Дрескод "Диктатор"

Диктаторите са особено „цветни" персонажи, като се има предвид старанието, с което превръщат живота на милиони свои братя и сестри в сиво-черен ад на репресия и страдание. Буквално.

Оперението на много от най-бруталните деспоти се е превърнало в клише, meme, забавна поп-културна препратка. Овластените кръволоци просто обичат кича - пъстрата цветова палитра, екстравагантните аксесоари и орнаменти, ексцентрични шапки и прически, кривите гримаси...

За авторитарни държавници ли говорим или за зли клоуни? Изглежда, че двете определения не се изключват взаимно.

Явлението „диктаторски дрескод" през последните десетилетия описва колекция от политически лидери от Африка, Азия и Близкия изток, които отказват да изглеждат и да се държат човешки.

Най-издръжливият от тях е кошмарният расист, подозиран в канибализъм, Робърт Мугабе.

Той е на 91 години и все още е действащ президент на провалената държава Зимбабве. Мугабе е персонификация на класическия африкански диктатор - бунтовническо минало, участие в революция, която заменя една репресивна система с друга, масови убийства, етнически прочиствания, чудовищна корупция и крайно ексцентричен личен стил.

Мугабе продължава да „избухва" в поръчкови ярко жълти или зелени костюми, увенчани от абсурдни шапки с козирка, по международните форуми.

Запазен негова марка е „анорексичният му хитлеров мустак": тънка и тъмна ивица косми, спускаща се от ноздрите към горната устна.

Дори той обаче бледнее като консервативен офисен служител до най-легендарния фешън-лунатик сред диктаторите - сваленият и убит от собствените си поданици либийски лидер Муамар Кадафи (1942-2011).

За повече от 40 години неограничена власт Кадафи трайно навлезе в популярната култура като олицетворение на всичко, което е сбъркано с тоталитарните режими от африкански тип.

Либийският диктатор се носеше като комиксов антагонист, нарисуван от талантлив художник след употреба на LSD. Светът не познава по-помпозен, импозантен, абсурден архизлодей. Една от маниите на Кадафи беше да налага образа си на водач и закрилник на цяла Африка.

От този лидерски фетиш е породена и колекцията му с големи брошки с контурите на Черния континент, които той гордо носеше върху дългите си мъжки рокли, традиционни етно-носии, а понякога и на ревера на лъскав гангстерски бял костюм.

Маниакалният Муамар разполагаше с невероятен гардероб, способен да депресира дори Шер и Лейди Гага Франция едва ли скоро ще забрави, че Кадафи си позволи да опъне огромен палаткови лагери насред парка на Лувъра.

Запазено място в историята на абсурдните владетели от втората половина на XX век заслужава Мобуту Сесе Секо от Заир (днешна Демократична Република Конго).

Неговият фетиш бяха калпаците от леопардова кожа, очилата с дебели рогови рамки и аристократично бастунче. Мобуту Сесе Секо наложи своя екстравагантен стил по време на тоталитарен режим, продължил от 1965 до 1997-а, провалил тотално цялата нация.

По време на неговия режим всяка вечер телевизията започва емисията новини с кадри, в които той се спуска на Земята от облаците като божество.

Мобуту твърдял, че бастунчето, с което ходи, може да бъде носено от не по-малко от осем силни мъже. А леопардовите шапки били забранени за притежание на всички останали, той е бил единствения достоен носител на подобна модна екстраваганца.

Ексцентричността не винаги означава шарения и извънмерна помпозност.

Стилът на бившия лидер на Северна Корея Ким Чен Ир (1941-2011) се вряза в колективното въображение на модните експерти с дребната фигура, опакована в сиво комунистическо якенце.

Контрастът идваше от огромните слънчеви очила, които Ким Чен Ир не сваляше от злокобното си лице.

Той бе наследен от сина си Ким Чен Ун - автократът от Северна Корея, съвременният идол на умопобърканите политически водачи.

