Франция срещу #слабите

Паниката и обсесията по възприемането на женските тела доминираше във Франция, след прокарването на нов закон, който криминализира публикуването на снимки на суперслаби жени.

Законът е насочен срещу уеб сайтовете и онлайн съдържанието, които насърчават анорексията, и наказва дистрибуторите на съдържание, което "провокира у хората желание за прекомерно отслабване" с глоба от 10 000 евро и до една година затвор.

Решението идва във време, когато Франция преследва модната индустрия, защото си затваря очите за парада по подиумите на болезнено изпъкнали ключици и изпити лица.

Миналия месец Франция се отказа от отдавнашното предложение да бъде забранен показът на болезнено слаби модели на модния подуим, тъй като това нарушава законите срещу дискриминацията на работното място.

Същата забрана обещаваше да глобява агенциите за модели по 75 000 евро, ако техните модели не се съгласяват с рутинни проверки на индекса на телесна маса (BMI), или ако привлекат модел, чийто индекс на телесна маса е под 18. (В САЩ хората с BMI 18.5 се считат за "твърде слаби".)

Депутатите, които гласуваха да бъде въведено новото решение в четвъртък - поправка в настоящия закон за общественото здраве - твърдят, че това ще спомогне за понижаване на нивата на анорексия във Франция, където около 40 000 души страдат от това хранително разстройство.

Решението е специално насочено срещу социални медии като Instagram и Tumblr, където някои потребители качват снимки и мемета, възхваляващи слабата фигура и насърчаващи телесната дисморфия.

Как обаче Франция ще регулира вездесъщите "луфтове", хаштаговете #thinspo и меметата от сорта на "нищо не е толкова вкусно, колкото чувството да си слаб"?

Какво може да се квалифицира като "провокиране на хората към прекалено отслабване" и "насърчаване на прекомерни ограничения на диетата" в модните и лайфстайл уеб сайтове? Дали законът ще обхване и масовите потребители? И как точно цензурата ще излекува обществото от про-анорексичните му тенденции?

Всъщност, новата поправка повдига милиарди други въпроси отвъд чисто механичните аспекти на прилагането й.

Тя предполага, че обществото не може да се саморегулира; че сме се съобразявали с нездравословни стандарти за красота и можем да оцелеем, само ако правителството активно се намеси.

И все пак изглежда малко вероятно, че налагането на глоби върху конформистите ще промени мисленето им. Нито пък хвърлянето на психически нестабилните хора зад решетките ще ги излекува от измъчващите ги проблеми.

Тези, които са гласували за поправката, може и да са го сторили с добри намерения, но има твърде малко доказателства, че преследването по законов път влияе на реакцията на хората - или на обществото като цяло - към разпространението на вредни нагласи за човешкото тяло онлайн.

Доклад от 2013 г. на Френския национален център за научни изследвания констатира, че повечето хора, които имат склонност към "про-анорексично" съдържание онлайн, вече страдат от хранително разстройство.

А дори хората, които търсят тези социални мрежи със саморазрушителни мисли, в крайна сметка си тръгват с подкрепа в позитивна насока.

В крайна сметка новият закон може да навреди точно на хората, които се опитва да защити.

Ако не друго, той засилва паниката за тежкото състояние на женското възприемане на тялото. А последното, което ни е нужно, са паникьорски призиви "на оръжие" за още по-голямо нормиране и регулиране на женското тяло.

#1 Читателят 04.04.2015 в 10:34:36

По начало считам свръхрегулацията за вредна. Някои обществени отношения се регулират с норми на морала, с възпитание на естетически ценности, с изразено обществено мнение и т.н. Въвеждането на законодателни бариери в такива случаи, говори за неспособността на държавата да обедини обществото върху общи ценности и е признак за разпокъсване и загуба на единство в социалната система.

#3 pomaro 04.04.2015 в 10:51:59

И в същото време, ако кажеш на някой свръх тлъст и мазен, че е дебел ще те осъди и скъпо ще си платиш... А честно казано затлъстяването взима много повече жертви годишно от анорексията(повече от тютюнопушенето даже). Живеем в най- прецаканото време... Държавата ти се меси във всичко, а същото време важните проблеми са неглижирани...

