Италианската рецепта за дълъг живот: Стабилното семейство и добрите приятели

На какво се дължи дълголетието при хората? Правилна диета? Вероятно да. Спокоен живот без излишни натоварвания? Може би. Генетични предпоставки? Много вероятно...

Факторите със сигурност са много и разнообразни. Към тях обаче спокойно можем да прибавим и още нещо - социалният живот - семейните връзки, верните приятели, животът в собствента ти общност. Те също не са за пренебрегване.

Ако не вярвате, Адолфо Мелис, който живее на остров Сардиния, в Италия, е свидетелство за този начин на мислене.

Той може да е на 94, но казва, че се чувства като 50. И продължава да е изключително активен за възрастта си - впечатляващ играч на билярд, той не се нуждае дори от очилата, за да чете сутрешния вестник.

Освен това всяка сутрин Мелис става достатъчно рано, за да сервира кафе от 6 часа сутринта в кафенето си. Важният момент тук обаче е, че всичките му клиенти са и негови приятели. И мнозина се чудят какво наистина стои зад този тонус, на който се радва възрастния мъж на тези си години.

Д-р Джани Пес изследва населението на тази област - една от световните "Сини зони" - места по света, където населението се радва на изключителна по-голяма от нормалната продължителност на живота. Мнението на доктора - хората в Сардиния успяват да достигнат това завидно дълголетие, защото поддържат по-здравословен начин на живот с повече активност на открито и най-вече - защото поддържат силна връзка с хората от общността си.

Местната общност е силна и подкрепя старите хора. Например, в село Арзана в Сардиния няма домове за сестрински грижи, защото там възрастните хора остават в семейството до края на живота си, а при нужда съседите помагат. И това е общоприетият начин за справяне с нещата, обяснява Пес.

Според преглед на данните от общо 148 научни изследвания рискът от влошаване на здравословното състояние при хората на и над средната възраст, които имат по-малки социални връзки или никакви, е до 50% по-висок, отколкото при тези, които се радват на компанията и приятелството на околните. Доказано е, че социалната изолация има по-голям ефект върху високото кръвно налягане, отколкото например диабетът в напреднала възраст.

Според Лиса Беркман, професор по обществена политика, епидемиологията и здраве на населението в Харвард, социалната изолация носи със себе си рискове от влошаване на здравословното състояние и смърт, почти равносилни на тези от тютюнопушенето или други вредни за организма навици.

Експертите се съгласяват, че една социална активност като цяло крепи добре здравето на човек - споделянето на хапване в приятна компания - добра храна и весел разговор. Самият Мелис така редовно се наслаждава на вечеря с приятели и семейството.

Хората, които са социално свързани са склонни да се хранят заедно, каза Беркман. Тя вярва, че по този начин те са склонни да избягват да ядат от онези вредни храни, които се използват най-често при храненето от стрес.

"Това, което знаем е, че хората, които имат силни социални връзки, обикновено не са толкова затлъстели", добавя тя.

Най-очевидната причина за социализацията, която влияе добре на хората, е, че социалните личности се отнасят по-добре към собственото си здраве, смята тя.

"Хората със силни връзки са склонни да ядат по-добре, да пушат по-малко и да са малко по-физически активни. На свой ред, хората със стресови взаимоотношения обикновено имат нездравословно поведение, като например по-малко здравословно хранене и повече пушене. В редица проучвания тези поведения се оказаха важни", допълва Беркман.

Стресът и напрежението от липсата на човешки контакт обикновено могат да направят хората по-податливи на опасностите за здравето, тъй като тези фактори отслабват имунната система.

"Когато изолирани хора са изложени на инфекциозен агент, те са по-уязвими към нея. Ето защо прекъсването може да направи хората по-податливи на инфекциозни заболявания, като студ или туберкулоза или дори прогресия на СПИН", обяснява Беркман.

Изследванията още от 1900 г. показват опасността от липса на социални връзки. Но точните причини за това не са уточнени.

"Вероятно вече над 40 години хората се опитват да разберат защо междучовешките отношения всъщност могат да повлияят на здравето и благосъстоянието на хората", коментира Джанел Джоунс, преподавател по социална психология в Лондонския университет "Кралица Мери".

Възможен отговор на въпроса защо социализирането влияе добре върху здравето ни, може да се крие в човешкия мозък. Хората, които изграждат по-големи мрежи от контакти и приятели, впоследствие се оказва, че имат по-висока толерантност към болка. Това се вижда в експеримент от 2016 г. на Катерина Джонсън, научен сътрудник в катедрата по експериментална психология към Оксфордския университет. В него са взели участие 107 души.

Изследването показва, че участниците с повече приятели са издържали тест за болка - клекнал срещу стената с извити крака под ъгъл от 90 градуса - за по-дълго време.

"Може да звучи малко странно, но всъщност очаквахме да получим този резултат, защото смятаме, че тази връзка е свързана с активността на химикал в мозъка, наречен ендорфин. Това е естественото болкоуспокояващо на организма и то е по-силно и от морфина. Ендорфинът помага да се намали начинът, по който подлагаме на стрес организма, независимо дали е физическа или социална болка", коментира Джонсън.

Този химикал има и втора важна роля - създава положително усещане в човек, когато е заобиколен от хора, които са му симпатични, интересни и приятни.

Така, според Катерина Джонсън, мозъците на онези хора, които имат повече приятели, се адаптират към по-висока активност на ендорфина, и съответно това може да води до по-високата толерантност към болка.

Ключовото послание е, че "нашите междучовешки отношения не са просто част от социалния ни живот. Те всъщност са неразделна част от нашето физическо и психическо благополучие", обяснява Джонсън.

Така че най-добрата рецепта за дълголетие и добро здраве включва добро хапване, приятната разходка навън и малко физическа активност, но истински завършена е тя, когато се добавят семейството и приятелите. Най-малкото защото всяко от тези неща е по-приятно и по-пълноценно, когато се прави в добра компания.

Новините

Най-четените