Със собствения си абсурден ансамбъл Ким Чен Ун се старае да засенчи фешън травмите, оставени върху колективното съзнание на човечеството.

Кръглоликият диктатор залага на убитите цветове - тъмносини костюми ала „Доктор Ивъл" от пародията „Остин Пауърс", черни балтони и уникална прическа, която, разбира се, е забранена за населението на Северна Корея (а би трябвало да върви с 10 години затвор за публична проява на кич или поне лечение в заведение за психично болни).

Абсолютната теократична монархия Саудитска Арабия, където все още има редовни публични обезглавявания, бичувания и разпъвания на кръст, няма как да има човешки изглеждащи водачи.

Цялата нация буквално е собственост на престъпния клан на Ал Сауд. Сегашният крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд е поредната издънка на свирепата династия с увлечение по традиционните арабски дрехи, включващи черната лента за глава „огал", приличащата на шал кърпа „шумаг" и мъжката рокля, наречена „туб" или „диш-даш".

Фешън фанатик на тема традиционни облекла е и абсурдния президент на Свазиленд крал Мсвати III. Неговият дрескод включва множество поли, пера и наметки в тигрови и леопардови мотиви.

Той е човекът, който може да се яви в Генералната асамблея на ООН с препаска и копие. Човекът е извел представата за съхраняването на традиционни „носии" до абсолютна крайност. Абсолютни са още властта му и бедността в Свазиленд.

Списъкът с фешън фрийковете на световния полит-елит няма да е пълен без лидера на Чечня и любим военнопрестъпник на Путин, едрият приятел на Ван Дам и Депардийо Рамзан Кадиров.

Той редува помпозни традиционни носии с анцузи и по никакъв начин не прилича на човек, който разполага с огромна власт и финансови ресурси. Кадиров просто е поредният зъл клоун в политическия цирк.

Тези диктатори може да са инкарнация на дестилираното зло, но стайлингът им не е за пренебрегване.

Разгледайте галерията със снимки и помнете, че Хелоуин е скоро. Със сигурност може да откриете вдъхновение за страхотен празничен костюм.

#1 iii_krv 21.10.2015 в 10:40:11

Ибавайти съ вий, ама Либия си бешИ дАржавЪ при Кадафи- я я вижте сега що за стока е.

#2 Nikkor 21.10.2015 в 12:48:49

И пак не пропуснахте да споменете Путин. Че как иначе. Няма начин Путин да няма пръст в това как се облича Рязан...пардон Рамазан Кадиров.

#4 deowin 21.10.2015 в 19:04:41

>не пропуснахте да споменете Путин Какъв ти е проблемът? Това, с което е най-известен Кадиров, е че е протеже на Путин. Споменаването на името Путиново в този контекст изглежда уместно, а не своеволно богохулство за дразнене на влюбените в него.

#5 Nikkor 21.10.2015 в 23:15:26

Проблемът Део, е че кучият син който беше навремето начело на Чечения, едва ли се е обличал по-добре от Рамадан Кадиров. Обаче понеже колеше руснаци ( буквално ), минаваше за борец за свобода и съответно не фигурира нито в класацията за "Диктатор", нито в другата. Оная за "дрескода". Проблемът е че вече се превърна в първосигнален примитивизъм на Путин да му се приписва вина за какво ли не. От слънчевите изригвания до облеклото на някъв си там идиот. Между другото Кадиров се е облякъл на снимката по-скоро като перничанин. По никакъв начин не се връзва с останалите негодници от другите снимки. Нито по размаха на диктатурата си, нито по дрескода. Нерде Ямбол, нерде Стамбул бре. Та присъствието му тук е единствено за да се намекне, ей така издалеко, колко е лош Путин. Не стига че си има за протеже в Чечения един главорез, ами на всичкото отгоре тоя главорез не знае да се облича изискано, па макар и кичозно. Е те това последното направо е недопустимо. Е те това вече напълно и окончателно ме превърна в противник на Путин. Честно казано сега си мисля че дори не си заслужава коментара, освен този, че имам по-високо мнение за Големия Лебовски, ама кой знае, може и него да го е хванал трипера. И направо ми омръзна да ти обяснявам очевадното.