#7 ImaIma 04.04.2015 в 16:35:45

Логиката предполагам е следната "Като си мега слаб нямаш място под прожекторите" защо? Защото влияеш лошо на околните. При жените е важно да си слаб, СЛАБ, а при мъжете мускул, МУСКУЛ! И при двата варианта е важно огледалото и при двете не е толкова здравословно.

#8 veselavesela 04.04.2015 в 17:39:56

Анорексията е дълбок психологически проблем, обвързан с депресии, обсесивни състояния и големи проблеми с личността, който не се свежда до "Искам да съм манекенка". ........................................................................................... Може да не се свежда до : " Искам да съм манекенка ", но определено налаганите стереотипи за женска хубост : изпостелели лица, скули, които всеки момент ще пробият кожата на лицето, крака , толкова изкривени от слабост, че куче с погача може да мине м/у тях , оказват влияние върху крехките "тийн ейдж" /замислете се, защо се наричат така годините от 12 до 19/ . Поради тази причина най-често жертвите на анорексията са в крехките пубертетски години. Психологически проблем може и да има, имало е и преди, но отключването спомогнато от масовото нашествие на мумии по екраните е факт. А анорексия / с малки изключения/ не се лекува. Дори "ангелите" на китайското бельо, колкото и да изглежат здрави и фини , са подложени на голям стрес, диети и пр. Пример-прекрасната преди и ужасна сега - candice swanepoel. Всъщност, като се замися, Европа и холивудската част от Америка са единствените географски ширини, където грозно слабите имат шанс да се котират.

#9 boris 04.04.2015 в 17:48:36

От нашето село, мамо, от нашето село, най-обичам Вела, мамо, оти е дебела! Я и викам, че я либим - тя ми се кикоти, я и викам да я цунем - тя ми вика "- оти?"

#10 Дракон с кисело зеле 04.04.2015 в 18:10:28

Какви стереотипи, веселавесела? Кристина Хендрикс се води за една от най-красивите актриси на телевизионния екран, а не е под седемдесет и пет кила по никакъв начин. А, освен всичко друго, е и в пъти по-известна от почти всяка топ-манекенка. Няма стереотип, че слабите са красиви. Просто няма.

#11 Борката 04.04.2015 в 19:39:41

Втората снимка-уникална!

#14 veselavesela 05.04.2015 в 12:16:53

Когато има болезнен и деликатен проблем, последното, което ни трябва, е държавата да се намесва с някакви безумни регулации. ----------------------------------------------------- Проблемът е здравословен / никой, разбира се не коментира хранещите се, прекалено слаби жени - това си е ген/, и като такъв смятам, че е разумно държавата да вземе отношение. Както при епидемии, пандемии и пр. Толкова ли е трудно да се разбере, че анорексията в един момент престава да бъде "личен избор" ?! Иде реч за психическото здраве на млади в разцвета на живота си хора. И това не е работа на психолози, психиатри и пр. Поне в началото. Идеята е да се премахнат предпоставките за последващото състояние, което/ повтарям/ най-често е с летален изход. Огромен брой момичета, жени в по-зряла възраст се самоизмъчват с безброй диети, хапове, чайове и к'во ли не - показателни са милиардите , които всеки месец се наливат в тази индустрия. Отделно, не вярвам, че има човек, който да не е чувал,че момичетата масово бленуват за слаби фигури. Сещам се веднага за една поп-фолк звезда/ знае се, че в БГ голяма част от подрастващите им подражават/. Тази певица, която не бях мяркала от години и която си спомнях , като момиче с прекрасна фигура, се беве превърнала в ...ужас.

