Здравейте,
Всеки път, като се сетим вкъщи за този гулаш, веднага ни се прияжда и почваме да готвим. Специални благодарности за рецептата на нашия приятел Атила Урбан, по майка българин, по баща унгарец, всъщност словак.
Моля да не се бърка гулаш с чардаш - едното е музика за стомаха, другото е музика за душата и краката. (А чардашът дори не е с унгарски, а с немски произход...) Но да се върнем в кухнята.
Начин на приготвяне
Загрейте 4-5 с.л. зехтин и малко парченце масло и запържете нарязания на едри полумесеци лук, докато стане прозрачен и започне да се карамелизира. Сложете нарязаното на кубчета месо и запържете, за да хване леко златиста коричка.
Налейте бульон, колкото да покрие продуктите и намалете котлона. Периодично разбърквайте и доливайте от бульона.
Варете около час и 15 минути и добавете лютия и сладкия пипер, нарязаната на дребно люта чушка, нарязания на филийки чесън, морковите - на колелца, и нарязаните на едри парчета картофи. Налейте останалия бульон и сложете дафиновия лист.
Захлупете и увеличете котлона. Варете около 30 минути, или докато картофите се сварят, подправете със сол и черен пипер, налейте виното и сложете малко ситно нарязани пера зелен лук и магданоз.
Оставете още 5 минути без капак, за да се изпари малко от виното. Поднесете с 1-2 с.л. готварска сметана и ситно нарязан магданоз и пресен лук.
Да ви е сладко.