След кратък престой в красивата Барселона, вдъхновени от Испания и нови вкусове и идеи, решихме да направим седмица на испанската кухня.
Стартираме с много интересна версия на телешко с домати и каперси. Това е храна, която готвим за първи път и ни изненада със свежия си вкус.
Консумирахме храната с бутилка италианско вино Nero D'avola и хляб на тиган и пържени картофи.
Комбинацията беше невероятна. Опитайте тази вкусотия, няма да съжалявате.
Почистете месото, ако има жили и го нарежете на едри, по възможност еднакви по големина парчета.
Оваляйте в смес от брашно, сол и черен, бял пипер и мащерка. Махнете излишното брашно, за да не прегори при пърженето.
Загрейте зехтина в дълбока тенджера и запържете месото добре от всички страни.
Извадете в чиния и в същата мазнина сложете малките лукчета, ситно нарязаната глава лук и нарязаният на дребно хамон. Не се притеснявайте от полепналото по дъното брашно и парченца месо.
Гответе 5 минути на слаб огън, сложете лимоновата кора и мащерката и гответе около минута.
Налейте виното и кипнете, като бъркате често, за да деглазирате дъното на теджерата.
Върнете месото в тенджерата, отгоре сложете доматите и каперсите. Подправете с още малко сол и черен пипер и поръсете със захарта. Покрийте с алуминиево фолио или капак и печете на 170-180 градуса 2 часа.
Ястието трябва да остане почти само на мазнина.
Поднесете с пържени картофи или бял ориз.
Добър апетит и наздраве.