Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

20 мита за тялото, в които сте вярвали цял живот

Понякога не трябва да вярваме във всичко, което ни кажат
Снимка: Getty Images
Понякога не трябва да вярваме във всичко, което ни кажат

Мит: Млякото е полезно за костите

Това е невероятно успешна реклама, която си е пробила път до мозъка ни и придава на млякото почти вълшебни свойства. Американското Министерство на земеделието заявява, че възрастните би трябвало да пият по три чаши мляко на ден, основно за калций и витамин D.

Много изследвания обаче показват, че няма връзка между пиенето на повече мляко (или приема на калций и витамин D като хранителни добавки) и намаляването на риска от счупване на костите.

Някои изследвания дори показват връзка с по-висока смъртност - това не означава, че самата консумация на мляко е причината за това, но млякото не трябва да бъде идеализирано
Мит: Млякото е полезно за костите

Това е невероятно успешна реклама, която си е пробила път до мозъка ни и придава на млякото почти вълшебни свойства. Американското Министерство на земеделието заявява, че възрастните би трябвало да пият по три чаши мляко на ден, основно за калций и витамин D.

Много изследвания обаче показват, че няма връзка между пиенето на повече мляко (или приема на калций и витамин D като хранителни добавки) и намаляването на риска от счупване на костите. Някои изследвания дори показват връзка с по-висока смъртност - това не означава, че самата консумация на мляко е причината за това, но млякото не трябва да бъде идеализирано

Мит: Органичните храни са без пестициди и с повече хранителни вещества

Органичната храна не е без пестициди, нито пък е непременно по-полезна за вас.

Фермерите, които отглеждат органични продукти, имат правото да използват химикали, които са от естествен произход - и в някои случаи са по-опасни за околната среда от синтетичните им еквиваленти. Но нивата на пестициди и в органичните, и в неорганичните храни са толкова ниски, че те не са повод за опасения при консумация.

Oрганичната храна също така няма никакви хранителни предимства пред неорганичната, сочи анализ на 98 727 свързани с този въпрос изследвания. Снимка: Getty Images
Мит: Органичните храни са без пестициди и с повече хранителни вещества

Органичната храна не е без пестициди, нито пък е непременно по-полезна за вас. Фермерите, които отглеждат органични продукти, имат правото да използват химикали, които са от естествен произход - и в някои случаи са по-опасни за околната среда от синтетичните им еквиваленти. Но нивата на пестициди и в органичните, и в неорганичните храни са толкова ниски, че те не са повод за опасения при консумация.

Oрганичната храна също така няма никакви хранителни предимства пред неорганичната, сочи анализ на 98 727 свързани с този въпрос изследвания.

Мит: Правилото на 5-те секунди

Ужасно е, когато нещо, което много ви се иска да изядете, падне на пода. Но ако го вдигнете до 5 секунди, всичко е наред, нали?

Оказва се, че не. 5-секундното правило няма научна обосновка. Бактериите могат да замърсят храната за милисекунди.

Тестове показват, че влажните храни привличат повече бактерии от сухите, но няма "безопасно време." Вместо това безопасността зависи от това колко чиста е повърхността, върху която сте изпуснали храната.

Дали ще я ядете след това, зависи от вас, но ако хората, които ходят по този под, обикалят и по улиците на града, не бихме ви го препоръчали. Снимка: Getty Images
Мит: Правилото на 5-те секунди

Ужасно е, когато нещо, което много ви се иска да изядете, падне на пода. Но ако го вдигнете до 5 секунди, всичко е наред, нали? Оказва се, че не. 5-секундното правило няма научна обосновка. Бактериите могат да замърсят храната за милисекунди.

Тестове показват, че влажните храни привличат повече бактерии от сухите, но няма "безопасно време." Вместо това безопасността зависи от това колко чиста е повърхността, върху която сте изпуснали храната. Дали ще я ядете след това, зависи от вас, но ако хората, които ходят по този под, обикалят и по улиците на града, не бихме ви го препоръчали.

Мит: Химикалът триптофан в пилешкото и пуешкото приспива

Има ли някой, който да не обича да си подремне? Твърди се, че пилешкото и пуешкото съдържа триптофан - аминокиселина, която е компонент на някои от химическите вещества в мозъка, които ви помагат да се отпуснете.

Но и много други храни също съдържат триптофан. Чедърът примерно дори има повече триптофан от пуйката, но никога не се изтъква като предизвикваща сънливост храна.

