Телевизиите спокойно могат да минат без кулинарни предавания. Защото в някой сутрешен блок редовно е вместен министърът на храненето Мирослав Найденов - и храната, която ни е сготвил. Министърът обяснява кое, как и защо трябва да ядем. Плюс рецептата му.
Тази сутрин Найденов влезе като Червената шапчица с кошничка прясно изпечени хлебчета в телевизионното студио. Усмихнат, загладен - сит веселяк в добро здраве и разположение на духа. И така обяви "стандартите" за хляба, от който няма да се пълнее. (Сигурно е имал предвид цената му - едно самунче сега, което е между 750 - 830 грама, е около левче - лев и нещо. "България"-та ще ни е по-скъпа...)
Г-н Найденов е ветеринар, не е диетолог. Със сигурност може да различи австралийско замразено агнешко от българско такова или ирландско замразено говеждо, минало пубертета, от белгийския му събрат. Обаче, г-н Найденов, пълнее се от истинския хляб, а не от тъпкания с подобрители и набухватели - просто защото в него има повече брашно.
Достатъчно е човек да си купи брашно и да си изпече хляб в която и да е микрофурна - с мая и вода. (Слага се, между другото, и една-две супени лъжици олио или зехтин и малко оцет...) Разликите всеки сам ги е разбрал.
Очевидно само министърът не е разбрал, че е по-добре да се заеме със субсидиите за производителите - на картофи, зърно и мляко, вместо да съчинява стандарти, които не са задължителни от петнайсетина години. За да си прави пиар с колко здрава храна е нахранил българския народ.
Храната е стока. И за да се нахраниш, първо трябва да си я купиш. Ако не си в състояние да си я произведеш. Очаквам с нетърпение да чуя как министърът смята да подобри млеконадоя, като се подменят с качествени породите крави в България. За целта, разбира се, трябва да бъдат подпомогнати фермите.
Това е същественото, не измислените му стандарти, които се базират върху производството на сирене/кашкавал/мляко и млечни продукти от едно и също количество издоено мляко в държавицата...
Верно, че един политически лидер обещаваше внос на индийски биволи и биволици, който не се случи. Но тази работа не е никакъв майтап предвид проблема със семенния материал за разплод. За качествен, говорим. Така във Великобритания например през миналия век успели да увеличат - просто повечето ферми сменили породата крави, като внесли подвижни "цистерни" от САЩ и Канада...
Но да не вмирисваме пиара на оборски тор.
Вчера кулинарът в изпълнителната власт посъветва българите да се групират по Великден, за да си купят едно цяло агне - и да си го разделят.
Помня как премиерът Бойко Борисов беше казал, че по времето на Живков, (славославен от него), неговото семейство ядяло агнешко един път в годината - на празника на Кирил и Методий, понеже баща му бил Методи.
Значи можем да прескочим Великден, да се поуспокоят цените на прекупвачите и да къснем агнешка плешка през май. Освен ако не си го купим директно от производител - защото няма да излезе повече от 4 лева на кило живо тегло, вместо три пъти повече - от магазина.
А най-добре Найденов за Великден да ни приготви едно агне по телевизора. Понеже много хора и без друго оттам се хранят...
*Заглавието е вдъхновено от незабравимата реплика на Христо Стоичков: "Който ни играй, ни пичели..."