Те не искат да имат деца

Да бъдеш родител не е за всеки, особено през 2016 година. Някои от най-големите световни звезди избират да нямат деца и шумно огласяват избора си. Вместо да създават потомство, те мечтаят да имат повече време за себе си, да се фокусират върху любимия човек и други инициативи, свързани с хората.

Актрисата Ким Катрал например предизвика скандал, предефинирайки майчинството. Култовата Саманта Джоунс няма деца, както няма деца и актрисата, която я митологизира през годините. Тя обаче се определи като "майка". С три брака зад гърба си и няколко предполагаеми афери, 59-годишната блондинка разбуни духовете с последното си интервю за BBC радио, когато призна, че определението „бездетна" я обижда. Самата дума „бездетна", особено частицата „без", предизвиква усещане за малоценност, за осакатяване, което Картал не приема за себе си.

„Аз съм ментор на много прохождащи актьори, имам племенници, с които съм в чудесни отношения и с които сме преживели заедно трудности. В днешно време съществуват начини да бъдеш майка, но без името ти да стои върху свидетелството за раждане на детето", каза актрисата преди време.

Години наред медиите сверяваха биологичния часовник на Дженифър Анистън - и още продължават, въпреки че наскоро тя най-сетне се омъжи.

В галерията ви предлагаме няколко имена, които няма да се сдобият с поколение, но нямат против да аргументират избора си.

#1 Шамито 08.05.2016 в 14:26:58

Статия за най големите човешки ЕГОИСТИ.

#2 An 08.05.2016 в 15:19:49

И какво е егоистичното? Може да не стават за родители, може да мислят, че това не е за тях, може да искат да помогнат на околните и света по друг начин. Значи те са егоисти, ама хората, които живеят в порутени колиби, в Африка или Афганистан и знаят, че обричат децата си на ужасен живот, не са?! Как това не е егоистично, щом знаеш, че не може да ги гледаш тези деца, а пак ги раждаш и то не едно, а много?! Ако повечето хора мислеха, че имането на деца е избор и много голяма отговорност, която не е за всеки (както мислят и тези актьори), светът щеше да е много по-добро място и щеше да има много по-малко страдание.

#3 Шамито 08.05.2016 в 15:30:22

Ако човечеството спазваше ценностите на АН досега да е изчезнало.Възпроизводството е ценност.Оцеляването е борба.А егоиста е достатъчно перверзен да се крие зад загрижеността че децата щели да страдат.А твоята роля човеко е да направиш всичко възможно да оцелеят.

#4 An 08.05.2016 в 15:41:36

В момента има над 7 милиарда души, като се очаква да достигнат 9 милиарда до края на века. Хората, които не искат деца са по принцип около 5% максимум от обществото на всяка държава. Не мисля, че ще има проблем за оцеляването на света, ако 5% от обществото на всяка държава няма деца. И да, мисля, че ако всички хора гледаха на имането на деца повече като на отговорност и по-малко като на някакво задължение (което ако не се изпълни, ще бъдеш изолиран от обществото), нямаше сега да гледаме циганки с по 10 деца, африканци с по 20 деца, мюсюлмани женени с не знам си колко жени, народили редица деца, а щеше има по-малки и по-щастливи семейства. А хората които не искат да имат деца, просто няма да имат. Не както е сега, дай защото обществото казало че трябва, да раждаме деца. Пък това дали ще ги мачкаме, дали ще ги гледаме добре, дали имаме парите, майната му, важното е да угодим на обществото.

#9 mirodes 09.05.2016 в 07:46:21

Не знам за жените,но мога да коментирам нещата по отношение на мъжете,защото съм мъж.По-рано бяха споменати известните мъже,които нямат деца.При положение,че са милионери и милиони здрави и красиви жени искат да имат връзка с тях и да им родят деца.Това са най-големите глупаци на света.Най-важното нещо на света е да оставиш поколение след себе си.Природата го е определила и ако щеш сто роли във филми да си изиграл,или милиарди да си натрупал това няма никакво значение щом не си оставил поколение.Още повече богатите и известните мъже няма нужда да сменят памперси или да се притесняват за финансовото благополучие на децата си.Пример е Еди Мърфи,който има 9 деца.И тези негови деца ще пренесат гените му през столетията,докато всичко свързано с тези,дето са без деца, приключва след смъртта им.

#10 Реалист-2 09.05.2016 в 10:23:58

"докато всичко свързано с тези,дето са без деца, приключва след смъртта им." - като пукна, 'найш колко ми дреме :D

#11 el739 09.05.2016 в 11:45:57

Извън темета, но все пак: Кондолиза Райс никога не е била държавен глава на САЩ. Държавен секретар, да...

#12 Fifi 09.05.2016 в 12:40:54

Аз имам три деца и не съжалявам нито за миг за избора си. Но смятам, че всеки има право на избор (доколкото зависи от него) дали да създава поколение или не. Определено не на всички хора им се отдава да бъдат родители и да възпитават деца и не виждам нищо осъдително или егоистично в това. Светът би бил едно доста по-добро място ако всеки успее да осъзнае тези неща и ако с енамали броят на нежеланите деца.

#13 deowin 09.05.2016 в 20:44:35

>има какво друго да оставя след себе си. освен ако не сте от ранга на Айнщайн, Бетовен или Микеланджело или не откриете лекарство против рака Това, че никой не го бърка какво си ял приживе, не означава, че единственият начин да оставиш по-трайна следа в историята от разлагащия си труп, е да се размножиш. Най-простият и очевиден пример за хора, които безпорно оставят трайна следа, са учителите. Докторите също - спасен живот има същите практични следствия като създаден живот. Тоест, не се оправдавай с това, че не си Айнщайн, за избора си да се размножиш и допринесеш към и без това доволно тежкия човешки товар на планетата. Tова, че не си гений, не те оправдава, не ти дава право, и определено не ти вменява задължението да се размножаваш. Себичният ген те тласка към това, дори и ако би било в ущърб на еволюцията.

#14 deowin 09.05.2016 в 20:50:05

Апропо, тези, които казвате, че имате деца, защото го чувствате като задължение да продължите човешкия род - бихте допринесли съществено повече ако осиновите вече съществуващи деца без родители, тях вече ги има, а бъдещето им не е кой знае колко светло без грижата на родители. Тоест, ако наистина грижата за бъдещето на човешкия род ви беше основният мотиватор, то би трябвало да осиновявате, а не да раждате още и още деца, защото е очевидно по-оптималния избор. Ако не осиновявате, а раждате, имайте доблестта да признаете, че си е вид егоизъм. Защото наистина е. Голяма част от човешката мъка идва от опити да се избегне признаването на това, което не ни е удобно. В това отношение и аз съм егоист и нямам никакъв проблем да го призная.

Новините

Най-четените