Сънят на разума ражда чудовища*

Ей, човече, #събудисебе. Когато Разумът спи, се раждат най-големите чудовища, такива като "Капричос" на Гоя - нечистотии в човешки образ. За да се пробуди, му е нужно да изпита възмущение и желание да действа, ужасен от безчинствата на тези изчадия.

Вслушайте се какви ги плещи Магдалена Ташева - "В окото на бурята" по телевизия "Алфа" и извън "Око"-то, тъй като 60-годишната Ташева има широко поле за изява. Тя е депутат от "Атака", зам.-председател на Комисията по инвестиционно проектиране и зам.-председател на Комисията по енергетика, (защото има диплома на ядрен физик).

Жената, която нарича бежанците от Сирия "примати", "главорези", "канибали", "сган", "изчадия", как чрез тях се осъществява "ислямската ни колонизация" по команда от САЩ и всякакви други бръщолевения, не от болен мозък, заради които отказва да се извини. Това, по думите й, бил езикът на истината, не на омразата - и Ташева явно е избрана да бъде неин пророк.

"Ислямистите и мръсните негри вън!" Това не е Ташева, но може и да е. Това е един от лозунгите на гръцката неонацистка партия "Златна зора". Проблемите на Гърция с нелегалните имигранти, голяма част от които са бежанци, съвпаднаха с пика на кризата, в която пропадна преди 4 години южната ни съседка.

Също като в България

Също като в България бюрокрацията и тромавите процедури бавят разглеждането на техните молби за убежище - и така тези хора са лишени от възможността да получат документи. А това означава и работа, квартира, осигуровки, медицинско обслужване, училище за децата им...

"Черните легиони", както са наричани още симпатизантите и активистите на "Златна зора", спечелиха парламентарно представителство за партията си с лозунга: "Вън чужденците от Гърция!" В категорията "чужденци" са и българите и албанците, които работят там - на половин надница и така вземат работните места на гърци, възмущават се от "Златна зора".

Точно преди поредните предсрочни избори ще започнат хорово да ги повторят всички до един от "Атака". Това е новото плашило и няма нищо изненадващо - всички подобни партии се копират една друга, след като "Златна зора" се изстреля в парламента с омразата към имигрантите и бежанците, защо "Атака" да не бъде реанимирана със същата тази омраза?

В момента тя е в политическа кома, където я хвърли позицията й на съюзник на БСП и ДПС. Така турците - а и циганите - станаха табу за Волен Сидеров и хората му. А без пенливо-слюнчена риторика закъде са. Няма крясъци, няма обиди, няма скандали - значи няма и "Атака". Джамиите поне си отдъхнаха. Но дано не е въпрос на време някои провокатори на "Атака" да предизвикат нападение/сблъсък/побой над бежанците в някой от центровете в София.

"Златна зора" събаряше сергии на имигранти, а нощните обиколки на нейните доброволни патрули - помните ли, че и Сидеров обикаляше така по време на активните протести софийските улици - се превърнаха в наказателни акции с бухалки срещу чужденците.

За "злото" бежанци - новото плашило на "Атака", спомогна и властта, която гледа на тях като на инвалидите - държи ги затворени и изолирани, сякаш всеки момент е готова да ги върне при поискване. Няма да има такова.

Става въпрос за не повече от 6000 души в момента. Едно малко българско селище. Ако една държава вижда в 6000 души заплаха за сигурността си, каква държава е това? Впрочем, по същия начин, по който ние гледаме на бежанците от Сирия, така са настървени и срещу българските роми, оформили гета в Германия, Франция и Великобритания, а го отнасят и българи-мигранти.

А огънят у нас се подддържа с периодични изявленя от разни (измислени) експерти по тероризъм, въпреки че вътрешният министър Цветлин Йовчев обясни, че от влезлите до момента у нас сирийски бежанци, четирима представляват заплаха за националната сигурност.

Член 164 от Наказателния кодекс

Жалкото е, че в България привикнахме (по-скоро ни привикнаха) прокуратурата - а също и политическите партии, институции като Комисията за защита от дискриминация, МВР и др., да подминават изстъпленията на "атакисти", сякаш нищо не е било.

Вместо да бъдат разследвани и обвинени в подстрекателство към насилие и разпалване на религиозна омраза. Достатъчно е да припомним окървавената мюсюлманска молитва пред софийската джамия Баня Баши, където прокуратурата прекрати разследването.