#6 deowin 21.10.2015 в 23:52:07

Според мен се превъзбуждаш от несъществуващ стимул. Кралят на Саудитска Арабия е съюзник на САЩ и Западна Европа. Не виждам в статията да му е спестено осмиването. Ерго, проантлантическата антипутиновата пропаганда, която видя, вероятно не е била цел на автора, а и, дори неосъзнато, не я е постигнал особено добре. >Кадиров се е облякъл на снимката На точно тази снимка, конкретният избор на която и на мен не ми е много ясен. Многобройни снимки в нета потвърждават това, за което говори статията.

#7 Nikkor 22.10.2015 в 12:45:53

Саудитският крал също няма място тука Део. Човекът си се облича както се обличат хората там. Нито е кичозно, нито е грозно. В Бахрейн по автобусните спирки има климатици. Сигурно и в Саудитска Арабия е така. Толкова е горещо, че и аз ако отидех там, най-вероятно бих се обляъл така. Не мисля че панталон и риза са подходящо облекло по тези ширини, а късите гащи са табу, да не би някоя забрадена кака да се възбуди, като ми види косматите крака. Казваш че "На точно тази снимка, конкретният избор на която и на мен не ми е много ясен. Многобройни снимки в нета потвърждават това, за което говори статията. " Какво потвърждават многобройни снимки в нета? Че Рязания Кадиров е протеже на Путин ли??? Това което казах в предния си коментар се обобщава в едно изречение така : Ако Кадирът на Чечня не беше Путиново протеже, изобщо нямаше да го има в тази класация. Толкоз е просто. Ти пак привидя любов към Путин и тем подобни. Айде със здраве.

#8 deowin 22.10.2015 в 18:26:42

>Саудитският крал също няма място тука Всъщност съм напълно съгласен, но все пак е включен и осмян. >Какво потвърждават многобройни снимки в нета? Че Кадиров се облича както е описано в статията: >Той редува помпозни традиционни носии с анцузи и по никакъв начин не прилича на човек, който разполага с огромна власт и финансови ресурси. Но, естествено, не това: >Че Рязания Кадиров е протеже на Путин ли??? Че е протеже на Путин е пределно ясно - още откакто преди 15 години Путин назначи баща му за водач на Чечня, след което тази държава бързо доби силна проруска ориентация и се превърна в част от Русия, 4 години след което аналогично назначи сина му Рамзан след като екстремисти взривиха бащата Ахмад, може би защото не се изкефиха как сервилно лиже задника на Путин, след като 5 години по-рано, като главен мюфтия по времето на Дудаев, беше обявил джихад на Русия. Приятелството между Путин и Кадиров също е лесно наблюдаемо от поведението им във всичките им общи срещи, а прагматичната му страна - от шеметното забогатяване на Кадиров (златни пистолети, Ламборджинита, кюлчета злато), както и от чеченската военната подкрепа на проруските сепаратисти в източна Украйна. Има доволно много публични снимки и видео: https://www.google.com/search?q=kadyrov+putin&tbm=isch

