Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пътешествията на Le Poulet: Вкусно и по кюстендилски

Вижте в галерията как да приготвите пилешка яхния със сини сливи по кюстендилски. Снимка: Мира Дерменджиева
Вижте в галерията как да приготвите пилешка яхния със сини сливи по кюстендилски.

Начин на приготвяне:
1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
•	Гърди без кожа
•	Месо от бут без кожа
•	Кълките с кожа Снимка: Мира Дерменджиева
Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
• Гърди без кожа
• Месо от бут без кожа
• Кълките с кожа

2. Подготвяме и нарязваме:
•	Лука наполовина и след това на тънки полумесеци или на малки кубчета;
•	Вземете по 1 бадем и го сложете цял във всяка сушена слива;
•	Чесъна оставяме цял;
•	Пилето оставяме на хубави отделни парчета. Осоляваме. Снимка: Мира Дерменджиева
2. Подготвяме и нарязваме:
• Лука наполовина и след това на тънки полумесеци или на малки кубчета;
• Вземете по 1 бадем и го сложете цял във всяка сушена слива;
• Чесъна оставяме цял;
• Пилето оставяме на хубави отделни парчета. Осоляваме.

3. Загравяме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
•	Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
•	Добавяме чесъна и лука и бързо сотираме;
•	Добавяме сините сливи, мащерката и дафиновия лист;
•	Добавяме бялото вино. Веднага след това, вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана. Снимка: Мира Дерменджиева
3. Загравяме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
• Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
• Добавяме чесъна и лука и бързо сотираме;
• Добавяме сините сливи, мащерката и дафиновия лист;
• Добавяме бялото вино. Веднага след това, вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана.

4. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, може да добавите доматите. Не е необходимо да слагате цялото количество, преценката е според вашите предпочитания.

Оставете да къкри около 5 минути и добавете пилешкия бульон. Снимка: Мира Дерменджиева
4. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, може да добавите доматите.
Не е необходимо да слагате цялото количество, преценката е според вашите предпочитания.
Оставете да къкри около 5 минути и добавете пилешкия бульон.

5. Свалете температурата на ниско към средно и оставете да се сгъсти за 10-15 минути. Ястието трябва да е хубаво и гъсто.
Пробвайте на вкус, добавете сол и прясно смлян черен пипер накрая.
За повече свежест, в последния момент преди да сервирате, добавете магданоз и малко масло. Снимка: Мира Дерменджиева
5. Свалете температурата на ниско към средно и оставете да се сгъсти за 10-15 минути. Ястието трябва да е хубаво и гъсто.
Пробвайте на вкус, добавете сол и прясно смлян черен пипер накрая.
За повече свежест, в последния момент преди да сервирате, добавете магданоз и малко масло.

6. Chefs Tip: Ако искате да е още по-интересно, преди да сервирате може да добавите съвсем малко балсамов оцет и малко ликьор от зелени орехчета или друг сладък ликьор.
6. Chefs Tip: Ако искате да е още по-интересно, преди да сервирате може да добавите съвсем малко балсамов оцет и малко ликьор от зелени орехчета или друг сладък ликьор.

В Кюстендил - заради мекия климат, дългата есен и ранната пролет - кухнята е с дъх на Средиземноморие. Затова и в нея редовно присъстват дафиновият лист, ядките, сухите плодове и зехтинът. Точно както и в нашата рецепта с приказно пиле, сушени сини сливи, бадеми и градински ухания. Снимка: Мира Дерменджиева
В Кюстендил - заради мекия климат, дългата есен и ранната пролет - кухнята е с дъх на Средиземноморие. Затова и в нея редовно присъстват дафиновият лист, ядките, сухите плодове и зехтинът. Точно както и в нашата рецепта с приказно пиле, сушени сини сливи, бадеми и градински ухания.