Експертите казват, че по-скоро въглехидратите, алкохолът и общият размер на пиршеството при консумация на пуйката са причина за прекрасната сиеста след вкусното похапване.
Мит: Химикалът триптофан в пилешкото и пуешкото приспива



Има ли някой, който да не обича да си подремне? Твърди се, че пилешкото и пуешкото съдържа триптофан - аминокиселина, която е компонент на някои от химическите вещества в мозъка, които ви помагат да се отпуснете. Но и много други храни също съдържат триптофан. Чедърът примерно дори има повече триптофан от пуйката, но никога не се изтъква като предизвикваща сънливост храна.

Експертите казват, че по-скоро въглехидратите, алкохолът и общият размер на пиршеството при консумация на пуйката са причина за прекрасната сиеста след вкусното похапване.

Мит: Консумацията на шоколад причинява акне

Нищо подобно.

В продължение на един месец учените са хранили десетки хора с десертчета, съдържащи 10 пъти повече от обичайните нива на шоколад, и десетки други са получавали "фалшиви" шоколадови десертчета.

Когато впоследствие са били преброени пъпките преди и след всяка диета, не е имало никаква разлика между двете групи. Нито шоколадът, нито мазнината имат някакъв доказан ефект върху акнето. Снимка: Getty Images
Мит: Консумацията на шоколад причинява акне

Нищо подобно. В продължение на един месец учените са хранили десетки хора с десертчета, съдържащи 10 пъти повече от обичайните нива на шоколад, и десетки други са получавали "фалшиви" шоколадови десертчета.

Когато впоследствие са били преброени пъпките преди и след всяка диета, не е имало никаква разлика между двете групи. Нито шоколадът, нито мазнината имат някакъв доказан ефект върху акнето.

Мит: Една ябълка на ден ви спестява посещението при лекаря.

Ябълките са богати на витамин C и фибри, които са важни за дългосрочното здраве, но те далеч не са всичко, което ви е нужно.

И ако определени вируси или бактерии попаднат в организма ви, ябълката няма да може да направи нищо, за да ви предпази от тях.

Така че не пропускайте да си направите ваксинация срещу грип, дори и да консумирате ябълки.
Мит: Една ябълка на ден ви спестява посещението при лекаря.

Ябълките са богати на витамин C и фибри, които са важни за дългосрочното здраве, но те далеч не са всичко, което ви е нужно. И ако определени вируси или бактерии попаднат в организма ви, ябълката няма да може да направи нищо, за да ви предпази от тях. Така че не пропускайте да си направите ваксинация срещу грип, дори и да консумирате ябълки.

Мит: Естествените захари като в меда са по-полезни за вас от рафинираната захар.

Десертче, направено с мед, вместо с глюкозо-фруктозен сироп, не е по-полезно за вас.

Причината е, че захарта в естествените продукти - например в плодовете и синтетичните продукти като бонбоните е една и съща: "Учените се изненадват от твърденията за "ясното превъзходство" на меда, тъй като има почти единодушен консенсус, че биологичният ефект от глюкозо-фруктозния сироп е на практика същият като от меда", заявява професорът по диетология Алън Левиновиц.

Проблемът е, че бонбоните и други свързани продукти обикновено съдържат повече захар на порция, което означава повече калории - разлика, за която е много по-важно да внимавате.
Мит: Естествените захари като в меда са по-полезни за вас от рафинираната захар.

Десертче, направено с мед, вместо с глюкозо-фруктозен сироп, не е по-полезно за вас. Причината е, че захарта в естествените продукти - например в плодовете и синтетичните продукти като бонбоните е една и съща: "Учените се изненадват от твърденията за "ясното превъзходство" на меда, тъй като има почти единодушен консенсус, че биологичният ефект от глюкозо-фруктозния сироп е на практика същият като от меда", заявява професорът по диетология Алън Левиновиц. Проблемът е, че бонбоните и други свързани продукти обикновено съдържат повече захар на порция, което означава повече калории - разлика, за която е много по-важно да внимавате.

Мит: Кафето спира растежа.

Повечето изследвания не откриват връзка между консумацията на кофеин и растежа на костите при децата.

При възрастните учените са установили, че увеличената консумация на кофеин може съвсем леко да ограничи усвояването на калция, но ефектът е толкова слаб, че супена лъжица мляко напълно ефективно ще компенсира резултата от чаша кафе.