#9 Nikkor 22.10.2015 в 22:43:55

Ще изляза от темата, която и така е повече от ясна и няма какво още да я обяснявам и ще коментирам некои твои мисли или съобръжения. "Че е протеже на Путин е пределно ясно - още откакто преди 15 години Путин назначи баща му за водач на Чечня, след което тази държава бързо доби силна проруска ориентация и се превърна в част от Русия, 4 години след което аналогично назначи сина му Рамзан след като екстремисти взривиха бащата Ахмад, може би защото не се изкефиха как сервилно лиже задника на Путин, след като 5 години по-рано, като главен мюфтия по времето на Дудаев, беше обявил джихад на Русия." Ми ква ориентация да придобие Чечня бе Део, промарсианска ли? Предполагам, че ако беше придобила прохамериканска ориентация и вместо задника на Путин лижеше черния задник на Обама, щеше да подскачаш от възторг, ама уви, примитивите вместо да благодарят че ги нарекохте борци за свобода, докато избиваха деца в Беслан ( помниш ли, или не помниш ), взеха че взривиха и маратона в Бостън. Тогаз ни един прехвален хамерикански джурналист, ни една от вашите "свободни" медии не зададе очевидния въпрос "Кой ми сра в гащите ?" Ма имал златни пищови. Сигурно и златен Калашник има, ба ли маа му? Ако ще и Ламборгинито му да е златно. Половината каракачани в България имат или ако нямат, могат да си позволят Ламборгини. Кво от това? Малко по-долу си казал : "Кралят на Саудитска Арабия е съюзник на САЩ и Западна Европа. Не виждам в статията да му е спестено осмиването." А стига бе. Ма вие сте били кат бат Бойко. Строги, но справедливи. За Асад смърт, за ибн Сауд осмиване. Асад е диктатор и зтова ще му треснем една гражданска война, резултатът от която ще бъде пълна разруха, смърт и изселвания, а Сауд ще го глезкаме и ще публикуваме доклади как държавата му кръстена, пардон, Аллах да ми прости, наречена на него се движи към по-такааа демократичнооо, такова деее...Ми как иначе. Човекът и неизброимата му челяд не спират да си пазаруват кво ли не. От Еърбъс А380 с място в търбуха за камилите и конете му, през същите тези Ламборгинита, до оръжия всякакъв вид и калибър. Пък и кат посети Европа или САЩ със сичките си отрочета заема цели хотелски комплекси и ски курорти за месеци наред. Е, жените ги третират по-зле от кучета, плюс доказано е че съпругата на Саудитския посланник в САЩ е превела на Ахмет Ата парите за обучението му в школата за пилоти, за да може да забие един самолет в световния търговски център, ма да не издребняваме. Ха сега си представи тоя същия ибн Сауд да беше "проруски ориентиран" ( боже опази ). Нямаше да му се размине с едното осмиване. Мама му щяхте да...

#10 Nikkor 22.10.2015 в 23:14:42

Пропуснал съм нещо. Значи Ахмад Кадиров, бащицата на Рамазан, е бил главен мюфтия, обявил джихад на Русия по времето кога Джохар Дудаев бастиса страната си в безмислена конфронтация с Русия. Само че по някое време придобил "проруска ориентация". Това последното да ти говори нещо? Да ти минава през ума, че може би дори един мюфтия обявил джихад на Русия е видял ( буквално с очите си ) и проумял ( със собствения си промит от исляма мозък ), че иначе що годе уредената му родина се е превърнала в царство на хладнокръвни убийци, изнасилвачи, главорези, отвличащи когото им скимне за откуп. Във територия в която цари абсолютно беззаконие и хаос и в която откровени садисти се разпореждат както си искат. И взел че сравнил със това което е било преди "независимостта" на тъпака Дудаев и ... не щеш ли, си направил изводите. Най-вероятно всичко това изобщо не ти минава през ума. Ти просто не си на този свят, нали?

