Да, историята на имамбаялдъ е позната.
Тя гласи, че веднъж съпругата на един турски имам му приготвила пълнени патладжани със зеленчуци, а той припаднал, когато опитал ястието - толкова вкусно било то.
Има и една малко по-екзотична легенда, според която имамът се оженил за дъщеря на търговец на зехтин. Младата туркиня била изкусна готвачка и го смаяла с пълнени патладжани, които приготвяла и в следващите дни. Само на тринадесетия ден зехтинът за рецептата свършил и на мъжа му станало лошо от ужас как ще се сготвят патладжаните.
А има и трета версия - че в имамбаялдъ има толкова богати съставки и зехтин, че пестеливият имам припаднал.
И в трите легенди има доза логика. Имамбаялдъ наистина е невероятно апетитно ястие, но е и факт, че патладжанът е от онези зеленчуци, които обичат и поглъщат много мазнина, за да станат вкусни.
Самият патладжан произхожда от Южна Азия, където пълнените зеленчуци са на почит във всякакви форми.
Постепенно традицията се е пренесла и на запад и по време на Османската империя се появяват разновидностите на имамбаялдъ или пълнен патладжан.
За рецептата претендират и по европейските части на Средиземно море. Гърците имат свой вариант на пълнени патладжани, италианците имат капоната, където патладжаните и другите зеленчуци обикновено са на кубчета. Французите добавят и гъби в пълнените патладжани.
Имамбаялдъ е ястие, което може да се яде както топло от фурната, така и охладено.
Може да се сервира със свежо сирене тип фета, в други домакинства пък го поднасят с ориз, а в трети - със свежа салата. Въпреки че имамбаялдъ е постна рецепта, тя е невероятно засищаща, особено при положение, че патладжанът предварително леко се запържва.
Хубавото е, че патладжани вече има целогодишно, а доматите в краен случай биха могли да са от консерва.
А ето и как да си приготвим 4 порции неустоима имамбаялдъ:
Необходими продукти:
- 4 средни по-продълговати патладжана
- 2 средни домата или 300 грама домати на кубчета от консерва
- 2 червени чушки или една червена и една зелена - на парчета
- 3 големи глави лук - на не много ситно
- 5-6 скилидки чесън - на ситно или настъргани
- 1 супена лъжица доматено пюре
- Зехтин
- Сол, черен пипер, връзка пресен магданоз, кимион
---
И още нещо вкусно и апетитно с патладжани - гръцка мусака:
---
Начин на приготвяне на имамбаялдъ:
Патладжаните се обелват на ивици, разполовяват се, повърхността им се нарязва с остър нож на ромбове и, ако са от по-горчив сорт, се оставят да се отцедят с малко сол за 30 минути.
В тиган с малко зехтин половинките патладжан се запържват с разреза надолу и после се подреждат на кухненска хартия, за да се отцедят. През това време в дълбок съд приготвяме плънката, като първо запържваме лука и чесъна.
После добавяме доматите, доматената паста и чушките и готвим, докато зеленчуците омекнат и сместа се сгъсти. Подправяме със сол, пипер, две трети от магданоза на ситно и кимиона. По желание можем да добавим и малко канела.
---
Още една рецепта за апетитни пълнени зеленчуци с ориенталски привкус - ето тук:
---
Патладжаните се подреждат в леко намаслена тава за печене и върху тях се разпределя плънката.
В сместа може да се сложи един малък морков на ситни кубчета, за да внесе още малко сладост, или люта чушка на ситно за пикантна имамбаялдъ. Най-вероятно от нея ще остане малко, така че се разпределя около пълнените зеленчуци и ястието се пече на 180 градуса за 40-50 минути или до кафеникав загар.
Имамбаялдъ се сервира с останалия наситнен магданоз и за гарнитура - прясно сирене, ориз или салата.
Колкото до онези, които не сядат на масата, без да има месо в основното ястие, за тях можем да приготвим и имамбаялдъ с кайма или много ситно накълцано месо. Традиционно трябва да е агнешко, телешко или овнешко, но все пак бихме могли и да импровизираме с кайма смес.