Но сега ситуацията отново изчерпва чл. 164 от Наказателния кодекс: "Който проповядва омраза на религиозна основа чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин, се наказва с лишаване от свобода до четири години или с пробация, както и с глоба от 5 хиляди до 10 хиляди лева."

И СЕМ спи непробудно. След като не се събуди дори от шума на разкъсания на парчета в студиото на TV7 вестник "Труд", дано не го събуди миризмата на пожар. Лично председателят му Георги Лозанов не можа да намери тогава в Закона за радио и телевизия пряка разпоредба, която да е нарушена.

В правомощията на Конституционния съд

Чевръстите ни прокурори биха могли, стига да искат, да съберат достатъчно доказателства, че депутати от "Атака" насаждат етническа и верска омраза. Гръцките им колеги вече обявиха "Златна зора" за нацисти. Ташева не се уморява да избълва едни и същи... неща във всяко студио, охотно предоставило й аудиторията си - при Люба Кулезич (Нова), при Росен Петров (bTV). Не ги й е гнус, темата е рейтингова, Алфа тясна за нейната душа е.

При добро желание могат да се самосезират - и просто да изслушат записите.

Защото, в случай че се съберат достатъчно такива доказателства, прокуратурата би могла да поиска партията, на която принадлежи Магдалена Ташева, да бъде забранена.

В началото на юли т.г. РЗС в лицето на лидера си Яне Янев обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена партия "Атака".

"Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП "Атака" е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани.

"Атака" умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които се стремят да постигат целите си чрез насилие".

Какво стана с "окомплектоването" на документите, обещано от РЗС, и сезиране чрез някой от органите по чл. 150 от Конституцията?

В Гърция лидерът на "Златна зора" Николаос Михалолиакос и двама негови колеги депутати са в ареста, след като през септември в Гърция беше убит рапърът Павлос Фисас, противник на расизма, от симпатизант на "Златна зора". Те са обвинени в участие в престъпна организация с намерение за извършване на престъпления, след като правителството разпореди да се разследва дейността на "Златна зора".

Да чакаме да убият ли...

*Заглавието е взето от офорт № 43 на Франциско Гоя от прочутата серия "Капричос": "Сънят на разума ражда чудовища".

#4 AlahAkbar 14.10.2013 в 10:59:35

Простотия е второто име на другаря Бойчо. Спори ли ти понеделника мекере скапано?

#6 AlahAkbar 14.10.2013 в 11:42:12

Описал си се добре. И да, никой не желае да общува с нищожества като теб.

#7 азът 14.10.2013 в 12:16:04

Не ми е ясно защо трябва да търпим получовешкия наплив от изтока? Все едно нямаме собствени мангали, а трябва и да си внасяме? Опитайте да минете покрай джамията в центъра на София вечер - пълно с цветни маймуни. А защо има джамия в града - отговор нямам .

#9 Лени Димитрова 14.10.2013 в 12:37:29

Тази статия е толкова патетична и истерична, колкото са и изказванията на възрастната дама от ефира на т.нар телевизия Алфа. В случая според мен обаче, управляващи и медии започват да прекаляват с темата "бежанци". Това ли е най-наболелият проблем в тази абсурдна държава??? Това ли са най-нуждаещите се хора? Това ли са индивидите с най-голям приоритет за правителство и управляващи. Според мен, очевадно да. И си мисля даже, че може би някой болен мозък може да вижда в тези бежанци един бъдещ, послушен и удобен електорат - в случай, че решат да реализират подобна идиотия, сигурно няма да има проблем тези бежанци да получат и гражданство и документи и какво ли още не. Друго, което мен лично ме дразни е, че паметта на общество и журналисти е доста къса, да не кажем липсваща. Защо веднъж не се сетиха да пишат и реват толкова за болните деца например? Или за условията, в които живеят децата в домове за сираци в цялата страна? Или за условията, в които живеят хиляди възрастни хора? Или за условията в Бог знае колко болници? Или за нечовешките мъко, през които постоянно минават онкоболните? Явно тези неща не са важни, защото по новини и репортажи няма и дума за тях. Но пък всички медии преливат от говорене и писане за "горките бежанци" и затова, че видите ли били настанени в лоши условия. Иска ми се да попитам първо - а дали те в родната им държава са живели при по-добри условия? Второ - защо всичко трябва да им се предоставя на готово, а не се въвличат самите бежанци в подобряне на условията, в които живеят. Все пак, и от тях зависи да е чисто мястото, където живеят, най-малкото. От всички репортажи, които се въртят в момента излиза, че бежанците (които не са само сирийци, между другото) само седят по цял ден, и се оплакват, че България била скапана държава. Ами ОК, може и да е скапана, мога да кажа, че не е по-добра и за нас. Но тогава какво търсят тук? Защо са избрали да влезнат в България, а не са останали в Турция, например? Може и да прозвучи злобно, но си мисля, че е много лесно да се натресеш на една държава, на едно общество и да претендираш да получиш всичко на тепсия. Има и друг момент - гледала съм безброй репортажи на италиански телевизии за бежанците, които прииждат със стотици всеки ден по бреговете на Италия, конкретно на остров Лампедуза. И от показаните кадри, не изглежда центровете за бежанци да са кой знае колко по-добри от тези тук. Но в Италия няма и такава истерия за издигане на бежанците в приоритет номер едно за държавата.

