Спри, огледай се - и не пали

От 1 юни и в България влиза в сила забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова предупреждава как 650 здравни инспектори ще хукнат на обиколки спазва ли се или не.

Но инспекторите не могат да обикалят нонстоп по заведения и административни и офис сгради.

Въпросът е дали пак тарикатски ще се направим, че не ни пука и ще си пушим или ще се съобразим с нормата на закона.

Забраната за тютюнопушене е елементарен тест за това дали българинът е склонен да съобрази навика си с интересите на общността и законодателната норма.

В крайна сметка остават толкова много места - и открити пространства, където да се пуши на воля. Ограничението да не се дими на работното място и в заведения не е кой знае какво.

Макар и някои да броят тютюнопушенето за изконно човешко право. Почти като правото на вероизповедание.

Други (платени) бунтари виждат в забраната начин да покажат колко са свободолюбиви и непокорни - т.е. да запазят публичния образ, който продават и ги храни. И даже да призоват да се пушат цигари без бандерол...

Да изпушим една лула на мира - и да заровим цигарите в пепелниците (на разрешените за целта места).

#1 fata morgana 31.05.2012 в 14:25:11

#4 Bobby_gBG 31.05.2012 в 15:08:21

3 Keti Krasteva | 31.05.201214:38 Оффф, айде пак... Какво му е лошото да има изолирани места за пушачи и непушачи ---------------------------------- Да айде пак, надявам се за последен път. Но въобще няма да ти обяснявам защо е "лошо да има изолирани места за пушачи и непушачи", чети в миналите теми. Аз знам само че вчера 3 приятела пушачи ме викнаха в поредната запушена дупка и аз имах избора: 1. Да си остана в къщи. 2. Да отида при тях и да се опуша. 3. Да си намеря нови приятели дето не пушат. Избрах 2, защото преди два дена със същите хора бях избрал 1, а който ми казва че трябва да избера 3 просто е малоумник и може да отиде да се гръмне.

#6 MacAllister 31.05.2012 в 16:02:47

Боби, другия път няма да те поканят никъде, или ще направите едно кръгче в някое паркче и кой откъде. В тоя случай лиспата на разделение ще ни раздели още повече, човече, ама айде да върви. Друго ми е на душата - за лицемерието. Депутати се борят с ярост и плам срещу вредния навик, поддържат ги милиони други, но готови ли са първите да се откажат от пропорията в заплащането си, която идва от акцизите или готови ли са всичките заедно да забранят пушенето извън къщи съвсем, но да махнат акциза НАПЪЛНО и да поемат грижата за собственото си здраве. Иначе акцизът е > 2.50 на кутия цигари, средно се пушат 14.2 цигари на ден от пушачите, които са повече от 35% от населението. Това прави сума не по-малка от 1.7-2 милярда лева годишно от акцизи, бюджетът на МНЗ и НЗОК заедно са по-малка сума от тази (а тя както виждате е занижена за всеки случай), така че колко точно са вредни пушачите, че изплащат здравеопазването на всички останали? Хайде да направим забраната такава, че да не може никой да каже, че пушач му разваля здравето и хайде, ако може да си поемете сами здравните разноски. Ако не сте готови на тая стъпка значи ... какво сте?

#7 Borracho 31.05.2012 в 16:35:08

"така че колко точно са вредни пушачите, че изплащат здравеопазването на всички останали?" Аре аре, бюджета за здравеопазване не стига за лекуване на никого (освен на Багата), така че не е вярно че изплащали здравето на всички останали. Пушачите страдат често от сърдечно-съдови заболявания, голям риск от рак и т.н. така че по никакъв начин не са + за икономиката или здравеопазването. Те ако бяха такъв плюс нямаше да ги забранятват и щяха да ги рекламират по телевизията. Така че колкото и да се опитват да изкарат наркоманията си по някакъв начин за обществено полезна - не става, няма нищо, абсолютно нищо полезно в пушенето. Ще стискам палци забраната да се спазва и контролните органи да си вършат работата и да следят за спазването. И след като хората в България спрат да миришат на тез лайняни цигари ще се надявам някой депутат да внесе закон за задължителното къпане и сменяне на дрехите минимум 1 път на 24 часа, че и таз типична Българска смрад не се трае!

#8 MacAllister 31.05.2012 в 16:46:47

Добре де, но защо заобикаляш тънкия въпрос къде отиват тия пари? Ако не е за здравеопазване тогава къде? Щото ако е другаде още по-лошо - някой похапва здраво за сметка на злите пушачи. Така де веднъж влезли в хазната изведнъж акцизите загубват мисризмата и се разпределят нанякъде - пушачите страдат повече от болести затова им се вземат парите и дори не се влагат в здравеопазването - това следва от твойте думи - за това ли стискаш палци?

