Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пътешествията на Le Poulet: Вкусове от бреговете на Дунава

Вижте в галерията как да приготвите пиле с ориз по дунавски. Снимка: Мира Дерменджиева
Вижте в галерията как да приготвите пиле с ориз по дунавски.

Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
•	Месо от бут с кожа
•	Кълките с кожа
•	Гърди с кожа
•	Крилата Снимка: Мира Дерменджиева
Начин на приготвяне:

1. Пилето се разделя на основните му части. За тази рецепта може да използвате:
• Месо от бут с кожа
• Кълките с кожа
• Гърди с кожа
• Крилата

2. Подготвяме и нарязваме:
•	Лука на ситно;
•	Моркова на малки кубчета; 
•	Чесъна оставяме цял;
•	Пилето оставяме на хубави отделни парчета и осоляваме. Снимка: Мира Дерменджиева
2. Подготвяме и нарязваме:
• Лука на ситно;
• Моркова на малки кубчета;
• Чесъна оставяме цял;
• Пилето оставяме на хубави отделни парчета и осоляваме.

3. Загряваме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
•	Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
•	Вадим пилето и добавяме чесъна, моркова и лука и сотираме бързо;
•	Добавяме ориза, магданоза, чубрицата и дафиновия лист;
•	Добавяме бялото вино и веднага след това вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана. Снимка: Мира Дерменджиева
3. Загряваме голям тиган с дебело дъно на максимална степен, тиганът трябва да пуши.
• Добавяме олио или зехтин и даваме хубав, дълбок цвят на пилето;
• Вадим пилето и добавяме чесъна, моркова и лука и сотираме бързо;
• Добавяме ориза, магданоза, чубрицата и дафиновия лист;
• Добавяме бялото вино и веднага след това вземаме дървена лъжица и стържем дъното, за да съберем всички карамелизирани захари на дъното на тигана.

4. Преместете всичко в съд за печене във фурната, като аранжирате красиво пилето с кожата нагоре. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, добавете пилешкия бульон. Снимка: Мира Дерменджиева
4. Преместете всичко в съд за печене във фурната, като аранжирате красиво пилето с кожата нагоре. След като виното се е изпарило напълно и видите, че няма повече течност, добавете пилешкия бульон.

5. Сложете алуминиево фолио и печете на вентилатор на 180 градуса в продължение на 30-35 минути. След като извадите от фурната, оставете да седи 10 минути с фолиото извън фурната. Така оризът ще стане по-пръхкав. 
Може да сервирате с малко кисело мляко отстрани.
5. Сложете алуминиево фолио и печете на вентилатор на 180 градуса в продължение на 30-35 минути. След като извадите от фурната, оставете да седи 10 минути с фолиото извън фурната. Така оризът ще стане по-пръхкав.

Може да сервирате с малко кисело мляко отстрани.

6: Chefs Tip: Гответе красиво. Старайте се всичко да ви е нарязано равномерно и така финалният резултат ще е по-задоволителен. Снимка: Мира Дерменджиева
6: Chefs Tip: Гответе красиво. Старайте се всичко да ви е нарязано равномерно и така финалният резултат ще е по-задоволителен.

И още - ако искате пилето и оризът да са по-хубави, след като махнете фолиото, сложете фурната на 200 градуса или на функция барбекю, върнете във фурната и запечете горната част още около 10 минути. Така ще имате пиле и ориз с малка хрупкавина.
И още - ако искате пилето и оризът да са по-хубави, след като махнете фолиото, сложете фурната на 200 градуса или на функция барбекю, върнете във фурната и запечете горната част още около 10 минути. Така ще имате пиле и ориз с малка хрупкавина.