Официално дойде краят на една от най-упоритите конспирации от последните месеци - че новият коронавирус е "изтърван от някоя лаборатория" с користни цели.
Едно от най-реномираните медицински издание - "Nature" - доказа със свое изследване, че новия щам на коронавируса е с напълно естествен произход. С други думи, не е създаден в някоя лаборатория с цел биологическа война.
Според авторите на изданието вирусът дълго време е пребивавал при животни, които са били естествен резервоар за него. При една от поредните мутации той просто е успял да прескочи от животно на човек, а в случая най-големите заподозрени, поне от животинската страна, са прилепите.
Друг възможен източник са змиите и панголините, още познати като люспеници.
Важно е да се отбележи, че това не са редовни деликатеси на трапезата на китайците, но все пак присъстват там под формата на различни ястия.
Затова и пазарът за морски дарове и диви животни в Ухан продължава да се смята за епицентъра на заразата от COVID-19. Това не е прецедент - вирусът SARS, който също е от рода на коронавирусите, се пръква в Южен Китай и отново се смята, че идва от фермери, които са консумирали прилепи.
Този път обаче китайските власти се изправиха пред далеч по-заразен и агресивен щам на коронавирусите и решиха да вземат спешни мерки. Аргументът им далеч не е само COVID-19. Консумирането на храни от пазарите за животни в страната редовно предизвиква тежки стомашни натравяния и то не само у несвикналите туристи.
Така в началото на март месец китайското правителство разпространи заповед, която строго забранява консумацията и отглеждането с цел консумация на диви животни.
Пекин вече осъзнава, че трябва да наложи строги мерки върху пазарите за дивеч, защото, както показва и разследването на "Nature", ако китайците продължат със старите си навици, върпос на време е възникването на нова епидемия.
Още през февруари дойде забраната за отглеждане и консумация на диви животни и се очаква по-късно тази година, когато ситуацията се стабилизира, забраната да прерасне в постоянен закон, гласуван от властите в Китай.
Но както посочват и от "Си Си Ен", краят на тази търговия далеч няма да е толкова лесен.
Културата на консумацията на такива ястия е дълбоко залегнала в китайската култура и дори е обвързана с редица ритуали. Различни части от дивите животни се използват и в традиционната медицина, за изработка на дрехи и аксесоари и за религиозни практики.
Китай не за първи път се опитва да се пребори с тези съмнителни традиции, тъй като на пазарите за животни хигиената е на много ниско ниво. През 2003 г. около епидемията от SARS се установява, че е възможно вирусът да е пренесен от животно на човек от циветите - дребен хищник от семейството на видрите.
В опит да се спре разпространението на заразата, сервирането на ястия с месо от цивети е напълно забранено, както и отглеждането им с цел продажба по фермерските пазари. По същото време Пекин се опитва да ограничи и продажбата на змийско месо, за които също се подозира, че пренасят SARS.
Но в чиниите на китайците продължават да се озовават различни диви животни под претекст, че това е отколешна традиция.
Местата за снабдяване с тези деликатеси си остават градските пазари като този в Ухан. Там клиентите могат да си купят разнообразни морски дарове и "стандартни" меса като свинско и пилешко. Освен това обаче се намират и кучета, цивети, змии и прилепи. Срещат се и находки като магарета, плъхове, язовци и лисици, които могат да бъдат заклани пред очите на купувача.
Съвсем логично е експертите по обществено здраве да искат да затворят веднъж завинаги тези пазари, преди от тях да е изпълзяла нова, по-страшна зараза.
"Всяко от тези животни, които се продават, носи някакви вируси", казва пред "Си Ен Ен" Лео Пун, професор по вирусология към Университета в Хонконг. Той уточнява, че всеки от тези вируси може да прескочи от животното в човека и да го зарази.
Пун обаче се притеснява, че забраната, която китайското правителство издава през февруари и се очаква спешно да превърне в постоянен закон с тежки наказания, може да се окаже неефикасна. Професорът се опасява, че търговията ще секне за няколко месеца или година, но няма да бъде изкоренена.
Той посочва, че консумацията на подобни животни е не само дълбоко залегнала традиция, но и символ на благосъстояние.
Деликатеси като циветите и змиите могат да достигнат много висока цена за килограм месо и така присъствието им на трапезата се смята за показател за благоденствие.
Освен това Пекин в момента не уточнява продажбата на кои точно животински видове ще бъде категорично забранена. Един от вариантите им е да използват като основа вече съществуващия Закон за защита на дивия живот, който класифицира циветите, вълците и язовците като част от дивата природа.
В този закон обаче не попадат плъховете и прилепите, които са преносители на голяма част от вирусите от рода на коронавирусите.
Друга пречка пред евентуалния закон е фактът, че тези пазари реално представляват индустрия за милиарди долари. Спонсорирано от правителството изследване от 2017 г. показва, че годишният оборот от тези пазари в Китай е около 7,3 млрд. долара. Забраната за функциониране на такъв колосален бизнес със сигурност ще понесе доста негативи.
Настроенията към рестрикциите, които китайските власти обмислят, също са противоречиви. Голяма част от гражданите на големите китайски градове като Пекин, Шанхай и Гуанджоу отношението към консумирането на диви животни е по-скоро негативно.
Над 80 на сто от тези китайци не одобряват яденето на дивеч като цивети, лисици и вълци.
В по-малките градове и в провинциите мисленето е по-различно - там малко над 50 процента смятат, че консумирането на дивечово месо е нередно. Данните са доказателство за думите на професор Пун от Хонконг - никоя култура и традиция не се променя за една нощ.
От списание "Nature" обаче предупреждават, че животните са преносител на редица зарази от рода на коронавирусите и е въпрос на време след COVID-19 и друг такъв вирус да прескочи от животно на човек.
Така че може би за Китай настава време, в което да реши дали не е по-добре да загърби традициите в името на общественото здраве и безопасност.