Това е невероятно успешна реклама, която си е пробила път до мозъка ни и придава на млякото почти вълшебни свойства. Американското Министерство на земеделието заявява, че възрастните би трябвало да пият по три чаши мляко на ден, основно за калций и витамин D.
Много изследвания обаче показват, че няма връзка между пиенето на повече мляко (или приема на калций и витамин D като хранителни добавки) и намаляването на риска от счупване на костите. Някои изследвания дори показват връзка с по-висока смъртност - това не означава, че самата консумация на мляко е причината за това, но млякото не трябва да бъде идеализирано
Органичната храна не е без пестициди, нито пък е непременно по-полезна за вас. Фермерите, които отглеждат органични продукти, имат правото да използват химикали, които са от естествен произход - и в някои случаи са по-опасни за околната среда от синтетичните им еквиваленти. Но нивата на пестициди и в органичните, и в неорганичните храни са толкова ниски, че те не са повод за опасения при консумация.
Oрганичната храна също така няма никакви хранителни предимства пред неорганичната, сочи анализ на 98 727 свързани с този въпрос изследвания.
Ужасно е, когато нещо, което много ви се иска да изядете, падне на пода. Но ако го вдигнете до 5 секунди, всичко е наред, нали? Оказва се, че не. 5-секундното правило няма научна обосновка. Бактериите могат да замърсят храната за милисекунди.
Тестове показват, че влажните храни привличат повече бактерии от сухите, но няма "безопасно време." Вместо това безопасността зависи от това колко чиста е повърхността, върху която сте изпуснали храната. Дали ще я ядете след това, зависи от вас, но ако хората, които ходят по този под, обикалят и по улиците на града, не бихме ви го препоръчали.
Има ли някой, който да не обича да си подремне? Твърди се, че пилешкото и пуешкото съдържа триптофан - аминокиселина, която е компонент на някои от химическите вещества в мозъка, които ви помагат да се отпуснете. Но и много други храни също съдържат триптофан. Чедърът примерно дори има повече триптофан от пуйката, но никога не се изтъква като предизвикваща сънливост храна.
Експертите казват, че по-скоро въглехидратите, алкохолът и общият размер на пиршеството при консумация на пуйката са причина за прекрасната сиеста след вкусното похапване.
Нищо подобно. В продължение на един месец учените са хранили десетки хора с десертчета, съдържащи 10 пъти повече от обичайните нива на шоколад, и десетки други са получавали "фалшиви" шоколадови десертчета.
Когато впоследствие са били преброени пъпките преди и след всяка диета, не е имало никаква разлика между двете групи. Нито шоколадът, нито мазнината имат някакъв доказан ефект върху акнето.
Ябълките са богати на витамин C и фибри, които са важни за дългосрочното здраве, но те далеч не са всичко, което ви е нужно. И ако определени вируси или бактерии попаднат в организма ви, ябълката няма да може да направи нищо, за да ви предпази от тях. Така че не пропускайте да си направите ваксинация срещу грип, дори и да консумирате ябълки.
Десертче, направено с мед, вместо с глюкозо-фруктозен сироп, не е по-полезно за вас. Причината е, че захарта в естествените продукти - например в плодовете и синтетичните продукти като бонбоните е една и съща: "Учените се изненадват от твърденията за "ясното превъзходство" на меда, тъй като има почти единодушен консенсус, че биологичният ефект от глюкозо-фруктозния сироп е на практика същият като от меда", заявява професорът по диетология Алън Левиновиц. Проблемът е, че бонбоните и други свързани продукти обикновено съдържат повече захар на порция, което означава повече калории - разлика, за която е много по-важно да внимавате.
Повечето изследвания не откриват връзка между консумацията на кофеин и растежа на костите при децата. При възрастните учените са установили, че увеличената консумация на кофеин може съвсем леко да ограничи усвояването на калция, но ефектът е толкова слаб, че супена лъжица мляко напълно ефективно ще компенсира резултата от чаша кафе.
Изглежда, че основният виновник за този мит е рекламата: производителят на зърнени закуски C.W. Post се е опитвал да маркетира утринна напитка, наречена "Postum", като алтернатива на кафето, така че е публикувал реклами за "вредния ефект" от любимата гореща напитка на американците, наричайки я "нервна отрова", която не бива никога да се дава на деца.
Ако сте си у дома с настинка, можете безпроблемно да се насладите на малко сладолед. Тезата, че млечните продукти засилват кашлицата и утежняват настинката, за щастие не е вярна, твърдят учени и лекари от клиниката "Мейо", според които "всъщност замразените млечни продукти успокояват болките в гърлото и осигуряват калории, които може иначе да не консумирате, когато сте болни."