#11 deowin 23.10.2015 в 01:05:41

>Ми ква ориентация да придобие Чечня бе Део, промарсианска ли? Не знам каква точно, но някак си не се връзва да е проруска, ако преди броени години си обявил джихад точно на Русия. Също някак си е странно години наред да се бориш за независимост, след което изненадващо чевръсто да се съгласиш да станеш федерална република на Русия. >Предполагам, че ако беше придобила прохамериканска ориентация .. щеше да подскачаш от възторг Предположението ти е напълно грешно. Не виждам никаква причина да го бих направил в такъв случай. Аналогично, например, изобщо не съм подскачал от възторг когато Украйна се опитваше да се ориентира прозападно. Тяхна си работа, защо това да ме касае, особено пък до възторжено подскачане? Мога единствено умерено да се радвам за тях, защото се ориентират към ценностна система, която ми е близка и ми допада. Както и направих. >Ма имал златни пищови. Кво от това? Като човек, който държи да се задават въпроси, не ти ли хрумва да зададеш въпроса как точно е забогатял толкова много, и точно след като баща му и после той бяха поставени от Путин за президент на Чечня, особено в контекста на всичкото обилно благоволение, което руският бащица изля върху тях? Семейно богатство Кадирови нямат. Нито сериозни бизнеси. Заплатата на президент не е в милиони. Не, съвсем не казвам, че това необходимо сочи към Путин като източник на материалното им богатство, но не виждам как може да е придобито по законен начин. Ти виждаш ли? >Сауд ще го глезкаме Посочи къде точно казвам каквото и да било сходно на това. Ще ти спестя допълнителните грешни гадания относно моето мнение за краля на Саудитска Арабия - според мен той също е ужасяващ автократ, чиито ценности са в силно противоречие с тези на западната демокрация, които пък са близки на моите, и дълбоко ме отвращава фактът, че САЩ и Европа си позволяват да танцуват с подобна гнусна твар просто защото им трябва силен съюзник в стратегическия за тях район. >може би дори един мюфтия обявил джихад на Русия е видял ( буквално с очите си ) и проумял ( със собствения си промит от исляма мозък ), че иначе що годе уредената му родина се е превърнала в царство на хладнокръвни убийци, изнасилвачи, главорези, отвличащи когото им скимне за откуп Да, прав си - може би радикален мюсюлманин, който е обявил джихад на Русия, има душевната висота да прозре нещо такова, след което да отрече всичко, зад което преди малко е стоял, и то в полза на не особено ясното светло бъдеще на родината си при една преориентация към могъщия й съсед с преобладаваща противостояща религия, който вече години воюва с нея, защото не го урежда нейната независимост. Възможно е, но не ми се струва особено вероятно. Друга една възможност се крие в горепосоченото и леко изненадващо в близкоисторическия им контекст силно благоволение на Путин към Кадиров баща и син, плюс светкавичното им и доволно съществено забогатяване. Колко вероятна ти се струва тази възможност, особено сравнена с вероятността на посочената от теб?

#12 Conspirator 23.10.2015 в 01:43:11

Дрескод ''Глупости на търкалета''. Как стана така,че светските диктаторски режими минаха под ножа,а теократичните кралства в Близкия изток станаха съюзници в демократична???коалиция,която не знам си какво? Трябва да си напълно сдухан,за да повярваш на такива лицемери/точната дума е г**омери/. Защото светската държава/най-вече диктаторската/създава мощен военен и научен потенциал,а камиларите изнасят,освен петрол само пещерен уахабитски ислям. Ма много голяма загадка що така и кой устройват всичките тези ''Игри на демокрация''?Кралят на Саудитите и онова хабиби от Катар са главните спонсори на ''демократите'' в Сирия.... Що не се гръмнете?

#13 Ролинс 23.10.2015 в 01:51:12

"Nikkor | 22.10.201523:14 Да ти минава през ума, че може би дори един мюфтия обявил джихад на Русия е видял ( буквално с очите си ) и проумял ( със собствения си промит от исляма мозък ), че иначе що годе уредената му родина се е превърнала в царство на хладнокръвни убийци, изнасилвачи, главорези, отвличащи когото им скимне за откуп. Във територия в която цари абсолютно беззаконие и хаос и в която откровени садисти се разпореждат както си искат." -------------------------------------------------------------- Каква наивност, какво лекомислие! Да, точно така е станало, проумял го е след като се е отказал от шериата догмичните си виждания за нежния пол. За броени секунди си е променил мирогледа! Даже може и да е приел християнската вяра скришно