Изглежда, че основният виновник за този мит е рекламата: производителят на зърнени закуски C.W. Post се е опитвал да маркетира утринна напитка, наречена "Postum", като алтернатива на кафето, така че е публикувал реклами за "вредния ефект" от любимата гореща напитка на американците, наричайки я "нервна отрова", която не бива никога да се дава на деца.
Мит: Кафето спира растежа.

Повечето изследвания не откриват връзка между консумацията на кофеин и растежа на костите при децата. При възрастните учените са установили, че увеличената консумация на кофеин може съвсем леко да ограничи усвояването на калция, но ефектът е толкова слаб, че супена лъжица мляко напълно ефективно ще компенсира резултата от чаша кафе.

Изглежда, че основният виновник за този мит е рекламата: производителят на зърнени закуски C.W. Post се е опитвал да маркетира утринна напитка, наречена "Postum", като алтернатива на кафето, така че е публикувал реклами за "вредния ефект" от любимата гореща напитка на американците, наричайки я "нервна отрова", която не бива никога да се дава на деца.

Мит: Яденето на сладолед влошава настинката.

Ако сте си у дома с настинка, можете безпроблемно да се насладите на малко сладолед.

Тезата, че млечните продукти засилват кашлицата и утежняват настинката, за щастие не е вярна, твърдят учени и лекари от клиниката "Мейо", според които "всъщност замразените млечни продукти успокояват болките в гърлото и осигуряват калории, които може иначе да не консумирате, когато сте болни."
Мит: Яденето на сладолед влошава настинката.

Ако сте си у дома с настинка, можете безпроблемно да се насладите на малко сладолед. Тезата, че млечните продукти засилват кашлицата и утежняват настинката, за щастие не е вярна, твърдят учени и лекари от клиниката "Мейо", според които "всъщност замразените млечни продукти успокояват болките в гърлото и осигуряват калории, които може иначе да не консумирате, когато сте болни."

Мит: Захарта е пристрастяваща колкото хероина.

В книгата си от 2009 "Fat Chance" авторът д-р Робърт Лустиг твърди, че захарта стимулира системата за удоволствие в мозъка по същия начин, по който го правят тютюнът, алкохолът, кокаинът и дори хероинът, и поради това би трябвало да е също толкова пристрастяваща. Лустиг дори цитира изследвания, показващи, че части от мозъка, които се задействат от консумацията на захар, са същите, които се активизират за много други типове приятни дейности, от пиене на алкохол до правене на секс.

Проблемът обаче е с този тип научни изследвания на мозъка е, че "в неврофизиологията няма ясен, недвусмислен признак за пристрастяване," казва Хишам Зиауден, експерт по поведението на хранене.

Учените реално не знаят как изглежда пристрастеността в мозъка, поне не и до този момент, и докато тази загадка не бъде разрешена, не би трябвало да живеем в страх от нещо толкова безумно като пристрастяване към захарта.
Мит: Захарта е пристрастяваща колкото хероина.

В книгата си от 2009 "Fat Chance" авторът д-р Робърт Лустиг твърди, че захарта стимулира системата за удоволствие в мозъка по същия начин, по който го правят тютюнът, алкохолът, кокаинът и дори хероинът, и поради това би трябвало да е също толкова пристрастяваща. Лустиг дори цитира изследвания, показващи, че части от мозъка, които се задействат от консумацията на захар, са същите, които се активизират за много други типове приятни дейности, от пиене на алкохол до правене на секс. Проблемът обаче е с този тип научни изследвания на мозъка е, че "в неврофизиологията няма ясен, недвусмислен признак за пристрастяване," казва Хишам Зиауден, експерт по поведението на хранене. Учените реално не знаят как изглежда пристрастеността в мозъка, поне не и до този момент, и докато тази загадка не бъде разрешена, не би трябвало да живеем в страх от нещо толкова безумно като пристрастяване към захарта.

Мит: Захарта и шоколадът са афродизиаци.

В средата на XIX в. - преди на захарта да бъде обвинена в причина за диабет или хиперактивност - се е считало, че предизвиква сексуално желание у жените, децата и - по-скандално - бедните.

Ретро реклама на Kellogg дори твърди, че "бонбони, подправки, канела, карамфил, мента и всякакви силни аромати възбуждат силно половите органи и водят до [самотни прегрешения]."