В книгата си от 2009 "Fat Chance" авторът д-р Робърт Лустиг твърди, че захарта стимулира системата за удоволствие в мозъка по същия начин, по който го правят тютюнът, алкохолът, кокаинът и дори хероинът, и поради това би трябвало да е също толкова пристрастяваща. Лустиг дори цитира изследвания, показващи, че части от мозъка, които се задействат от консумацията на захар, са същите, които се активизират за много други типове приятни дейности, от пиене на алкохол до правене на секс. Проблемът обаче е с този тип научни изследвания на мозъка е, че "в неврофизиологията няма ясен, недвусмислен признак за пристрастяване," казва Хишам Зиауден, експерт по поведението на хранене. Учените реално не знаят как изглежда пристрастеността в мозъка, поне не и до този момент, и докато тази загадка не бъде разрешена, не би трябвало да живеем в страх от нещо толкова безумно като пристрастяване към захарта.
В средата на XIX в. - преди на захарта да бъде обвинена в причина за диабет или хиперактивност - се е считало, че предизвиква сексуално желание у жените, децата и - по-скандално - бедните. Ретро реклама на Kellogg дори твърди, че "бонбони, подправки, канела, карамфил, мента и всякакви силни аромати възбуждат силно половите органи и водят до [самотни прегрешения]." Така че не се притеснявайте за захарта. Няма особени доказателства, подкрепящи тезата, че тя - или която и да е храна, включително и шоколадът - стимулира сексуалното желание.
Многобройни научни изследвания са се опитали (неуспешно) да открият доказателства в подкрепа на това абсурдно твърдение. Митът вероятно се е зародил през 1974, когато д-р Уилям Крук пише писмо до Американската педиатрична академия, която го публикува. "Едва в последните три години установих, че захарта... е водеща причина за хиперактивност," се твърди в писмото. То не включва изчерпателни научни изследвания, които са присъщи на научните доклади, и според Националния институт по психично здраве на САЩ "тезата, че рафинираната захар причинява ADHD или утежнява симптомите на хиперактивност е популярна, но повече изследвания опровергават тази теория, отколкото я потвърждават."
Кръвта ви никога не е синя: тя става тъмночервена, когато не пренася кислород. Кръвта изглежда синя само защото я гледате през няколко пласта тъкани, които филтрират донякъде цвета.
Зрението, мирисът, вкусът, слухът и докосването са само началото. Не забравяйте за баланса, температурата, времето и проприоцепцията - осъзнаването на тялото, което ни помага да не се блъскаме в предмети през цялото време - и ноцицепцията, усещането ни за болка.
Не е точно така. Хименът е тънка мембрана, която само частично закрива отвора на вагината - ако жената е родена изобщо с химен. Много действия извън секса могат да предизвикат разпъване или увреждане на химена, включително тренировки или поставяне на тампон.
Витамин A е основно хранително вещество, съдържащо се в морковитем и то е полезно за здравето на очите - особено за хората със слабо и влошено зрение. Но яденето на много моркови няма да ви даде свръхсили. Митът според някои се е зародил заради британска пропаганда през Втората световна война. Правителството искало да запази в тайна съществуването на радарни технологии, позволяващи на пилотите на бомбардировачи да атакуват през нощта.
Изследванията по този въпрос дават в най-добрия случай колебливи резултати. Някои изследвания на работната памет през бременността показват малък ефект върху мозъка, докато други изследвания не демонстрират никакъв негативен ефект. Всъщност има нарастващ брой доказателства, че бременността прави жените по-организирани и умни - поне ако съдим от изследвания на плъхове. В което всъщност има известен смисъл, тъй като бременните жени и родилките имат много повече неща, за които да се притесняват и за които да мислят - и за да може да се справя с това, техният мозък би трябвало да работи по-високи обороти.
Не, косата и ноктите не продължават да растат, след като човек умре. Вместо това кожата около тях изсъхва и се свива, придавайки по този начин усещане за допълнителен растеж.
Не сте родени с всички възможни мозъчни клетки, които ще имате през живота си. Има предостатъчно изследвания, които доказват, че мозъкът продължава да създава нови клетки поне в няколко региона на мозъка дори и в зряла възраст, чрез процес, наречен неврогенеза.
Нищо подобно. Дъвката като цяло не подлежи на преработка, но случайно глътнато парче ще премине през червата и ще излезе от другата страна, точно като всичко друго, което изяждате, и от което тялото няма нужда и не може да преработи. Единствените случаи, когато глътната дъвка е създавала проблем, е когато тя е глътната с други неща, които не бива да попадат в стомаха. Scientific American цитира случай, когато 4-годишно момиче е получило запушване на стомашно-чревния тракт - от голямо количество дъвка с четири монети в нея.