Пицата е едно от най-обичаните, известни и разпространени в цял свят италиански кулинарни творения.
Хубавото на това лесно тестено ястие е, че може да бъде приготвено във всякакви вариации, независимо дали става въпрос за любители на месо, вегетарианците и дори вегани.
В домашни условия пък правенето на пица се превръща в истинско забавление, особено когато се започне от самото начало - приготвянето на тестото, рязането на продуктите, подреждането им, печенето и бързото ѝ изяждане след това.
Но пицата не е привилегия на съвременния човек. Напротив, тя е обичана храна на не едно и две поколения.
Всъщност първите сведения за приготвянето ѝ съществуват още от времето на древните гърци и римляните. Те са сред първите, които използват техниката за правенето на плосък хляб, върху който слагат различни зеленчуци и зелени подправки.
Когато през XVI в. доматите биват пренесени в Европа обаче, в Неапол се появява първообраза на италианската пица, а няколко века по-късно се ражда рецептата и за кралицата на всички останали - пица "Маргарита".
Не са една и две версиите около създаването ѝ. Тази, която се слави с най-голяма популярност, е обвита в мистерия и бързо печели скептиците. Това е историята на една кралица и главния готвач на неаполитанска пицария.
Действието се развива през 1889 г., когато италианският крал Умберто I и съпругата му Маргарита Савойска пристигат на посещение в Неапол. Според историци кралицата се уморява да се храни с френските гурме ястия, популярни по това време сред кралските семейства в цяла Европа. Затова Маргарита Савойска иска да опита местната кухня и за целта е повикан най-известният производител на пици в Неапол - Рафаеле Еспозито, на когото е заръчано да направи три вида на тестеното ястие.
След като кралицата ги опитва, тя бързо отхвърля първите две пици - "Маринара" (с чесън), и "Наполи" (с хамсия).
Третата, която се състои от доматен сос, моцарела и клонче босилек, чиито цветове символизират италианския флаг, обаче силно я впечатлява. Развълнуван от реакцията ѝ Еспозито решава да кръсти пицата в чест на кралицата - "Маргарита".
След отпътуването на кралското семейство готвачът не спира да получава благодарствени писма от кралската особа, а едно от тях може да бъде видяно и днес на една от стените в пекарната на Еспозито в Неапол, която вече носи името "Бранди".
Както всяка подобна впечатляваща история, така и тази среща скептици, опитващи се да запълнят с факти празните места на границата между истината и измислицата.
Някои кулинарни историци започват да се съмняват в уж на пръв поглед очевидната случайност, че любимата пица на италианската кралица е приготвена с продукти, наподобяващи цветовете на италианския флаг. Това ги кара да се разровят по-дълбоко в историята, намирайки нередности в благодарственото писмо от Маргарита Савойска, висящо на стената в пеканата.
Оказва се, че кралският печат, с който е подпечатано, не прилича на тези, използвани по онова време. Освен това той е поставен в центъра на листа, а не в горния ляв ъгъл, както е обичайно да се прави в средата на XIX век. Използваната хартия също не отговаря на тази, на която кралските особи водят кореспонденицията си и когато се вглеждат още по-внимателно, забелязват, че почеркът на шамбеланът, който пише писмото, не е същият.
Въпросът обаче кой го е фалшифицирал остава загадка завинаги.
Не се доситига и до съгласия по повод достоверността на благодарственото писмо, но това, което не подлежи на обсъждане в цялата тази история, е вкусът на пицата "Маргарита".
С разпространението ѝ в Европа от италианските емигранти тя получава много вариации, включително и в България, където някои пицарии вместо моцарела използват кашкавал, а на мястото на босилека слагат чубрица.
Но това не е от значение. Стига да знете подходящата рецепта, можете да си приготвите тази италианска класика у дома.
Пица "Маргарита"
Необходимите продукти са:
За тестото:
- 350 гр. брашно
- 150 мл вода (със стайна температура)
- 1 ч.л. суха мая
- 4-5 супени лъжици зехтин
- 1 ч.л. сол
За соса и гарниране:
- 2 големи добре узрели домата или 1 консерва
- 1 или 2 скилидки чесън
- 250 гр. моцарела, по възможност биволска
- 4-5 с.л. зехтин
- 1 ч.л. сол
- Няколко листенца пресен босилек
Начин на приготвяне:
Брашното се поставя в голяма купа и в центъра се прави кладенче. В него се изсипва предварително разтворената във водата мая, заедно със солта и зехтина. Тестото се омесва внимателно, оформя се на топка и след като се намаже със зехтин, се оставя да почине за около 30 мин.
През това време се обелвата доматите (ако са пресни) и се нарязват на малки кубчета. Към тях се добавя наситнения чесън, сол на вкус, няколкото листа босилек и 2 супени лъжици зехтин.
След като тестото вече е престояло известно време, се разточва на тънък кръг и се премества в предварително намаслена тава. Върху него се разпределя доматеният сос, като се оставят около 2 см разстояние до краищата. Това се прави, за да се получи типичната за италианската пица хрупкава коричка. Отгоре се нареждат нарязаните на кръгчета парчета моцарела и се поръсват с малко зехтин и остатъка от босилековите листенца.
Пицата се пече в предварително загрят фурна на най-малко 230 градуса за около 15-20 минути или докато краищата ѝ не се запекат добре.