#10 vickpayne 14.10.2013 в 13:42:01

Димитрова не си права. Не се научихте да гледате малко по-далеч от носа си мама му стара. Тоя български манталитет няма изкореняване. Не се грижим за собствените си сънародници, барем дано пък чужденците отприщят някакво развитие на ценностната ни система. На никой не му пука за никой в тая държава. Как тогава очаквате на политиците да им пука за вас? Току виж, като поработят малко в определена насока, взели, че се научили що е то хуманност и има ли почва у нас.

#11 Citizen X 14.10.2013 в 13:54:33

Азът, ако не си разбрал, в България има около 7.8% мюсулмани (вероятно са доста повече), е за т'ва има джамии. Специално "Баня баши" е вдигната от българи, а архитектът е от Широка лъка. Кое му е странното?

#12 Дара 14.10.2013 в 14:29:53

Boicho Boichev | 14.10.201309:23 "А истината е, че Европа се ислямизира.Подменя се тъканта на Европа-подменя се етническия състав на населението, религиозния състав, подменя се културата." Ама Бойчо, тя се е променила преди около 2000 години. Преди около 2000 години ( е, по-малко) Европа се е християнизирала. Понеже християнството е победило, мислим, че е хубаво. Ако беше остсанало езичеството, щяхме да си харесваме езическите обичаи и нрави. А за великото преселение на народите не си ли чувал? Някъде между 4-ти и 6-ти век? Нали и ние така сме дошли - с Аспарух . Или не? На мен лично повече ми харесва когато преселниците идват с мир - като емигранти, вместо с оръжие в ръка -като заевоеватели. Да не говорим, че никой не бяга от хубавото. Дали причините са икономически, политически, или чисто лични , какво значение има? Хората никога не са спирали да мигрират .

#13 MacAllister 14.10.2013 в 14:40:46

Ами да се ислямизира, аз не питая любов към религиите, но определено питая омраза към първенющината, а напоследък все това виждам от уседналите Европейци и нашенци - мания как трябвало да бъде - всичко знаят, нищо и никого не признават и прочие. Верно, че ние като тръгнем в някоя крива посока изпреварваме всички други, ама в тоя случай Европата не изостава чак толкова много от нас и както се вижда с такъв акъл се стига до нулата - 0 граждани, 0 продукция, 0 култура. Тъй, че да идват, като стеснат малко алфаци и други ***таци, може и малко да живнем, щото нали виждате какво става - във Варна, например, вече са завидели и на хората дето си споделят хапката с уличните животни - и тая хапка, във формата на глоба, я искат за себе си. Тук пък хем съда им корумпиран, хем искат без доказателства да може да отнема имущество. Другаде, извън България, пък искат заплатата да се полага по рождение .... и така нататък. С тоя гевезлък накъде вървим мислите?

#16 Citizen X 14.10.2013 в 15:24:43

Ми, сигурно е ден пазарен, бе, Бойче. Стига гледа през тоя джам, що не одиш да си пазариш булка? И датата перфектна - Св. Петка е покровителката на семейството и възпроизводството

#17 niemen 14.10.2013 в 16:02:52

Градски, архитектът на Баня Баши не е от Широка Лъка, а от баш Анадола. Рожденото му име е Йосиф, роден в семейство на християни. След приемането на исляма става Синан Юсуф, наречен от съвременниците си Коджа Мимар Синан ага. Той е най-видният архитект и строител на Османската империя.

