Здравейте, приятели! Тази седмица ще ви "разклатя" с най-добрите рецепти с домати. Ще ви ги предложа в различни размери и комбинации, и вярвам, че ще оцените този жест!
Пълнени домати с гъби, пълнени домати по оригинална рецепта от турската кухня, пълнени чери домати и домати с риба тон и яйца са само част от изкушенията, които дебнат отвсякъде. А изкусителните рецепти, които ви предлагам този петък, са...
Пълнен домат с риба тон и царевица
Продукти:
1 домат
2 листа маруля
½ консерва риба тон
3 с.л. царевица
Да го направим:
На домата му се отрязва капаче. Вътрешността му се изважда и нарязва на ситно. Част от нея се смесва с рибата тон и царевицата. С тази смес се напъва издълбаният домат. Поставя се върху накъсана маруля.
Втората рецепта също не е за изпускане!
Пълнени домати
Продукти:
3 доматa
200 г извара
50 г сирене
2 стръка пресен чесън
20 г орехи
1/2 връзка магданоз
2 яйца
сол
черен пипер
Да го направим:
Отрязват се капачета на доматите, а вътрешността им се издълбава с лъжичка. Яйцата се разбиват и смесват с изварата, натрошеното сирене и орехи, ситно нарязаните магданоз, пресен чесън, солта и черния пипер. С тази смес се пълнят доматите, захлупват се с капачетата и се пекат на фурна до готовност. Поднасят се върху листа от зелена салата.
Третото ми предложение за тази седмица е страшно и по име и по вкус!
Змейско гнездо
Продукти:
1/2 кг фетучини
3 доматa
3 яйца
150 г пушен бекон
сол
черен пипер
босилек
1 опак. масло
4 с.л. брашно
сол
1/2 л прясно мляко
Да го направим:
Пастата се сварява в гореща подсолена вода, отцежда се и се измива със студена вода.
Маслото се загрява и в него се пасира брашното. Разрежда се постепенно с прясното мляко при непрекъснато бъркане. Подправя се със сол и черен пипер. Това е вашият сос бешамел.
На доматите им се отрязват капачетата - откъм дръжките, и вътрешността се издълбава с лъжичка. Беконът се нарязва на тънки парченца и се изпържва в тиган без мазнина. Разпределя се в изкормените домати.
Форма за торта с пръстен се намазва с масло и се поръсва с галета. Дъното й се покрива с макароните спирали, а отстрани се оформя плитка от спагети и фетучини. Сосът се налива върху пастата равномерно, така че да напои цялата.
В средата на оформеното змейско гнездо се поставят трите домата, пълнени с бекон. Във всеки от тях се чуква по едно яйце. Формата се слага в предварително загрята фурна. Ястието се пече, докато белтъците побелеят.
Изважда се от фурната и се изчаква малко да се охлади. Формата се слага в плато и пръстенът й се маха. Гнездото се украсява със стръкчета пресен босилек.
Доматен уикенд!
Сандра