Така че не се притеснявайте за захарта. Няма особени доказателства, подкрепящи тезата, че тя - или която и да е храна, включително и шоколадът - стимулира сексуалното желание.
Мит: Захарта и шоколадът са афродизиаци.

В средата на XIX в. - преди на захарта да бъде обвинена в причина за диабет или хиперактивност - се е считало, че предизвиква сексуално желание у жените, децата и - по-скандално - бедните. Ретро реклама на Kellogg дори твърди, че "бонбони, подправки, канела, карамфил, мента и всякакви силни аромати възбуждат силно половите органи и водят до [самотни прегрешения]." Така че не се притеснявайте за захарта. Няма особени доказателства, подкрепящи тезата, че тя - или която и да е храна, включително и шоколадът - стимулира сексуалното желание.

Мит: Захарта причинява хиперактивност при децата.

Многобройни научни изследвания са се опитали (неуспешно) да открият доказателства в подкрепа на това абсурдно твърдение.

Митът вероятно се е зародил през 1974, когато д-р Уилям Крук пише писмо до Американската педиатрична академия, която го публикува. "Едва в последните три години установих, че захарта... е водеща причина за хиперактивност," се твърди в писмото.

То не включва изчерпателни научни изследвания, които са присъщи на научните доклади, и според Националния институт по психично здраве на САЩ "тезата, че рафинираната захар причинява ADHD или утежнява симптомите на хиперактивност е популярна, но повече изследвания опровергават тази теория, отколкото я потвърждават." Снимка: Getty Images
Мит: Захарта причинява хиперактивност при децата.

Многобройни научни изследвания са се опитали (неуспешно) да открият доказателства в подкрепа на това абсурдно твърдение. Митът вероятно се е зародил през 1974, когато д-р Уилям Крук пише писмо до Американската педиатрична академия, която го публикува. "Едва в последните три години установих, че захарта... е водеща причина за хиперактивност," се твърди в писмото. То не включва изчерпателни научни изследвания, които са присъщи на научните доклади, и според Националния институт по психично здраве на САЩ "тезата, че рафинираната захар причинява ADHD или утежнява симптомите на хиперактивност е популярна, но повече изследвания опровергават тази теория, отколкото я потвърждават."

Мит: Кръвта ви става синя, когато няма кислород.

Кръвта ви никога не е синя: тя става тъмночервена, когато не пренася кислород.

Кръвта изглежда синя само защото я гледате през няколко пласта тъкани, които филтрират донякъде цвета. Снимка: Getty Images
Мит: Кръвта ви става синя, когато няма кислород.

Кръвта ви никога не е синя: тя става тъмночервена, когато не пренася кислород. Кръвта изглежда синя само защото я гледате през няколко пласта тъкани, които филтрират донякъде цвета.

Мит: Хората имат пет сетива.

Зрението, мирисът, вкусът, слухът и докосването са само началото.

Не забравяйте за баланса, температурата, времето и проприоцепцията - осъзнаването на тялото, което ни помага да не се блъскаме в предмети през цялото време - и ноцицепцията, усещането ни за болка. Снимка: Getty Images
Мит: Хората имат пет сетива.

Зрението, мирисът, вкусът, слухът и докосването са само началото. Не забравяйте за баланса, температурата, времето и проприоцепцията - осъзнаването на тялото, което ни помага да не се блъскаме в предмети през цялото време - и ноцицепцията, усещането ни за болка.

Мит: Хименът е слой тъкан, закриващ женската вагина.

Не е точно така.

Хименът е тънка мембрана, която само частично закрива отвора на вагината - ако жената е родена изобщо с химен.

Много действия извън секса могат да предизвикат разпъване или увреждане на химена, включително тренировки или поставяне на тампон. Снимка: Getty images
Мит: Хименът е слой тъкан, закриващ женската вагина.

Не е точно така. Хименът е тънка мембрана, която само частично закрива отвора на вагината - ако жената е родена изобщо с химен. Много действия извън секса могат да предизвикат разпъване или увреждане на химена, включително тренировки или поставяне на тампон.

Мит: Консумацията на много моркови дава добро нощно зрение.

Витамин A е основно хранително вещество, съдържащо се в морковитем и то е полезно за здравето на очите - особено за хората със слабо и влошено зрение. Но яденето на много моркови няма да ви даде свръхсили.

