Не искам те да си издават паспорти, само за да ми дойдат на гости в Каталуния", завърши речта си Аримадас.

Инес Аримадас е част от политическата формация "Гражданите" от 2010 г. насам, като преди да застъпи на лидерския пост, тя е била и говорител на младежкото крило на партията. От 2012 г. е депутат в локалния парламент, а от 2015 г. е лидер на цялата опозиция срещу местното правителство.

Въпреки че е един от водещите политици на Каталуния, самата тя е родена в другия край на Испания - провинцията Саламанка.

В училище иска да стане археолог и проявява дълбок интерес към културата на Каталуния като дори научава каталунски с помощта на съученик.

През 2008 г. се мести в Барселона, а през 2010 г. започва да се интересува от политиката на партията "Гражданите", а година по-късно става говорител на младежките й структури.

#2 desita 11.10.2017 в 11:50:44

Белка Стрелка, за Вас очевидно ЕС се свежда до яйцата и електрическите крушки. Много битово разглеждате ЕК. А че в Испания от както се разплащат с евро, хората печелят по високи заплати, това очевидно не е важно. За това, че младите хора имат право да работят в държави, където се предлага повече работа, не се говори. Цялата икономика на Каталуния се крепи на износа към Испания и ЕС. Те иначе искат да продават безмитно в Испания и ЕС, но да не плащат данъци в Испания. Ами тия пари дето искат да ги спестят ще ги изхарчат за мита и ще изгубят, като продажбите им станат по-малко, защото продуктите им ще се оскъпят.

#3 скучко 11.10.2017 в 11:54:42

"... Европа днес не иска стени и граници, Европа строи мостове. А това, което вие предлагате, е пак да издигаме стени. Вие искате да командвате, а Европа днес говори за солидарност. Днес вие говорите за национална идентичност - във времена, когато Европа говори за свобода, равенство и братство", коментира още тя..." Браво на момАта! Настояшчий комсомолски секретар! Така пламенно ,в младежките ми години, се опитваха да ни облъчват щатните комсомолски секретари на ДКМС (Димитровски Комунистически Младежки Съюз). А от висотата на своята си трибуна да си чула нещо за "Европа на две скорости" и "Предверието Шенген"!? Бюрократите в ЕС го изродихте до пълна копаня, от която всеки богопомазан от вас, чиновниците може да гребе и то с лъжица която вие му връчите! Пфу, гнусно!

#5 explorer 11.10.2017 в 19:09:14

@Белка, много ми е интересно, при наличие на такъв главен прокурор, президент и премиер, на кого да се надявам ...и според теб на кого да вярваме? На сульо и пульо от джендема дошли на жълтите павета, или на родните велможи чиито бащи и деди ги коландрисваха в АОНСУ или на кречетала, като Волен, вицепремиера Симеонов и Слави? За мен лично, напредък е възможен единствено на базата на добрите практики от Европа, превърнати в политики. Не случайно сме на кръстопът. По време на турското робство и след това основно примера на запада ни е крепял, от там е идвал прогреса, та и до сега. натам изтича и по-предприемчивите и копнеещите за реализация, затуй единствено като част от Европа имаме шанс да вървим напред. Иначе ставаме само за Китайско, Руско или турско предмостие.

#6 Люба6а 11.10.2017 в 19:45:05

Скучко,кой ти напраска толкова минуси?!баси комунистическите мекерета,дето вонят сдес...не дай Боже да речеш да напишеш какво си почувствал и помислил...а колкото до проекта ЕС(ЕССР),създаден от чифутите,за да ГРАБЯТ обединено Старият Континент,това си е ФАКТ.Както е факт,че в момента,когато въведоха чифутското създание "евро" германците обедняха в 2 пъти автоматически...само че тези неща трябва да се знаят...то само с драскане не става...И дали се сещате какви заплати получават "политиците" ,които са едни обикновени чифутски слуги,спрямо останалото население в Европа?между другото: днес политици НЯМА-има агенти на банкерите,които говорят това,което банкерите им кажат...

#7 desita 11.10.2017 в 21:45:52

Белка Стрелка, ами аз предпочитам европейските политици, щото българските за долна дъска на кочина не стават. Аз така като се замисля, Ангела Меркел, Саркози и Юнкер са направили лично за мен повече, отколкото Б.Борисов, Корнелия Нинова или Ахмед Доган. За какъв суверенитет говорите. Този, дето позволява пладнешки обир на КТБ и фалит на всички банки през 1997г. ли? Не знам за Вас, но аз от българските политици бял ден не съм видяла. Ако на Вас толкова Ви харесват, приберете си ги в къщи да си ги отглеждате.

#8 Уточнител 11.10.2017 в 23:21:55

НЕ СЕ УЧУДВАЙТЕ ЧервеноРуската сгань, съвсем очаквано застана на страната на сепаратистите. Защо? Много просто: те искат тържество и въздигане на Великая Россия. Това може да стане само чрез разпадане на ЕС. Значи всеки опит за сепаратизъм ги радва и ги кара да сънуват щастливи сънища... Например, как в Кърджали искат автономия и се отцепват под крилото на Турция, а останалат част от територията се "присъединява" от Зелените човечета, към майка Россия, след "законен референдум". Естествено в съня си сганьта си представя, как от техната среда ще се излъчват губернатори и гаулайтери в Автономната Задунйская республика. Приятни сънища!