#16 veselavesela 05.04.2015 в 14:53:41

Ако някой не схваща идеята за външният вид и отключването на АНОРЕКСИЯ, като психично разстройство,/ защото всички знаем, колко различни видове психични разстройства има/, значи не е чел това, което е необходимо! Колкото до споменатите девойки/ моделите на ВС - констатирах проблем, очевАден с една от тях. А не е само тя и очевАдната причина е страх от надвишаване опр. тегло. Това е началото. Хаповете и чайовете , които "хептен" не помагат са още едно начало. Колкото до А. Лима и др. ангелчета, по-скоро бих казала: " Дай Боже всекиму достатъчно самочувствие, че да намира физиката си достатъчно привлекателна, дори реално да няма нищо общо с тях. Или поне въображение, че да си повярва. "

#17 Skrita_Sila_M 05.04.2015 в 14:54:38

До Мануела: Евала само за този лаф "Задникът с размерите на Съветска Русия на Ким Кардашиян"

#18 Skrita_Sila_M 05.04.2015 в 14:58:43

До veselavesela "Всъщност, като се замися, Европа и холивудската част от Америка са единствените географски ширини, където грозно слабите имат шанс да се котират." Еми къв ти е проблема тогава, местиш се в Диарбекир например и готово, само недей да ни давъш акъли какви жени да харесваме

#19 veselavesela 05.04.2015 в 15:06:05

Няма да ме вземат в Диарбекир На 1.80 см. 68 кг. са прекалено малко за там. А, ти си харесвай , каквото искаш и когото искаш - темата е друга. Трудно ли ти е да схванеш?

#21 veselavesela 05.04.2015 в 17:05:04

"да - само някои хора са предразположени към анорексия ..." ---------------------------- Деяне, що не погледнеш статистиката - 40 000 / установени / във Франция само. Забраната за налагане на костеливи модели е точно това - превенция. Колкото до навъдилите се тумбести момиченца, може пък и ти на тях да им изглеждаш прекалено хърбав, капиш? Тези са си добре, коментирам другият тип -обикновено перфеционистки , с високи критерии и пр. девойки или пък ужасно ниско самочувствие, чиито усилия , не се увенчават с желаните резултати. И още едно "да", бъкащите до безобразие филми с насилие са причина/ не винаги основна, но причина/ за подражание и "отключване " на психопатии. Факт! След университета реших да уча психология. Изкарах точно семестър и половина, време достатъчно , за да разбера , че единственият , който може донякъде да "влезе в мозъка" на човек е ПСИХИАТЪР. Другото са алабализми. ПП Мнението ми за всички останали психотерапевти е лично и не цели да обиди практикуващите такива.

#26 Дракон с кисело зеле 06.04.2015 в 21:08:59

Вероятно ТИ не си чула за Кейт Мос, Миранда Кер, Бар Рафаели, Наталия Водянова, Андриана Лима, Жизел Бюндхен и много, много други. --- Свещена глупост. Не че нещо, обаче в момента задните принадлежности на Ким Кардашиян са в пъти по-известни от тези модели. Това е просто факт. Другите споменати от Мануела не-толкова-кльощави също са много по-известни. Също факт. Красавици много, стандарти за красота - също много. Точно кльощавите манекенки с нищо не са виновни за депресията на анорексичните кифли, които не се чувстват добре в тялото си. (Да, изразявам се грубо и некорестно донемайкъде, знам.) Нито за калпавото здраве на тези, които нямат воля за упражнения и разчитат да отслабнат само с гладуване. Защо трябва да се забранява на девойки като тази на втората снимка - която, впрочем, изглежда прекрасно и в доста по-добро здравословно състояние от повечето жени с нормален индекс на телесната маса... Забравих си мисълта... А, да. Защо трябва да се забранява на такива момичета да работят? И следва ли по същата логика да забраним и бодибилдинга, защото налагал нереалистични стандарти и заради хора като Шварценегер младежите се тъпчат с анаболи и си докарват какви ли не проблеми? Въобще, присетих се за тази картинка: http://i.imgur.com/MMdocdc.jpg

#28 Дракон с кисело зеле 06.04.2015 в 23:08:16

Това, че френското правителство е решило някаква глупост, не означава, че решението е правилно. И да, прочетох линковете. Прочетох статиите още когато излязоха. Какво точно доказа с тях?

Новините

Най-четените