Митът според някои се е зародил заради британска пропаганда през Втората световна война. Правителството искало да запази в тайна съществуването на радарни технологии, позволяващи на пилотите на бомбардировачи да атакуват през нощта. Снимка: Getty Images
Мит: Консумацията на много моркови дава добро нощно зрение.

Витамин A е основно хранително вещество, съдържащо се в морковитем и то е полезно за здравето на очите - особено за хората със слабо и влошено зрение. Но яденето на много моркови няма да ви даде свръхсили. Митът според някои се е зародил заради британска пропаганда през Втората световна война. Правителството искало да запази в тайна съществуването на радарни технологии, позволяващи на пилотите на бомбардировачи да атакуват през нощта.

Мит: Бременността причинява "бебешки мозък" и кара жените да затъпяват.

Изследванията по този въпрос дават в най-добрия случай колебливи резултати.

Някои изследвания на работната памет през бременността показват малък ефект върху мозъка, докато други изследвания не демонстрират никакъв негативен ефект.

Всъщност има нарастващ брой доказателства, че бременността прави жените по-организирани и умни - поне ако съдим от изследвания на плъхове.

В което всъщност има известен смисъл, тъй като бременните жени и родилките имат много повече неща, за които да се притесняват и за които да мислят - и за да може да се справя с това, техният мозък би трябвало да работи по-високи обороти. Снимка: Getty Images
Мит: Бременността причинява "бебешки мозък" и кара жените да затъпяват.

Изследванията по този въпрос дават в най-добрия случай колебливи резултати. Някои изследвания на работната памет през бременността показват малък ефект върху мозъка, докато други изследвания не демонстрират никакъв негативен ефект. Всъщност има нарастващ брой доказателства, че бременността прави жените по-организирани и умни - поне ако съдим от изследвания на плъхове. В което всъщност има известен смисъл, тъй като бременните жени и родилките имат много повече неща, за които да се притесняват и за които да мислят - и за да може да се справя с това, техният мозък би трябвало да работи по-високи обороти.

Мит: Косата и ноктите продължават да растат и след смъртта.

Не, косата и ноктите не продължават да растат, след като човек умре.

Вместо това кожата около тях изсъхва и се свива, придавайки по този начин усещане за допълнителен растеж.
Мит: Косата и ноктите продължават да растат и след смъртта.

Не, косата и ноктите не продължават да растат, след като човек умре. Вместо това кожата около тях изсъхва и се свива, придавайки по този начин усещане за допълнителен растеж.

Мит: Хората не могат да развиват нови мозъчни клетки.

Не сте родени с всички възможни мозъчни клетки, които ще имате през живота си.

Има предостатъчно изследвания, които доказват, че мозъкът продължава да създава нови клетки поне в няколко региона на мозъка дори и в зряла възраст, чрез процес, наречен неврогенеза.
Мит: Хората не могат да развиват нови мозъчни клетки.

Не сте родени с всички възможни мозъчни клетки, които ще имате през живота си. Има предостатъчно изследвания, които доказват, че мозъкът продължава да създава нови клетки поне в няколко региона на мозъка дори и в зряла възраст, чрез процес, наречен неврогенеза.

Мит: Нужни са 7 години, за да преработи организмът дъвката, ако я глътнете.

Нищо подобно.

Дъвката като цяло не подлежи на преработка, но случайно глътнато парче ще премине през червата и ще излезе от другата страна, точно като всичко друго, което изяждате, и от което тялото няма нужда и не може да преработи.

Единствените случаи, когато глътната дъвка е създавала проблем, е когато тя е глътната с други неща, които не бива да попадат в стомаха.

Scientific American цитира случай, когато 4-годишно момиче е получило запушване на стомашно-чревния тракт - от голямо количество дъвка с четири монети в нея.
Мит: Нужни са 7 години, за да преработи организмът дъвката, ако я глътнете.

Нищо подобно. Дъвката като цяло не подлежи на преработка, но случайно глътнато парче ще премине през червата и ще излезе от другата страна, точно като всичко друго, което изяждате, и от което тялото няма нужда и не може да преработи. Единствените случаи, когато глътната дъвка е създавала проблем, е когато тя е глътната с други неща, които не бива да попадат в стомаха. Scientific American цитира случай, когато 4-годишно момиче е получило запушване на стомашно-чревния тракт - от голямо количество дъвка с четири монети в нея.