#9 Шамито 12.10.2017 в 17:38:53

Имам непреодолимото желание да разбера дали каталунците ще са като българите когато бяха народ и превърнаха обявяването на своята независимост в национален празник или ще са гей народ каквито сме в момента.Ако седнат да правят сметки какво ще загубят-със сигурност ще се простят с мечтата си за независимост.Ало каталунците.Независимост не се подарява.Тя се извоюва и изстрадва.И простичък въпрос.Какъв е проблема независима Каталуния да е член на ЕС ако се ръководи от неговите ценности?

#10 desita 12.10.2017 в 22:22:02

До всички, които не виждат проблем Каталуния да е част от ЕС. Да няма проблем, но ако сега се отцепи от Испания, поради чисто правно процедурни причини е невъзможно да остане част от ЕС. В момента Испания има договор за присъединяване към ЕС, а не Каталуния. Затова, Каталуния трябва като се обяви за нова държава, първо да бъде призната от всички Европейски държави за такава, а после да премине всички процедури по присъединяване към ЕС. Това ще отнеме години, а може и да не стане никога, защото Испания може да не признае държавата Каталуния и винаги да се възползва от правото си на вето и да гласува против приемането на Каталуния в ЕС. Приемането в ЕС става само единодушно със съгласието на всички държави членки. Това е причината и България да не влиза в Шенген. Просто винаги се намира една държава, която да гласува против.

#11 dedo adji 13.10.2017 в 00:59:52

Скучко е прав. Реч на комсомолски секретар. "Европа говори за свобода, равенство и братство" За пръв път в Европа тия думи са се чули по време на френската революция. И затракали гилотините, за да налагат светлите идеали. В наше време ги налагат по-хуманно, с полицейски палки. "Никой в Европа не ви подкрепя" Кой да ги подкрепи? Оядените чиновници от Брюксел ли или правителствата, в съзнанието на които витае призракът на собствените им несигурни етнически области? Кой в Европа е подкрепил желанието на българите за своя държава? Тогава не е имало европейски съюз, но е имало "европейски концерт" И диригентите му са налагали строго да не се чуе нота извън партитурата му, да не им наруши рахатлъка. Дисонантният акорд на Русия не е ударен за черните очи на българите а за имперски цели, но на 1000 години се случва интересите на една империя да съвпаднат с интересите на друг народ. Европейският съюз не е създаден за равенство и братство а за стомана и въглища, по късно и за други стоки. За търговия и бизнес. Глупави са опасенията на комсомолската секретарка, че родителите й щели да имат нужда от паспорти, за да я посетят. Да не би тя да има нужда от паспорт, за да посети Франция или Германия? Такава нужда може да настъпи само ако европа се обедини да третира нова Каталуня като чужда. А народа на изследователя го крепял през турско примерът на Европа. Изследователю, нещо си объркал народа. За твоя народ не знам, а българския го е крепяла да не се обезличи единствено православната вяра. А Европа е крепяла трона на султана. Чувал ли си народната песен "Христианска Европо, блуднице вавилонска"

#12 explorer 13.10.2017 в 08:26:32

@Дедо, хайде помисли си за примера на Левски и Ботев, най-светлите известни нам примери и виж как се е развила православната им вяра. Пък после можа и да си поговорим за това кое ни е извадило от Османската империя, защото робското съзнание, го гледам и до сега.

#13 dedo adji 13.10.2017 в 09:35:01

Изследователят, без православната вяра, след 500г. турско владичество нямаше да има Левски и Ботев а Лютви и Бекир. Вярно, че те не са били ревностни христиани, но и не са гледали на Европа със надежда и любов. Спомни си как Ботев нарича сърцето на европейската цивилизация - "столицата на разврата и тиранството, школата на шпионството и робството", а Левски почти не я споменава.

#14 explorer 13.10.2017 в 12:09:05

@дедо, нямам преки наблюдения от времето на турското робство, но имам от 50 години соц. На базата на своя опит и общуването с близките 2 предходни поколения, съм склонен да вярвам, че тезата че православната вяра е съхранила нашето национално самосъзнание е мит. Причината за това е проста, през изминалите само 45 години след ВСВ, Православието беше лишено от силата му и беше в положение на търпимост. Владиците като цяло, бяха в служба на държавната сигурност. Това е същото "снишаване", за което говори и бившият Първи, по повод на гласността и перестройката, но това не е вяра в Исус Христос. Да не говорим в битов план колко от ритуалите и празниците са езически по същността си, само прекръстени на някой светия. Затова считам че както наложеното отгоре, чрез покръстване по царска воля християнство не е пречупило чисто човешкия инат, на българският народ, така и сме оцелели през турско и информацията за други народи, които живеят по-добре на свобода, ни е давала надежда, която ни е крепяла през вековете.

Новините

Най-четените