#14 Nikkor 23.10.2015 в 10:18:31

Не пичове. Не мисля че джихадистът Ахмад Кадиров си е сменил резбата заради едните пари. Още по-малко пък е приел християнството. Просто е сравнил пълната разруха и беззаконие на Дудаева Чечня със калпавия Брежневистки комунизъм и си е направил изводите. Сега като е "проруски" ориентирана Чечня да не би да живее по-зле от Дудаево време? И в същия ред на мисли, някой има ли представа как живяха афганистанците ( пущуни, мущуни и прочие племена ) по време на съветската окупация? Не че последната е била нещо умно или правилно. И как живеят сега? Същото касае и Ирак на Саддам и Джамахурията на Кадафи. Тия двамата касапи си заслужаваха каквото ги постигна, само че защо разрушиха институциите представляващи някаква държавност? И сега правят същото в Сирия. Щот Асад бил диктатор. Асад е образован на запад офталмолог и е направо цивилизован в сравнение с убийците, които се канят да му земат главата. Пък като толкоз ги е налегнала омраза към диктаторите, що не земат да бомбардират ал Сауд? Той да не е по-добър диктатор от Асад? Аааа...да не би да е защото Асад е ...о, ужас ...ПРОРУСКИ ОРИЕНТИРАН???

#15 deowin 23.10.2015 в 18:33:33

>Просто е сравнил пълната разруха и беззаконие на Дудаева Чечня със калпавия Брежневистки комунизъм и си е направил изводите Да, вероятно е забелязал, че Чечня е по-зле в дългогодишна война за независимост, отколкото в мирно време, било то под тоталитарен режим. Защото сигурно е точно така. Но не виждам как необходимо трябва да е решил, че е невъзможно да се постигне независимост, при което, след като изборите са били така сведени до единствено горните два - война или тоталитарно управление - е избрал по-малката от двете злини. Обикновено когато държави се борят за независимост рядко се отказват след няколко години, особено рядко се завъртат на 180 градуса и правят точно обратното - стават васали на държавата, с която са воювали, и извънредно рядко го правят толкова чевръсто, колкото го направи Чечня. Когато наблюдаваме извънредно рядко срещано явление, то обикновено е добра идея да се замислим за причините му, които в такива случаи най-често са чрезвичайни и, съответно, интересни. >Сега като е "проруски" ориентирана Чечня да не би да живее по-зле от Дудаево време? Вероятно не, като се има предвид, че "Дудаево време" беше военно време. Аналогично един роб би казал, че живее по-добре когато мирно и послушно бере памук, отколкото когато го налагат с камшици след неуспешен опит за бягство. Което някак си не означава, че не би му било по-добре на свобода, нито че е най-правилно да спре да се опитва да я постигне, просто защото животът в мирно робство бил по-добър от наказанието за неуспешно бягство. Не ми е много ясно защо държиш да сравняваш сегашното положение в Чечня с това по време на войната за независимост. Някак си си решил, че твърдя Чечня да е била по-добре по негово време ли, че тая някакви симпатии към Дудаев и го подкрепям, или какво? Никак не става ясно. >Асад е образован на запад офталмолог Което по никакъв начин не го прави компетентен да ръководи наследената по диктаторска линия от баща му Сирия. >Асад е ...о, ужас ...ПРОРУСКИ ОРИЕНТИРАН??? Не виждам нищо ужасно в една проруска ориентация на Сирия, ако беше в полза на техния интерес. Но не е и точно така - Асад и жена му всъщност при завръщането си от Англия бяха прозападно ориентирани. Просто в един момент се полакомиха твърде много и решиха, че заради стратегическото положение на Сирия могат да си позволят да играят политически игри, които засегнаха интересите на опасни и силни противници, заради което днес в Сирия воюват 4 (5?) различни групи от интереси, а сирийският народ сериозно страда.

#16 dedo adji 23.10.2015 в 21:27:09

Прасчо улучва десятката. Асад е засегнал интересите на опасни противници. И те не са в Сирия. Групировките там си съществуват от край време и някак си успяваха да живеят съвместно. Докато противниците не ги финансираха и въоръжиха. И какво следва. Обесиха Садам - няма Ирак. Обесиха Кадафито - няма Либия. ако обесят Асад(нямам нищо против) - няма Сирия. (също нищо против)

Новините

Най-четените