Дори и не всички да са запознати с конкретните разлики между веган и вегетарианец, за никого не е тайна, че и двете са супер модерни.
За разликите сега няма да говорим, но общото е, че и вегани и вегетарианци не консумират месо. Ако сте решили да последвате този тренд или просто не си падате по месо, е добре да имате предвид какво би означавало за организма ви пълното му изключване. Все пак това е важно и за отказа от която и да е група храни или при самоинициативни диети - първо да се информирате.
Диетолози и здравни експерти се обединяват около няколко основни неща, за които да се внимава при спиране на месото. Едно от тях, което особено важи за дамите, е опасността от анемия.
Видовете анемия и причините за тях са различни, но най-общо състоянието възниква, ако тялото произвежда твърде малко червени кръвни телца, унищожава твърде много от тях или ги губи (при кръвозагуба например). Тези клетки съдържат хемоглобин, който по същество е протеин, разнасящ кислород в организма, и се считат за "помощници" на имунитета да се бори с инфекции.
Най-широко разпространената анемия, свързана с храненето, е желязо-дефицитната и се дължи на продължително и прогресивно намаляване на резервите от желязо в организма. Подобни състояния рядко се лекуват само с месо, но по правило растителната храна е сравнително по-бедна на желязо от животинските продукти.
Месата се считат за добър източник на желязо, особено червеното, като начело в списъка стоят телешкото месо и черният дроб. Затова ако зачерквате месото от менюто си, диетолозите препоръчват да наблегнете на спанак, кашу, бобови храни, елда, черен шоколад, нар и др.
При отказ от месо, трябва да се следи и за достатъчно разнообразен прием на плодове, зеленчуци, ядки и зърнени култури, които да поддържат важните витамини и минерали в организма.
Експертите по здравословно хранене препоръчват продукти, съдържащи витамините D и B12. Витамин В12 може да бъде открит в продукти с мая, както и съдържащи соя, а добър източник на витамин D са яйцата, житните растения и някои видове млека.
Ако червеното месо е полезно за нивата на желязо в организма обаче, то според някои изследвания е свързано с болести на сърцето, заради веществото карнитин. Мащабни проучвания допълват, че рискът от исхемична болест на сърцето при вегетарианци е с 24% по-нисък от случаите при месоядни.
А в подкрепа на отказа от месо често се цитира доклад на Световната здравна организация (СЗО) отпреди няколко години, според който преработеното месо е канцерогенно и консумацията му може да причини някои видове рак. За преработени се водят месата, които са осолени, консервирани или опушени с цел подобряване на вкуса или с цел съхранение, като бекон, колбаси, шунка и др.
СЗО обаче уточнява, че целта на доклада е да се обърне внимание на влаганите в обработката на месото вещества, както и да се затегне техният контрол, тъй като те правят месото потенциално опасно за здравето.
Но да се върнем на промените в организма - режимът на хранене, изключващ месо, води и до промяна в бактериалния състав на червата.
Според изследване от 2014 г. има разлика между чревната флора при месоядни хора, вегетарианци и вегани, но най-отчетлива е тя при месоядни и вегани.
Влез във форма с нас!
Този текст е част от Get in Shape Vol.2 - второто издание на инициативата на Webcafe.bg, с която искаме да ви мотивираме да спортувате повече и да водите по-здравословен живот. Партньори на инициативата са:
Next Level Fitness Club, Asics, DEVIN Минерална, ABOPHARMA, Кройтерхоф Спорт, Спорт Тото
Когато бъдат заменени месните протеини с растителни, се увеличава съответно и приемът на трудносмилаеми въглехидрати. Като цяло се счита, че приемът на повече зеленчуци и плодове повишава съдържанието на полезните бактерии в организма, което намалява и опасността от някои хронични заболявания, свързани със стомашно-чревната флора.
А както знаем, ензими в стомаха ни разграждат протеините. Това от своя страна би могло да доведе до усещане за подуване и газове, което впоследствие се очаква да се регулира от само себе си, когато стомахът "се настрои" за новата храна.
За предимство на отказа от месо се приема и свалянето на килограми без да се броят калории или да се увеличават физическите упражнения. Ако обаче спортувате редовно, имайте предвид, че протеините са важни за възстановяването на мускулите след тренировка. Професионални спортисти, които не ядат месо, приемат допълнително протеини в течна форма по препоръка на личните си треньори и лекари.
За възстановяване на гликогенните депа - енергийни резерви, локализирани в мускулите и в черния дроб, в диетата без месо би било полезно да включите соево и кокосово мляко, както и много пресни плодове.
Любопитно е, че на отказа от месо се приписва и загубата на вкус... Според учените това е свързано с по-ниското ниво на цинк в организма, който има сериозна роля във важни функции на организма, включително слуха и вкуса. Цинк се съдържа и в растителни източници като боб, ядки, пълнозърнести храни и млечни, но усвояването му от организма е по-малко. Тоест, ако дневната необходима доза е 8 милиграма, ако се набавя от немесни източници, трябва да е поне 12 мг, заради по-трудната му усвояемост.
Така че ако имате идеята да спрете месото, помислете добре как ще трябва да промените диетата си, за да си набавяте всички онези вещества, които може да липсват на организма ви след подобно решение.
---
Поемете с нас на пътешествие към по-добра форма, по-здравословен и активен живот с Get in Shape Vol. 2, като откриете още полезни материали, запознаете се с нашите участници и треньори, и откриете вдъхновение тук.