Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Кълбъсъ, тачки и пресно точно - на пътешествие из кухнята на банатските българи

Банатчани са българите, сред чиито традиционни ястия има галушки и паприкаш, за които всяка добра домакиня си има свои особености на приготвянe Снимка: iStock/ Getty
Банатчани са българите, сред чиито традиционни ястия има галушки и паприкаш, за които всяка добра домакиня си има свои особености на приготвянe

 Необходимите продукти за тачките по Асеновски 

Около 160 грама брашно

1 яйце

Вода, колкото половин черупка от яйцето

Щипка сол

Сирене
Снимка: Весела Николаева
Необходимите продукти за тачките по Асеновски

Около 160 грама брашно

1 яйце

Вода, колкото половин черупка от яйцето

Щипка сол

Сирене

 За соса: 

Около 100 грама доматено пюре или пресни домати

Олио

Една малка глава лук

Лъжица червен пипер, сол на вкус, лъжица-две брашно Снимка: Весела Николаева
За соса:

Около 100 грама доматено пюре или пресни домати

Олио

Една малка глава лук

Лъжица червен пипер, сол на вкус, лъжица-две брашно

 Начин на приготвяне: 

Замесва се тесто, като първоначално не прибавяйте цялото количество брашно – то зависи и от големината на яйцето. Оставя се малко да се отпусне, след което се разточва на тънко. 

В единия край се слага натрошеното сирене, навива се малко руло, отрязва се и от него с ръка или с притискане с чаша се отделят парчета. 

После се поръсва сирене и отново се навива – докато свърши кората. Пликчетата трябва да са добре затворени и близки по големина... Снимка: Весела Николаева
Начин на приготвяне:

Замесва се тесто, като първоначално не прибавяйте цялото количество брашно – то зависи и от големината на яйцето. Оставя се малко да се отпусне, след което се разточва на тънко.

В единия край се слага натрошеното сирене, навива се малко руло, отрязва се и от него с ръка или с притискане с чаша се отделят парчета.

После се поръсва сирене и отново се навива – докато свърши кората. Пликчетата трябва да са добре затворени и близки по големина...

... Лукът се нарязва и се изпържва леко заедно с червения пипер и брашното в олио, добавят се доматеното пюре и малко вода. Оставя се да поври, соли се на вкус. 

Сместа трябва да е достатъчно, за да се пуснат и сварят тачките, а може да ги направите и на два пъти, иначе ще се наложи да е доста рядко. 

Пускат се внимателно в добре врящата течност. Готови са след около 10-15 минути, когато са по-бухнали и плуват на повърхността. Поднасят се с копър, но може и с друга зелена подправка на вкус. 

Идея: може да сварите до гъстота доматения сос и да поднесете отделно от тачките. 
Снимка: Весела Николаева
... Лукът се нарязва и се изпържва леко заедно с червения пипер и брашното в олио, добавят се доматеното пюре и малко вода. Оставя се да поври, соли се на вкус.

Сместа трябва да е достатъчно, за да се пуснат и сварят тачките, а може да ги направите и на два пъти, иначе ще се наложи да е доста рядко.

Пускат се внимателно в добре врящата течност. Готови са след около 10-15 минути, когато са по-бухнали и плуват на повърхността. Поднасят се с копър, но може и с друга зелена подправка на вкус.

Идея: може да сварите до гъстота доматения сос и да поднесете отделно от тачките.

 Необходимите продукти за Пресно точено: 

Две шепи брашно

Щипка сол

Хладка вода

Забележка - шепа по банатски е загребаното с две ръце, а с една длан е мярка "кривач" Снимка: Весела Николаева
Необходимите продукти за Пресно точено:

Две шепи брашно

Щипка сол

Хладка вода

Забележка - шепа по банатски е загребаното с две ръце, а с една длан е мярка "кривач"

 За плънката: 

Настъргани ябълки, тиква, вишни, орехи

Маково семе или друго по желание

Захар и канела или ванилия

Олио Снимка: Весела Николаева
За плънката:

Настъргани ябълки, тиква, вишни, орехи

Маково семе или друго по желание

Захар и канела или ванилия

Олио

 Начин на приготвяне: 

Замесва се меко тесто, което се оставя да почине около 30-40 мин. Разделя се на няколко парчета и се разточва на много тънки кори. 

В двата дълги края на всяка се слага от плънката и се поръсва с малко олио. По желание може да не слагате захар, а може да комбинирате сладко и солено. 

Навива се на рула – по едно от всяка страна и се слага в намаслена тава... Снимка: Весела Николаева
Начин на приготвяне:

Замесва се меко тесто, което се оставя да почине около 30-40 мин. Разделя се на няколко парчета и се разточва на много тънки кори.

В двата дълги края на всяка се слага от плънката и се поръсва с малко олио. По желание може да не слагате захар, а може да комбинирате сладко и солено.

Навива се на рула – по едно от всяка страна и се слага в намаслена тава...

... Отгоре отново се поръсва обилно с олио и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване. Снимка: Весела Николаева
... Отгоре отново се поръсва обилно с олио и се пече в предварително загрята фурна на 170 градуса до зачервяване.