В българския вариант на Hell's Kitchen финалистите рядко постигат колосален успех.
Американският формат обаче представлява мощен трамплин към върховете на кулинарията под ръководството на самия Гордън Рамзи. Победителката от 10-ия сезон на риалитито може да го потвърди от първо лице, след като и до днес е сред най-ценните служители на Рамзи във веригата му ресторанти.
Тя е Кристина Уилсън, която пред Mashed разкрива, че на предварителните кастинги дори не са я помолили да готви, а само са я интервюирали. А споделя и още тайни от кухнята - буквално и преносно...
Уилсън казва, че преминава през две прослушвания, на които обаче само разказва биографията си.
Категорична е, че това е напълно нарочно, за да може претендентите да си помислят, че са изключително умели в готвенето и това да ги подхлъзне.
"Хората си мислят: О, да, аз съм най-добрият наоколо, а после се изправяме пред Гордън Рамзи и нещата се променят", обяснява топ готвачката.

И в САЩ, както и в България, първото изпитание е участниците да сготвят ястието, което смятат за най-специално и което приемат, че умеят най-добре.
В този първи епизод Кристина успява да очарова Рамзи със свинско с глазура от меласа и гарнитура от тиква, а във финалния трупа червени точки със салата от гриловани аспержи и яйца. Е, трупа и черни точки, когато например не успява да приготви телешко "Уелингтън".
Това, което ѝ спечелва голямата награда, пък са севиче от скариди с плодове и свинско филе с гарнитура от зелен боб и горгонзола.
Уилсън грабва не само паричната премия от 250 хиляди долара, но и веднага е приета за ускорен 6-месечен готварски курс, който се провежда в няколко от ресторантите на прочутия водещ на Hell's Kitchen.
Оттам нататък пътя за нея е само напред и нагоре.
••• Ето на какво учи децата си самият Гордън Рамзи:
Кристина става помощник-готвач и ментор на червените отбори в предаването за няколко сезона напред.
След това е назначена за помощник-главен готвач в ресторант на Рамзи във Филаделфия, а после - за главен готвач в заведението му в Лас Вегас. През 2015 г. става кулинарен директор на американската верига ресторанти на шеф-готвача, а през 2020 г. е обявена за вицепрезидент на северноамериканската му академия.
Междувременно не спира да разказва за преживяването си в предаването, за интересните случки зад кулисите и за съветите, които би дала на други готвачи. Една от важните подробности, които Уилсън признава за формата е, че на снимачната площадка винаги присъства и адвокат.

Да, точно така, американските продуценти са се презастраховали. Докато у нас СЕМ тепърва ще се чуди как да санкционира предаването заради поведението на водещия, в САЩ подобни казуси се тушират още при заснемането.
За да няма юридически спорове, на състезателите е забранено и да слушат музика, докато са в общежитието си. Те не разполагат и със средства за писане, със смартфони или дори със старомодни телефони.
Кристина Уилсън подчертава, че в Hell's Kitchen участниците нямат никаква информация какви предизвикателства им предстоят.
••• Тук сме събрали някои от най-оригиналните обиди на Рамзи, които изрича в Hell's Kitchen:
"Това е най-хубавата част да си в предаването - никога не знаеш накъде ще те отведе то", обяснява тя за Tasting Table.
Уилсън добавя, че докато готвачите са във формата, в движение научават някои от най-важните неща, които ще ги направят истински добри в професията. Макар че един от основните ѝ съвети би учудил мнозина, особено в родния формат.
Тя смята, че сред най-ключовите навици за всеки готвач е да поддържа ножовете си изрядно остри и наточени.
"Едно от най-съкрушителните неща, които виждам, е състезателите да се отнасят лошо към ножовете си", откровена е Уилсън.
Друга безценна нейна насока е претендентите за голямата награда да научат наизуст различните начини за транжиране и филетиране на месо и риба, защото със сигурност Рамзи ще ги изпитва не веднъж и два пъти за това умение.
Оттам нататък Уилсън смята, че успехът е въпрос на постоянство, упоритост и малко късмет. Като например да впечатлиш самия Рамзи дотолкова, че да се превърнеш в дясната му ръка.