#9 Borracho 31.05.2012 в 17:06:41

Парите отиват там, където и парите от акцизите на горивата, алкохола и захарта - в един общ кюп, в бюджета. Аз като ям шоколад не се запитвам дали акциза от захарта му отива за лечение на развалени зъби или диабет! Парите от тютюневите акцизи не са "надписани" да отидат в здравеопазването, те си отиват в общия кюп. Изобщо каква е тая пушаческа гордост, че "плащали били акциз", голями генератори на икономика тез пушачи бре, ако спрат ше настъпи финансов армагедон Ако мисълта за акциза не ви понася винаги можете да минете на други наркотици - за тревата, хероина и амфетамина акциз няма

#10 азът 31.05.2012 в 17:07:19

Вече сме готови - в нашето заведение се ПУШИ, има си начин, 300 лв. и сме точни

#11 MacAllister 31.05.2012 в 17:15:00

Именно де именно - можеш лесно да казваш, че се тровим, ви тровим и т.н. и затова трябва да са големи акцизите, но като дойде ред да говорим за пътя на парите почва увъртане - повтарям се, но аз не съм герберясала медия и не търпя някой да ми заобикаля въпроса - да или не - съгласен ли си да се лишиш ти лично от вноските на пушачите в бюджета, ако това ще ти струва една стотачка повече месечно? Може да не е съвсем точно, но е близко до реалното - ето имаш "конкретика" искаш да се бориш за здравето - от тебе и от всички като тебе се иска с мнозинство да приемете да давате тая стотачка вие, за да не се налага хем да ни мразите, хем да я даваме ние вместо вас - та да или не? Ама моля ти се замисли се, дай да не се дърлим, а да бъдем честни - помисли си за всички непушачи заедно - ще се получи ли, ако се постави въпроса ребром?

#12 fALLEN 31.05.2012 в 17:36:38

може да има изолирани места в заведенията, където САМО да се пуши, демек зимно време да не се налага да се излиза. т.е. някакъв аквариум, където влизаш, палиш и после се връщаш на масата.

#13 fALLEN 31.05.2012 в 17:40:55

че и социални контакти с пушачки от съседните маси, нещо което по заведения с маси не е много приложимо, могат да се завържат.

#14 Borracho 31.05.2012 в 18:05:33

MacAllister - да , съгласен съм. Аз съм милостив човек и бих направил и този жест, за да помогна на съгражданите си наркомани да ограничим вредното влияние от зависимостта им върху всички. За мен 100 лева повече на месец за здравни вноски не са проблем - аз не пуша и по този параграф ми остават парички. То е ясно, че отърваването от тази гнусна наркомания е трудно, но аз (а надявам се и други хора) ще помогнем на нашите бедни съграждани, щом трябва да даваме повече пари - ми ше даваме. Следващото недоволство на милите ни, опушени съграждане какво ше е? Непушачите да работят с 1 час повече, за да компенсират пушпаузите на колегите си наркомани ли?

#15 MacAllister 31.05.2012 в 18:31:13

Компенсиране, а? Човек може и на работното си място да не работи (както май правим сега), но не е това - не ти се дава, все искаш да го изтъргуваш срещу нещо благородството си

#17 Borracho 31.05.2012 в 18:48:35

Е, че кой обича да дава без да получи нищо в замяна? Дет се вика поне едно евала да кажат комините, ама те не. Мислят си че всички са им длъжни, ако може някой да търчи след тях да мете фасовете им също (а, ето за тва може да отива част от акциза - една армия от метачи!) Та да видим следващите дни дали народа ще спазва или и непушачите ще са пу*ки и ще търпят някой да им кади до главата и за напред.....

#19 Rodrigo Diaz de Vivar 31.05.2012 в 18:59:03

@Bobby_gBG "а който ми казва че трябва да избера 3 просто е малоумник и може да отиде да се гръмне." Що? Аз пък казвам, че "малоумник" е този, който съзнателно ходи там където не му е приятно. И ако преди два дена си избрал "1", и все пак приятелите ти са се събрали в "запушената дупка" без теб, значи че не си чак толкова нужен и незаменим за компанията. Това дразни ли те? Ако е така, да, гадно е да си последната дупка на кавала.

#20 MacAllister 31.05.2012 в 19:00:59

Oh boy! После що сме мафиотска държава - виж колко лесно се обявяваме едни срещу други! Айде мир! Каквито и проблеми да имаме сигурно можем да ги решим тъй че да сме доволни и след спора да отворим по бира на чист въздух (е, сигурно не на Дунава - че то няма Дунав за всеки ;) ). Все пак закона си е форма на насилие и ако сме разумни щяхме да търсим консенсус без посредници дупетати - за другото можем да спорим докато се изядем един-друг, но е по-добре да признаем нещо, за което можем да намерим обща почва - куца нещо в държавата и да оставяме на нея да решава и тия ни спорове е все едно да даваме още свбода на дефектите й да ни се месят. Трябва(ше) само да намерим начин всеки да отстъпи от крайностите си и да помисли и за другите, без да му е вменено с глоба. Срам за нас!

Новините

Най-четените