#18 Бобо 14.10.2013 в 16:07:31

Ето до това ниво доведоха "евреите"от новия свят, старата цивилизация, госпожа Европа!? Това им беше разрушителната мисия от край време. Ислямизиране и завоюване на плодородния континент. Ни Византия, ни испанската инквизиция ,ни мустакатия, ни жълтурите от Острова успяха да ги спрат. Не съм убеден че ще си намерят пехливана тези ползватели на човешката цивилизация?! Ама защо ли си мисля че самите им братя мюсюлмани да ги направят на курбан за благодарност че са им дарили едномерния си завоевателен бог?

#21 Enforcer-2 14.10.2013 в 16:52:53

И какво ви пречат тези чужденци в нашата страна ? Да не би да ви вземат хляба ? Омразата води към страдание за всички. Ние сме на първо място по корупция в цяла Европа и вместо да се обърне внимание на този проблем, вие мразите хора като вас който просто искат да се отърват от един ад.

#22 Лени Димитрова 14.10.2013 в 17:25:26

Енфорсър, тук не става въпрос за омраза или за "правете любов, а не война". Става дума затова, че ние нашите проблеми не са оправени и за нашите хора не ни пука, но в същото време цялото общество трепери, че видите ли, за горките бежанци няма свободен 5-звезден хотел с пълен румсървис и по 1000 евро на калпак, ей така, за добре дошли в България! Да не говорим, че аз лично чета в последно време в много форуми мнения от жители на Овча купел например, където бежанското присъствие е от Бог знае кога. Даже ми направи впечатление мнението на една девойка, писала как докато е била студентка в НБУ, около университета и близко училище постоянно се мотаели разни такива мургави джигити от арабските страни, които посред бял ден са се държали за "пръчките" пред деца и студенти! Демек - те са си като нашите родни хлебарки - щъкат си на свобода и където им душа иска. Пък да му мислят местните как ще се прибират по домовете си и дали им стиска да излязат по улиците по тъмно. Друго нещо, което искам да попитаме е, примерно, ако някой от бежанците, вземе да ограби някой от квартала, или недай си Боже да утрепа някой, кой ще е виновен??????? Кой ще поеме вината и отговорността за едно престъпление, извършено от лице, което няма статут, няма документи, няма нищо. Знам, че е крайно, но е твърде възможно според мен. Аз нямам против, че трябва да бъдем и алтруисти и да мислим и за ближния. Но предвид настоящата реалност в държавата, смятам, че е малко вероятно това да стане.

#24 deowin 14.10.2013 в 18:19:51

Добре че беше Enforcer да сподели едно нормално мнение. А останалите сте хора без морал, а ценностната ви система е архаична и напълно несъвместима с модерните времена. Ако бях толкова тъпоумно предубеден, колкото сте вие, щях да ви пратя да ходите в "дивия" Близък Изток. Там, обаче, съм сигурен, че има и значително по-морални хора от вас, така че мога единствено да ви пратя в Средновековието. Там евентуално ще паснете на цайтгайста.

#25 NannyOgg 14.10.2013 в 18:49:12

"Става дума затова, че ние нашите проблеми не са оправени и за нашите хора не ни пука" Нашите проблеми няма да се оправят, защото не се знае кои са нашите хора, Лени. За някои българи възрастните хора са ненужен отпадък, затова са оставени на произвола на съдбата /а, как забравих, и защото са гласували някога за комунистите/. Децата от домовете също не са нашите хора /понеже са цигани, умствено изостанали и т.н./, затова умират докато поглъщат подметки от обувки. Инвалидите също не са нашите хора, защото са неприятна гледка, а и нали не са ни в къщата. Съседите не са нашите хора, защото не са съгласни да сменим покрива /или друго/. Лекарите не са нашите хора, защото искат пари, за да ни лекуват. Учителите не са нашите хора, защото децата са необразовани. Адвокатите не са нашите хора, понеже са си кръвопийци, това е известно. Полицаите не са нашите хора, понеже не ни пазят. Съдиите също не са нашите хора, понеже са корумпирани. За циганите и политиците е повече от ясно, че не са нашите хора, няма какво да се пише. Така че, когато разберем кои са нашите хора и се научим да живеем заедно, да се търпим и т.н., тогава и на теб може да ти просветне, че да напишеш за други човешки същества, които бягат, за да спасят живота си, че са "като хлебарки, които щъкат навсякъде" те отдалечава от това ти да си човек. Щото първо сме хора, после сме европейци, християни, мюсюлмани и каквито и да е там.

Новините

Най-четените