Фонини поднесе горчив "геврек" на Григор

Фабио Фонини взе гладиаторската битка с дъх на голям тенис с Григор Димитров със 7-6(9) 4-6 6-0. Българинът вече два пъти пречупи този съперник в рамките на сезон 2015, но италианецът обяви преди двубоя, че знае как да спечели и направи необходимото в мача от втори кръг на Мастърса в Рим под звучния съпровод на сънародниците му по трибуните.

Първият сета нажежи до червено обстановката на корта и по трибуните, защото мина през канонада от обрати и атрактивни разигравания. Двамата съперници стартираха много стабилно на сервис, но за Димитров този комфорт не продължи особено дълго и при 2-2 българинът не успя да се възползва от първия си начален удар и след ретур уинър и две непредизвикани грешки от форхенд, Фонини имаше своя брейкпойнт. Италианецът построи перфектно атаката си и с рутинно воле излезе напред в резултата.

Григор също показа зъби на ретур и при 3-4 се добра до 0-40. За съжаление, съперникът му спаси и трите точки, само че Димитров отказа да се предаде и създаде четвърти шанс, който вече не пропусна. При 6-5 и 0-30 за таланта ни проблясна надежда, но пред домашна публика Фонини демонстрира сериозно самочувствие и с лекота си подсигури тайбрека.

В него българинът веднага поведе с 2-0, но не удържа аванса си и смяната на полетата дойде при 3-3 точки. Балансът на силите се обърна и Фонини имаше два сетпойнта при 6-4, които обаче Григор уверено заличи. Нататък Димитров пропиля цели три сетпойнта, за да се стигне до 9-9, когато Фабио записа две поредни точки и открадна сета. Последното разиграване завърши с ужасяващ късмет за италианеца, след като волето му потанцува по филето на мрежата и тупна в полето на нашето момче.

Григор не се пречупи психически и при 2-2 във втория сет захапа здраво съперника. Вярно, позволи му да се измъкне от три брейкпойнта, но при четвъртия удари с пробив. За съжаление, това не се оказа достатъчно, за да прати сета на сметката му и с бекхенд минаващ удар в движение в стил "Рафаел Надал", италианецът си осигури рибрейк. Мрежата отново помогна на Фонини в ключов момент при 3-3 и 30-30 и италианецът излезе напред в резултата.

Днес Димитров наистина впечатли със своята непримиримост и не само, че проби отново за 5-4, но и се възкръстна от 0-40, за да изравни сетовете с пет поредни точки до 6-4 след час и 52 минути игра. В началото на решителния сет късметът отново избра Фонини. Григор позволи на италианеца от 40-0 да стигне до брейкпойнт, след което волето на съперника кацна на линията и пробивът за 2-0 беше факт.

Фонини бързо затвърди и с изящен прехвърлящ удар направи 15-40. Григор отрази първия брейкпойнт и изхвърли съперника от корта при втория с класен начален удар, но сбърка ужасяващо с удара над глава и на практика предаде мача при 0-40. Фонини фиксира крайния резултата с 6-0 в третия сет и ще излезе срещу Томаш Бердих в следващия кръг.

Новините

Най-четените