Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Телешко със зеленчуци в божоле нуво

Телешко със зеленчуци в божоле нуво Снимка: Стоян Георгиев
Телешко със зеленчуци в божоле нуво Снимка: Стоян Георгиев
Телешко със зеленчуци в божоле нуво Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

Тази рецепта е за уикенда, когато разполагате хем с достатъчно време за приготвянето й, хем за да се насладите после на чудесното печено с приятели и много бутилки хубаво вино.

Потърсете добро телешко месо. Това е трудна мисия в София, но не се отказвайте, хубавото месо е важно. Божоле нуво може да си купите от www.goodlife.bg.

Мариновайте месото за поне 12 часа и го печете минимум 3 часа на 160 градуса. Резултатът е невероятен.

Начин на приготвяне

Почистете и измийте месото и после го овържете с памучен конец, за да запази фирмата си. Нарежете обелените моркови на колелца, лука на полумесеци, целината на парчета, а чесъна - на 2-3 парчета.

Сложете месото в подходящ съд и добавете нарязаните зеленчуци, канелата, подправките и срязания на четири лимон.

Залейте с виното, покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 12 до 24 часа. Извадете месото от маринатата и го подсушете с чиста кърпа.

Поръсете с брашното добре от всички страни. В голям съд сгорещете зехтина и запържете месото от всички страни за по 4-5 минути.

Извадете в съда, в който ще печете. От марината извадете канелата и лимона и изсипете всичко при месото.

Посолете и подправете с черен пипер, покрийте с капак и сложете в предварително загрята фурна. Оставете соса да заври и намалете фурната до 160 градуса.

Печете 3-4 часа. Извадете месото на дъска и оставете да почине за малко преди да нарежете.

През това време пресипете соса в тенджера, пасирайте до гладкост и сложете на котлона за 10-15 минути да се редуцира, или докато получите желаната от вас гъстота.

Поднесете месото нарязано на тънки филийки, полято със соса и гарнитура от сварени картофи, намачкани и подправени с масло и пресен лук.

Добър апетит.

 

Най-четените